A világ egyik legegyszerűbb étele, melynek elkészítése mégsem a legkönnyebb. A főzelék megfelelő állagúra történő készítése, még a legtapasztaltabb háziasszonyokat is képes próbára tenni. Íme a recept, mely garantáltan tökéletes állagot biztosít a zöldborsó főzeléknek is.
Habarva vagy rántást készítve, paprikásan vagy zöldfűszerekkel. Számtalan formában lehet készíteni ezt az ételt. Ahonnan én jövök, ott az a szokás, hogy habarjuk a főzeléke(ke)t. A habarás általában liszttel és tejföllel vagy tejjel történik. De, hogy ne fogyassz feleslegesen túl sok lisztet, és ne legyen csomós a főzeléked, itt egy egészségesebb, egyszerűbb recept.
Hozzávalók (2-3 adaghoz):
- 40 dkg zöldborsó
- 2,5 dl víz
- 1 dl tej
- 2 teáskanál étkezési keményítő (burgonya vagy kukorica)
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 kávéskanál só
- 4-5 tekerés színes bors
- 1 kávéskanál zöld fűszer keverék (kakukkfű, oregánó, bazsalikom, rozmaring)
- 1/2 csomag friss petrezselyem
A zöldborsót, a sóval, a zúzott fokhagymákkal és a vízzel tedd fel főni. Ha zsenge vagy fagyasztott borsód van, körülbelül 10-15 perc főzés, elég is lesz.
A keményítőt csomómentesen keverd ki a tejjel.
A megfőtt zöldborsót vedd le a tűzről, lassan keverd hozzá a keményítős tejet. Alacsony lángon folyamatos keverés mellett tedd vissza főni, add hozzá a zöld fűszereket, és kevergesd amíg a főzelék besűrűsödik. Ez körülbelül 5 percet fog igénybe venni.
Ha már szépen besűrűsödött vedd le a tűzről és add hozzá az apróra vágott petrezselymet.
Kész is Vagy! Ennyire egyszerű volt. Tálalhatod akár tükörtojással, grillezett húsokkal is.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Xantippe mondta
Lehet,hogy megvetsz érte, de én a tej helyett étkezési tejszínt használok.
Gasztrozseni mondta
Kedves Xantippe,Természetesen nem vetlek meg érte.:) A tej kalóriaszegényebb mint a tejszín, én ezért döntöttem a tej mellett.
Viki mondta
Én ma csináltam meg a zöldborsó főzeléket, de a fokhagyma teljesen elrontotta. Soha nem csináltam még keményítővel semmit, ez az első, de még próbálkozom. :)) Sok jó receptet találtam ;)
Gasztrozseni mondta
Kedves Viki,
Én még nem ettem olyan zöldborsó főzeléket, amibe ne lett volna fokhagyma, vagy legalább vöröshagyma. Ha Neked túl sok a fokhagyma íze, tegyél bele kevesebbet, vagy próbálkozz medvehagymával, az kicsit enyhébb.
Kriszti mondta
Kedves Dia!
A zöldborsó főzeléket hagyma nélkül készítem, kicsit édesen és kaporral ízesítem. Habaráshoz rizslisztet használok. Pár óra múlva keményító folyóssá vált, ha a marad a főzelékből.
Gasztrozseni mondta
Kedves Kriszti,
A keményítős ételeket nem szabad forralni, nekem semmi problémám nem szokott lenni vele, tökéletesen sűrűsödik.
paariza mondta
Kedves Dia ! Zseniális ez a zöldborsó. Jó magam nagyon szeretem a borsófőzeléket , de hagyományosan főzve nem eszem meg a kalóriák miatt. A te változatod nekem nagyon bejött . Mióta megtaláltam legalább kéthetente megfőzöm , jó sok fokhagymával és bazsalikommal . Még soha nem ettem olyan ételt amit a fokhagyma elrontott volna.
Gasztrozseni mondta
Kedves Izabella,
Nagyon örülök, hogy elnyerte a tetszésed a zöldborsófőzelék. ÍÉn is szeretem a fokhagymát. Télen gyakran szoktam esténként elrágcsálni néhány gerezdet, immunrendszer erősítés végett.
Viki mondta
mentségemre szóljon, kismama vagyok, elég érzékeny a szagokra. ;) de a fokhagymás ételeket imádom én is :) viszont én még sosem tettem bele (zöldborsó főzelék) hagymát, se fokhagymát, se vöröset, és úgy is nagyon finom.
Gasztrozseni mondta
Kedves Viki,
Hát a fokhagyma tényleg ízlés dolga, de egy próbát szerintem megér.
Györgyi mondta
Megér egy próbát,hogy lestyánnal fűszerezzétek a cukorborsó főzeléket .
Örülök a sok jó ötletnek,köszönet érte !
Gasztrozseni mondta
Kedves Györgyi,
A lestyánt én is nagyon szeretem, a húslevesnek is isteni ízt ad.
scheva mondta
Kedves Györgyi,
ajánlom az én változatomat is kipróbálni: a nyers borsót egy kis vajon kell megpárolni – pár perc alatt megpuhul. Ha mégsem, kis vizet lehet aláönteni. Utána egy kanálka lisztet rászórunk a puha borsóra, elkeverjük – esetleg pirospaprikával is megszórhatjuk – és tejjel vagy főzőtejszínnel felöntjük, sózzuk majd kiforraljuk. Lehet fele tej+fele víz is, ha soványabban szeretnénk. Tálalás előtt jó sok petrezselyemmel ízesítjük vagy díszítjük.
Zsóka mondta
Én ugyanígy készítem,de csak vízzel. Tejet egyáltaĺán nem használok hozzá.
Némethné Icuka mondta
Diácska…Köszönöm a jo kivánságod…A fogyásrol kérdeztél…Nyáron csináltam egy 90 napos diétát…Annyira,de annyira jo volt sőt nekem -12 kg barátnőmnek -15 kg.. ment le..Én időnként bünöztem is..A kilok nemjöttek vissza …Most kezdtünk hétfőn ujbol 90 napos fogyókurát…Nem is igazi fogyókura mert mindent lehet enni csak nem együtt….Az Interneten rajta van pontosan…Az első 2 hét kicsit nehezebb,aztán megy…üdvózól Icuka
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
Gratulálok az eredményes fogyáshoz, becsülöm a kitartásod!
Márti mondta
Szia Dia! Ez a borsófőzelék isteni finom,imádom! Megint lenne egy kérdésem. A tejfölös babfőzeléket is elkészíthetem hasonlóan?(tejföl helyett tej és keményítő?)
Gasztrozseni mondta
Kedves Márti,
Természetesen, csak annyi a különbség, hogy a babot áztasd be előtte, hogy könnyebben megfőjön.