Ez a zöldségekkel töltött tészta a tradicionális indiai konyha alapeleme. Az egyik legkedveltebb étel, nem véletlenül, hiszen sokféle finom fűszert tartalmaz, nagyon laktat. Az indiaiak leginkább előéteként fogyasztják, mentaszósszal vagy gyümölcsös csatnikkal.
Elkészítése nem 5 perc, de megéri a fáradozást.
Hozzávalók a tésztához (15-20 darabhoz):
- 25 dkg Graham-liszt (eredeti recept szerint sima liszt)
- 4 evőkanál olívaolaj (eredeti recept szerint olvasztott vaj)
- 2 evőkanál víz
- 1 kávéskanál só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 50 dkg karfiol (eredeti recept szerint krumpli)
- 10 dkg zöldborsó
- 1 evőkanál mazsola
- 1/2 evőkanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál őrölt garam masala
- 1 evőkanál őrölt koriander
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt chili
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 citrom leve
Hozzávalók a menta szószhoz:
- 1 kis pohár natúr joghurt
- 3 evőkanál morzsolt menta levél
- 1 teáskanál őrölt tarka bors
- 1/2 citrom leve
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 kávéskanál só
Kezd a menta szósszal, hogy az ízek jól összeérjenek. Az összes hozzávalót keverd össze és a kész mentaszószt, tedd hűtőbe.
A tésztához a hozzávalókat dolgozd össze. A sorrend mindegy, a lényeg, hogy jól gyúrd össze. Ruganyos tésztát kell kapj, amit a kinyújtásig kenj be olajjal és tekerd be folpackba.
A töltelékhez a karfiolt (krumplit) és a zöldborsót külön – külön főzd meg. A hagymát vágd apró kockákra, és az olívaolajon párold meg. Szórd rá a fűszereket és picit pirítsd meg őket. Ha nem őrölt fűszereket használsz, akkor először pirítsd meg a fűszereket száraz serpenyőben és utána őröld le, így intenzívebb lesz az ízük.
A megfőtt karfiol felét (krumplit) krumplinyomón törd át, add hozzá a zöldborsót, a mazsolát és a pirított hagymás fűszereket. Jól dolgozd össze a tölteléket, aminek az állaga leginkább a hagymás tört krumplihoz kell hasonlítson.
A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.
A tésztát szedd 12 pici gombócra, amiket újra gyúrj át. Egyesével nyújtsd ki a gombócokat és töltsd meg őket 1-1 evőkanál krumplis töltelékkel. Hogy milyen formára készíted Rád van bízva, lehet gömb alakú, háromszög alakú, esetleg kúp alakú.
A tepsit kend ki olívaolajjal, tedd rá a szamószákat, amiket szintén kenj meg olívaolajjal. Körülbelül 20 perc alatt süsd szép arany barnára.
Kínáld melegen, mentaszósszal.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Kriszta mondta
Szuper receptnek tűnik. Kipróbálom! Bár én tönköly lisztből fogom, remélem nem fog rontani rajta.
gasztrozseni mondta
Kedves Kriszta! Szerintem tönköly lisztből is tökéletes lesz. Én legutóbb finomra őrölt teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam, teljesen jó volt. Maxiumum kicsit több folyadék kell hozzá.
Rosina mondta
Szia! Egyik kedvenc kajám és nagyon örülök, hogy felraktad a teljes receptet.
A papad receptjét is feltudnád tenni? előre is köszönöm.
Gasztrozseni mondta
Kedves Rosina,
Receptem már van, de még nem teszteltem. Amint át megy a recept a próbán felkerül az oldalra is.:)
Addig is egy tipp, lehet venni félkész állapotban és csak meg kell sütni, még akár mikróban is: http://bit.ly/unZOIz
Rosina mondta
De aranyos vagy! jobb szeretném magam elkészíteni. Akkor várom, hogy felkerüljön a recept. köszi
krisztina mondta
szia tudsz nekem irni egy
krisztina mondta
boccs de az elöbb veletlenül megnyomtam az elküld-öt kerlek adj nekem valami jo fogyokura receptet köszi
Gasztrozseni mondta
Kedves Krisztina,
Javaslom, hogy iratkozz fel a hírlevélsorozatomra, ott sok hasznos tanácsot kapsz:
http://www.gasztrozseni.hu/