Én sem úgy kelek fel reggelente, hogy mindig tudom mi fog aznap az asztalra kerülni. Van, hogy a hűtőbe benézve megragadja a figyelmem néhány alapanyag és elkezdek kattogni azon, mi készülhetne belőlük. Na ez az étel pont így született. Csak azt tudtam, hogy nokedlit ennék valamilyen formában, de nem köret szerepet számok neki.
Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg tönköly finomliszt
- 25 dkg kukoricaliszt
- 1 tojás
- 2,5 dl víz
- 2 kávéskanál só
Hozzávalók még:
- 20 dkg spenótlevél (lehet fagyasztott is)
- 10 dkg Serrano sonka (lehet bármilyen sonka, akár füstölt is)
- 5 dkg parmezán
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kávéskanál só
- 10 tekerés színes bors
Kezdésnek készítsd el a tésztát. A lisztet keverd össze a sóval, ad hozzá a tojást és a vizet, majd dolgozd össze. Akkor jó az állaga, ha masszív, de kicsit inkább lágyabb.
Tedd fel a vizet forrni egy nagy fazékba, dobj bele 2 teáskanál sót.
A tésztát evőkanállal szaggasd a lobogó vízbe, hogy a szokottnál nagyobb méretű galuskákat kapj. Mondjuk olyan dió méretűeket. Ezt úgy a legkönnyebb elérni, ha a kanalat belemártod a lobogó vízbe minden szaggatás előtt. Miután a galuskák feljönnek a víz felszínére, egy szűrő segítségével szedd ki, és tedd őket hideg folyó csapvíz alá, majd csepegtesd le alaposan és tedd félre egy tálba.
Amíg a nokedli megfő egy serpenyőben 1 evőkanál olívaloajon pirítsd meg a fokhagymanyomóval összezúzott fokhagymát. Amikor a fokhagyma már picit megpirult mehet hozzá a spenótlevél. Ha bébi spenóttal készíted az ételt maradhat egyben, csak a szárát távolítsd el. Ha viszont nagyobb méretűek a levelek, a szár eltávolítása után érdemesebb eltépkedni a leveleket. Sózd, borsozd. Amikor a spenót már majdnem teljesen puha, add hozzá a sonkát. Viszont ekkor már ne pirítsd csak néhány percig, hogy a sonka ne legyen kemény. Most az egészet öntsd a serpenyőből egy tányérra.
A serpenyőbe tegyél ismét egy evőkanál olívaolajat és magas hőfokon pirítsd meg benne a nokedliket, hogy minden oldaluk szép piros legyen. Fontos, hogy gyorsan csináld, hogy ne száradjanak ki, csak egy szép kérget kapjanak. Amikor megvagy, öntsd vissza a nokedlikre a spenótos keveréket, és már csak melegítsd össze.
Tálalás után a parmezánból egy sajtszelő segítségével vágj szép vékony szeleteket, és díszítsd vele az ételt.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Sepsi+Julia mondta
Kedves Dia!
Fantasztikus ez a spenótos-sonkás óriás nokedli!
Nagyon ízletes, még a gyerekek is örömmel, jó étvággyal fogyasztják.
Nagyon köszönöm a receptet!
Szeretettel üdvözöllek: Júlia