Bár én nem vagyok híve a rántott ételeknek, a környezetemben élők és nagyon sok embertársam igen. Éppen ezért úgy gondoltam, hogy ha már ennyire sokan kedvelitek ezeket a rántott dolgokat, megpróbálom a lehető legegészségesebb verzióban elkészíteni, úgy, hogy az íze megmaradjon olyannak, ahogy szeretitek. Próbáljátok csak ki, nem fogjátok megbánni!
A sütéshez olívaolajt használok. Sokáig úgy tartották, hogy az olívaolaj nem alkalmas magas hőfokon való sütésre, de a legújabb kutatások szerint, mégis kiválóan alkalmazható, például a rántott ételek elkészítéséhez is.
A panírhoz a fehér liszt helyett teljes kiőrlésű lisztet használok. Sőt a zsemlemorzsát is felcserélheted ugyanerre a lisztre, mivel ez sokkal magasabb rosttartalmú, hasonlóan alkalmazható, mint a zsemlemorzsa.
Hozzávalók a halhoz (4 adaghoz):
- 50 dkg filézett hal (én süllőből készítettem)
- 20 dkg teljes kiőrlésű Graham-liszt
- 2 tojás
- 0,5 dl 1,5 %-os tej
- 2 evőkanál darált dió
- só
- frissen őrölt fehér bors
Hozzávalók a burgonyapüréhez:
- 80 dkg burgonya (hámozottan)
- 2,5 teáskanál só
- 2 dl tej
- 4 dkg vaj
- 3 evőkanál vegyes mag keverék pirítva (tökmag, napraforgómag, fenyőmag)
- víz
A halszeleteket a panírozás előtt sózd, borsozd és legalább 10-15 percig hagy így állni. A magvakat száraz serpenyőben pirítsd szép pirosra. Közben a burgonyát hámozd meg, kockázd fel, tedd bele egy lábosba, adj hozzá 2,5 teáskanál sót, öntsd fel annyi vízzel ami ellepi és lassú tűzön főzd meg.
Ha lejárt az idő, a lecsöpögtetett halszeleteket panírozd be. A liszt felét keverd össze a darált dióval. A tojásokat villával verd fel, add hozzá a tejet, egy csipet sót, és még egy kicsit verd fel, hogy a tej és a só is jól elkeveredjen a tojással. A halat először a lisztbe forgasd, majd a tojásba és végül a darált diós lisztbe vagy zsemlemorzsába.
Az olívaolajat egy serpenyőben melegítsd fel.
Közben a megfőtt krumpliról öntsd le a vizet. Add hozzá a vajat és egy kevés tejet. Az egészet krumplinyomó vagy botmixer segítségével pürésítsd össze, miközben folyamatosan adagold hozzá a tejet, és végül szórd bele a pirított magvakat is. A megadott tej mennyiség felhasználása esetén egy közepesen lágy pürét fogsz kapni. Ha a krumplipürét szárazabban szereted, kevesebb tejet tegyél hozzá.
Győződj meg róla, hogy az olaj elég, meleg e. Egy csipet lisztet szórj az olajba, ha felpezseg, akkor teheted bele a panírozott halszeleteket. A halakat mindkét oldalukon süsd arany barnára, majd egy papírtörlővel kibélelt tálban csepegtesd le róluk a felesleges olajat.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Vitkó Kristóf (messzi unokaöcsike) mondta
Szia Dia!
Ezt küldted vagy hasonló receptet a közösségi oldalon is.Köszönöm szépen ki fogom próbálni(Vagyis megcsinálom mert,barátnőm nagyon szereti a halat.),és akkor mondom majd hogy hogyan sikerült :)
Szia! és Köszönöm Szépen!!!
gasztrozseni mondta
Nagyon szívesen! Remélem jól sikerül!
Marika mondta
Kedves Dia!
Ha nem szereted a rántott dolgokat, mert sok olajat szív magában a sütéskor, akkor, próbáld ki, ahogy Én csinálom.
Egy tepsit, ki kened oliva olajjal és belerakod a panirozott hal, vagy hűs szeleteket és forró sütőben arany barnára sütöd. Közben egyszer meg forgatod, hogy mind két oldala szépen megsüljön.
Próbáld ki, nagyon finom így is !
Gasztrozseni mondta
Kedves Marika,
Köszönöm szépen a tippet, ki fogom próbálni és beszámolok róla, hogy hogy sikerült.:)
Beleznay Gyuláné mondta
Kedves Dia!
Imádjuk a halat, de még diós panírban nem sütöttem.Biztos finom,kifogom próbálni.Tetszik a magos Krumplipüré is.Köszönöm az új ötleteket.
Beleznayné Marika
Gasztrozseni mondta
Kedves Marika,
Próbáld ki mindenképpen. Szerintem ízleni fog.
SAROLTA mondta
Ez bisztos nagyon-nogyon finnom.Ki fogom próbálni,mert szere
tem a hakakat.A tengeri kütyüket viszont nem.Köszönöm az ötletet. Üdv Sarolta.
Gasztrozseni mondta
Kedves Sarolta,
Bízom benne., hogy ízleni fog.