Gyermekkorom egyik kedvenc édessége. Sokszor készítette Anyukám főként, amikor túl sok tojás volt. Nagyon egyszerű elkészíteni, így már én is megtanultam nagyon hamar. Viszont valahogy az évek alatt feledésbe merült, amíg nem régen egy sütis csoportban valaki fel nem tette a frissen készített madártejéről a képet. Rögtön kedvet kaptam hozzá, hogy elkészítsem. Emlékeim szerint kicsit édes volt, amit gyermekkoromban készítettünk, ezért én most kevesebb cukorral készítettem. Így a gyermekeim is boldogan falták.
Hozzávalók:
1,2 l tej
4 db “L”-es méretű tojás
3 dkg finomliszt
10 dkg barna nádcukor
1/2 kávéskanál bourbon vanília őrlemény
1 csipet só
Válaszd ketté a tojásokat. A fehérjékből a sóval verj kemény habot. Forralj fel 7 dl tejet. A habgaluskákat kétféleképpen is készítheted. Az egyik megoldás, hogy a forró tejbe szaggatod egy evőkanál segítségével a habot. Ekkor mind a két oldalukat főzd 1-1 percig, majd szűrőkanállal szedd őket egy tányérra. A másik lehetőség a keményhabból kanállal szaggass galuskákat és tedd őket egy vízzel leöblített tányérra. A tányért tedd a mikróba maximum fokozaton (750-800 W) 1,5 percre. Ennyi idő alatt a hab csodásan megemelkedik, meg is fő. Fontos, hogy amíg készül, a mikró ajtaját ne nyisd ki, csak amikor az idő lejárt.
A tojások sárgáját keverd el a cukorral és a liszttel. Folyamatosan adagold hozzá a maradék (5 dl) tejet. Keverd hozzá a vanília őrleményt is. Ezután jöhet a forró tej, lassan csurgatva adagold hozzá a tojássárgás keverékhez. Ha belezúdítod egyszerre az egészet csomós lesz a krémed. Ezután az egészet öntsd vissza a lábosba és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzd. Nem szabad puding sűrűségűre készíteni, mert ha kihűl nagyon sűrű lesz. Ezért elég annyira besűríteni, amíg eléri a krémleves sűrűséget. Ha van maghőmérőd, 82-83 fok között éri el a tökéletes állagot. Én ekkor még 3 percig főztem, majd levettem a tűzről. Összesen 20 percig főztem a krémet.
Amikor a sárga krém kihűlt merd szép üvegtálba és tedd a tetejére a habgaluskákat.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Csilla mondta
De jó, hogy írtad a mikrós verziót is! Mióta egyszer megtaláltam valahol a neten, azóta én is így készítem. Sokkal egyszerűbb, nem kell annyit szöszölni vele és ugyanolyan jó. Én liszt helyett tejszínes pudingporral szoktam készíteni, így jobban szereti a család :)
Spisák Sándorné mondta
Én egy 3. variációt tudok, és használok jó ideje. A felvert tojáshabra, ráöntök 1 liter felforralt vizet, és letakarom egy tányérral. 5-10 percet várok vele. Ez alatt teljesen átfő, és olyan habgaluskát szaggathatsz, amilyet akarsz. A fantáziádra bízva a forma választéást! Ezt én évekkel ezelőtt egy ismerőstől hallottam! Nekem és a családomnak, barátaimnak, ismerőseimnek akiknek elmondtam, nagyon bejött! Jó szivvel ajánlom, próbáld ki Te is!
Zsuzsa mondta
Köszönöm, mert jó, hogy az eszembe juttattad! Lányom kedvence, s már régen készítettem. Mi szoktunk a tejbe citromhéjat is belefőzni, amitől friss, könnyű íze lesz a madártejnek. A hab másképpen való készítését én is ki fogom próbálni. Köszönöm az ötleteket.
Judit mondta
Stahl Judit sült tojáshabbal készíti. https://tv2.hu/gasztro/166296_madartej_sutoben_sult_habbal.html Ma kipróbáltam, és isteni finom, ezután mindig így fogom elkészíteni! :)
M-es tojásokkal csináltam, fehérjénként 2,5 dkg porcukorral, csodás lett! A vaníliasodót én is pudingporral készítem, nem liszttel, nem túl édesre, mert a sült hab is elég édes lesz így.