A maradék főtt krumpli tökéletes felhasználása a pogácsa. 15-20 dkg krumpli nem túl sok, viszont ahhoz pont elég, hogy egy hagyományos pogácsát légiesen könnyűvé tegyen. Nálunk most éppen egy kis mángoldos-fokhagymás krumplinak lett kiváló helye a pogácsában.
Hozzávalók:
- 2,5 dkg élesztő
- 0,5 dl langyos tej
- 1 kávéskanál barna nádcukor
- 50 dkg tönköly finomliszt
- 20 dkg főtt burgonya
- 1 db egész tojás és 1 db tojás fehérje
- 10 dkg vaj
- 2 kávéskanál só
- 2 evőkanál tej
Hozzávalók a pogácsa tetejéhez:
- 1 db tojás sárgája
- 5 dkg reszelt trappista sajt
Az élesztőt morzsold a langyos tejbe és a barna cukor hozzáadásával futtasd fel. Közben a mérd ki a lisztet. A vajat darabold bele a lisztbe és morzsold el benne. A krumplit ha frissen főzted várd meg amíg kihűl, majd egy villával törd össze nagyon apróra. Mehet ez is a liszthez, add hozzá a tojásokat és a sót. Az egészet keverd jól össze, majd gyúrd addig, amíg a tészta szép egységes lesz.
A tésztát hűvös helyen hagyd pihenni fél órát. Amikor a tészta megkelt, nyújtsd ki ujjnyi vastagra. Vékonyan kend meg tejjel, majd hajtogasd össze a tésztát téglalap alakúra, és hagyd pihenni 20 percig. Ha lejárt az idő, ismét nyújtsd ki, kend meg újra tejjel és hajtogasd össze. Ezt ismételd meg még kétszer (tehát összesen négyszer). Végül nyújtsd ki a tésztát 3-4 cm vastagra, és a legkisebb pogácsaszaggatóval vagy egy stampedlis pohár segítségével szaggasd ki a tésztát. Minden pogácsa kiszaggatása előtt mártsd lisztbe a szaggatóformát, így nem fog hozzátapadni a tészta.
A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.
A pogácsákat tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejüket kend meg a tojás sárgájával, majd szórd meg a sajttal. Figyelj rá, hogy a tojás és a sajt ne folyjon le a tésztáról, mert ahogy rásül a tojás és a sajt a tepsire, az lehúzhatja a tésztát és nem nő meg kellően.
Mehet a pogácsa a sütőbe. 10 perc után emeld a hőfokot 200 C fokra és süsd további 10 percig.
Ha elkészült már tálalhatod is.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Judit mondta
EN nyers alapotban fagyaszto le a lecsohoz valo alapanyagokat meg is vagom kelo meretre es porciokent teszem tarolo zacskoban Nekem igy konvenial.
Laca (Jenőfi László) mondta
Dia, kedves-gratulálok!
Jópofa az új formáció, kellemesen áttekinthető, mégis egyszerü.
Receptjeid változatlanul szinvonalasak… kiválóak.
Egyre többször meritek belőle, főleg, amit egyszemélyes teakonyhá-
ban meg tudok valósítani. Imádok főzőcskézni (már 130 kiló vagyok)
Nálam egy falat se megy a kukába… Ezért inkább a könnyű,párolt zöldséges receptek a kedvenceim…
Mégegyszer gratula, csókolom kezeid, üdv. jlaca.
Gasztrozseni mondta
Kedves Laca,
Nagyon örülök, hogy tetszik az új oldal, és annak is, hogy tudok számodra olyan recepteket mutatni, amelyeket szívesen kipróbálsz!
Samu Sándorné mondta
Kedves Dia!
Lehet,h csak Én maradtam le,de nem találtam / Omlós/ bejgli receptedet.
Még nem késő,ha közzé tennéd ,szilveszterre megsüthető és elmenthető.
Üdv. Saci
Tóth-Pál Irén mondta
Kedves Dia!
Nálunk is hagyomány a lencse leves 1-én.
Nagyon szépen köszönöm a sok finom recepteket, melyeket ki is próbálom.
Nagyon boldog új évet kívánok neked és kedves családodnak!
Találkozunk 2017-be.
Üdv: Tóth-Pál Irén