A harcsapaprikás nagy kedvencem. Ezért is örültem különösen, amikor két héttel ezelőtt a Balatonon fogtunk egy méretes szürkeharcsát. Ez a vargányagombás verzió egy kósza gondolat volt, de megérte megvalósítani, ugyanis sokadszorra bebizonyosodott, hogy a hal és a gomba kiválóan illik egymáshoz, kiváltképp egy ilyen nemes gombafajta.
Valahogy ezek a főleg édesvízi halakból készült receptek még mindig nem elég népszerűek. Pedig az édesvízi halak legalább, ha nem jobban egészségesek, mint tengeri társaik. Gondolj csak bele. Egy balatoni hal rengeteget úszik élete során, tehát alapvetően izmos. Nincs pocsolya íze, hiszen a Balaton vize tiszta. És nem utolsó sorban nincs benne semmilyen radioaktív vagy nehézfém szennyeződés.
Szürkeharcsához nem könnyű mindig hozzájutni, viszont afrikai harcsát jó eséllyel kapsz az év szinte bármely szakában. Természetesen a harcsapaprikás afrikai harcsából is nagyon ízletes tud lenni.
Hozzávalók:
- 80 dkg szálkátlanított szürkeharcsa filé
- 2 fej vöröshagyma
- 1 nagy pohár (375 gr) natúr joghurt
- 20 dkg vargányagomba (én vegyesen használtam szárítottat és frisset)
- 1 db paradicsom
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 dl száraz vörösbor
- 2 teáskanál só
- 10-15 tekerés színes bors
- 4 csipet kakukkfű
- 2 teáskanál őrölt pirospaprika
A gurmand.hu csapata jóvoltából került a harcsapaprikásba szárított vargányagomba is. A szárított vargányagombát felhasználás előtt 10-15 percre érdemes beáztatnod. Majd a friss gombával együtt kockázd fel.
A hagymákat vágd fel nagyon apró kockákra, és az olívaolajon kezd el megpárolni. Közben a harcsát vágd fel körülbelül két kockacukornyi hosszú, és egy kockacukornyi széles hasábokra. A halat sózd be és tedd félre kicsit. A paradicsomot is kockázd fel, olyan apróra, amennyire csak tudod.
Ha a hagyma üvegesre párolódott, add hozzá az őrölt pirospaprikát, a felkockázott paradicsomot, a harcsát, a vargányagombát, a sót, a borsot és a kakukkfüvet. Önts alá 2 dl vízet, és lefedve hagyd főni.
A hal nagyon gyorsan megfő, ezért körülbelül 10 perc múlva add hozzá a vörösbort, és pár percet hagyd, hogy főjön vele. Végül add hozzá a natúr joghurtot, de már ne forrald, vedd le a tűzről, és inkább csak hagyd, hogy összemelegedjen.
Ha a sűrű szaftot szereted, liszt helyett sűrítsd keményítővel, vagy 1-2 kanál zsemlemorzsával.
Nálunk a harcsapaprikás mellé túrós csusza dukál.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Németh Istvánné mondta
Kedves Dia!
Először is tiszta szívemből gratulálok az eredményedhez, igazán megérdemled, kiválóan finom, ízletes és nagyon jó recepteket küldesz. Köszönöm.
A harcsapaprikás is nagyon jól hangzik, hamarosan el fogom készíteni.
Köszönettel: Valéria
Gasztrozseni mondta
Kedves Valéria,
Köszönöm szépen! Nagyon örülök, hogy szereted a receptjeimet. Remélem a harcsapaprikás is ízleni fog.
Pné Vali mondta
Kedves Dia !
Szivből örülök a sikerednek, csak így tovább.
Köszönöm a recepteket, időnként jó szolgálatot tesznek.
Gasztrozseni mondta
Kedves Vali,
Köszönöm, és örülök, hogy tetszenek a receptjeim.
Marika mondta
Kedves Dia!
Gratulálok az első díjhoz!
Szívből drukkoltam Neked, a sok jó receptekért, amit Én ki is próbáltam.
Harcsa paprikást már sokszor főztem és nagyon is ízlett, valamint a vargá-
nya gomba pörköltet is, de együtt még soha, eszembe se jutott volna. Na de most összehozom Én is!
Kívánok szép napot, jó egészséget és remek ötleteket!
Üdvözlettel: Marika
Gasztrozseni mondta
Kedves Marika,
Nagyon köszönöm, és bízom benne, hogy ízleni fog a harcsapaprikás vargányagombával is.
Hibszky Anna mondta
Kedves Dia!
Nagyon gratulálok az I. helyezetthez. Én is külön-külön elkészítettem, de együtt még nem. Kipróbálom, biztos nagyon fino lesz!
Üdv. Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Nagyon köszönöm! Remélem ízleni fog.
Erika mondta
Kedves Dia!
Gratulálok az első helyezéshez.A receptek nagyon jók,és bízom benne,hogy még sok finomságot küldesz nekünk.Kívánok további sok sikert.
Üdv.Erika
ok finomságot küldesz. nekünk.Kívánok további sok sikert.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erika,
Nagyon köszönöm, a receptek pedig továbbra is bővülni fognak.
Ocskay Máría mondta
Gratulálok az első helyhez. Finomak és egészségesek a recepjeid.
.
Üdvőzlett .
Máría
Gasztrozseni mondta
Kedves Mária,
Köszönöm! Örülök, hogy szereted a receptjeimet.