Ez a közkedvelt étel nálunk szinte heti vendég a konyhában. Finomsága szerintem az egyszerűségében rejlik. Nem csak köretként kiváló, például harcsapaprikás mellé, de önmagában is isteni. Azt tapasztaltam, hogy sok helyen sima túrós tésztát szolgálnak fel csusza gyanánt, ami felháborító. De ez a recept garantáltan a kedvenced lesz.
A túrós csusza, ha hagyományos módon készíted el, nem tartozik a könnyű ételek közé. Az eredeti recept szerint szalonnával, sok teljföllel készül és a tésztaféléket sem szokták a legegészségesebb ételek közé sorolni. Mégis aki szereti ezt a hagyományos, magyar fogást, nem kell, hogy lemondjon róla, még akkor sem, ha vigyázni szeretne az alakjára. Kikísérleteztem egy olyan receptet, amelyben megpróbáltam a lehető legtöbb alapanyagot kicserélni egészségesebbre. A végeredmény pedig egy nagyon finom és érezhetően könnyebb étek lett. Rengeteg kalóriát tudsz spórolni az eredeti recepthez képest! Figyelj a részletekre!
A jó túrós csusza titka szerintem az, hogy minél vékonyabb rétegben legyen a tészta, így sokkal ropogósabb.
A tehéntúróval készített változata a megszokott, de ha a sima túróhoz keversz egy kis juhtúrót még pikánsabb lesz az íze. És ami alapvetően nincs a túrós csuszában, de szerintem nélkülözhetetlen, az a sajt a tetején.
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 25 dkg teljes kiőrlésű csuszatészta
- 25 dkg sovány tehéntúró
- 5 dkg juhtúró
- 300 g natúrjoghurt
- 20 dkg reszelt füstölt mozzarella sajt
- 10 dkg füstölt sonka húsos része
- olívaolaj
- só
- bors
A tésztát lobogó sós vízben főzd meg. Figyelj rá, hogy ne főzd túl, inkább legyen al dente. A natúr joghurtot keverd össze a kétféle túróval, adj hozzá 1/2 kávéskanál sót és 5-6 tekerés színes borsot. Sóból nem kell sok, hiszen a juhtúró önmagában is elég sós.
A sonkát vágd apró kockákra, és egy serpenyőben pirítsd meg.
A sütőt melegítsd elő 220 C fokra.
Ha a tészta megfőtt, a sonkakockák megpirultak, már csak össze kell állítanod a tésztát.
Egy nagy gáz tepsit lehelet vékonyan kenj ki olívaolajjal. A tésztát terítsd szét a tepsiben úgy, hogy egységesen jusson mindenhova, de jó vékony rétegben legyen. A joghurtos túrót oszd el a tésztán, szórd meg a sonka kockákkal, erre pedig jöhet a reszelt sajt.
Az előmelegített sütőben 10-15 percig süsd, majd 5 perc alatt grill fokozaton pirítsd meg.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
[…] a harcsapaprikás mellé túrós csusza […]