Kedvem támadt egy finom Gundel palacsintához. Már nekiláttam volna a tészta bekeveréséhez, amikor kinyitottam a hűtőt és szembesültem vele, hogy nincs tej. Először azt gondoltam, hogy ugrott a palacsinta, aztán arra gondoltam, hogy kipróbálom csak ásványvízzel a tej helyett. És egészen meglepődtem, ugyanis nagyon jó, ruganyos állagú tésztát kaptam.
Hozzávalók a palacsinta tésztához:
- 20 dkg finomra őrölt teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 2 nagy tojás
- 4 dl ásványvíz (vagy 2 dl tej és 2 dl ásványvíz)
- 1 evőkanál olívaolaj
- csipetnyi só
- olívaolaj a sütéshez
Hozzávalók a diótöltelékhez:
- 12 evőkanál darált dió
- 2 evőkanál méz
- 2 kávéskanál rum vagy rumaroma
- 1 dl víz vagy tej
Hozzávalók a csoki öntethez:
- 10 dkg 70%-os étcsoki
- 1 dl víz vagy tej
- 2 dkg vaj
A tésztához a tojásokat verd fel, apánként adagold hozzá a lisztet, a sót, az olívaolajat és az ásványvizet. Az egészet botmixerrel keverd csomómentesre, majd 20 percig pihentesd.
Míg pihen a tészta, készítsd el a dió tölteléket. A darált diót tedd fel főni a mézzel, a rummal és a vízzel. Lassú tűzön gyakori kevergetés mellett, körülbelül 10 perc alatt el is készül.
A csoki öntet is készítsd el most. A csokit gőz fölött olvaszd fel. Ha már az összes csoki felolvadt, add hozzá a vajat és attól függően, hogy mennyire szeretnéd hígra, folyamatosan adagold hozzá a vizet. Folyamatos keverés mellet szép homogén állaga lesz. Ha leveszed a tűzről hagyd a gőzt biztosító edényen, így nem fog besűrűsödni, és a gőz melegen is tartja.
Sütés előtt mindenképpen keverd fel a tésztát.
A palacsintasütőt hevítsd fel, majd vékonyan kend meg olívaolajjal. Picit megint hevíts rajta, majd merj bele egy kis merőkanálnyi tésztát, és a serpenyő mozgatásával oszlasd el egyenletesen.
Süsd meg a palacsinta egyik oldalát, majd fordítsd meg és a másik oldalát is süsd arany barnára.
Az összes tésztát süsd ki.
Ha az összes tészta kisült, töltsd meg a palacsintákat a diótöltelékkel, hajtsd háromszög alakúra, öntsd nyakon a csoki öntettel, és már fogyaszthatod is.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
RosTi mondta
Gratulálok a recepthez! Azért elmesélem, hogy már sokszor csináltam csak szódavízzel palacsintát, sőt tej helyett már használtam joghurtot és kefírt is… Ezek is jól sikerültek. Búzaliszt helyett pedig próbáltam már zablisztet és rizslisztet, meg ezek keverékét – ezek közül a keverék jött be legjobban (1:2). A két tojás jogosan kell hozzá, mert ezek a lisztek másképp “tésztásodnak”. Még egyszer gratula és üdv!
Gasztrozseni mondta
Kedves RosTi,
Köszönöm! Nagyon örülök, hogy tetszik a recept.
Erzsi mondta
Tökéletes palacsinta recept.Sütöttem már én is kevert liszttel.
Mégpedig,fele kukorica liszt és tönköly liszt volt.
Legalább is nekem izlett.Persze a Dia palacsintája az finomabb volt.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi,
Érdekes, hogy én már készítettem kukoricalisztből, zabpehelylisztből, rizslisztből, és többféle finomra őrölt és durvára őrölt teljes kiőrlésű lisztből palacsintát, de még egyszer sem kevertem ezeket a liszteket. Már Te vagy a második, aki ezt írja. Azt hiszem én is ki fogom próbálni. Köszönöm a tippet!
Szabó Imre Lajosné-Ica mondta
Köszönöm ez egy kitűnő recept!!
ilona mondta
Kedves Bea köszönöm a jó kivánságot és neked is kivánok minden jót és sok sikert az új évben, nagyon jól néz ki a palacsinta kifogom próbálni köszönöm Ilona
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilona,
Remélem ízleni fog!
Klenek Judith mondta
EN sejtetem a receptet de nem voltam biztos igy elmaradt
Mivel nagyon szinpatikus a nevado es nepszeru TV [guru] Gundel Takacs Gabor
AZS tudod hogy az O nagyapja a elso keszitoje es sajat cukrazdajuk is volt ahol
forgalmaztak.
Gasztrozseni mondta
Kedves Judith,
Így van, a Gundel palacsinta a Gundel Károly nevéhez fűződik.