Pontosan egy éve ilyenkor Gradoban „nyaraltunk”. Kicsit nosztalgiázva nézegettem a fotókat, amikor szembejött velem ennek a már látványra is csodálatos édességnek a képe. Oda úton Olaszországba, megálltunk Szlovéniában. Beszereztük a kedvenc sónkat a portorozi só lepárlóban. Majd a postojnai cseppkőbarlang megtekintése után elmentünk a predjamai várat is megnézni. A természeti és kulturális élmények után következhetett a gasztronómia.
Egy remek kis éttermet találtunk a vár bejáratához közel ahová azért tértünk be, mert Párom friss sült vargányát kívánt. Én nem szeretem a gombát és nem is voltam igazán éhes. Ám amikor a másik asztalnál megláttam, hogy milyen gusztusos desszertet esznek megkérdeztem a felszolgáló hölgytől, hogy mi a neve. Gibanica felelte és rögtön meg is kérdezte, hogy hozhat-e egyet. Természetesen igent mondtam, és nagyon jól tettem.
Ez a kinézetre leginkább a flódnihoz hasonlító sütemény, két réteg omlós tészta között négyféle tölteléket rejt, réteslapokkal elválasztva. Amolyan rakott rétes, amelyben mák, túró, dió, alma töltelék található. Minden rétegből szám szerint kettő. A túró frissessége és az alma savassága ellensúlyozza a mákos és diós töltelék édességét. Miközben készítettem a dió és mák tölteléket, az illatoktól már lelki szemeim előtt megjelent a karácsonyi bejgli. No de ne szaladjunk ennyire előre. Most a gibanica receptjét hoztam.
Az elkészítés maga nem bonyolult, az egyetlen időt igénylő részfolyamat a töltelékek elkészítése. Meg persze a sütés. De cserébe fantasztikus íz élményben lehet részed.
Hozzávalók az omlós tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg hideg vaj
3 evőkanál cukor
1 csipetnyi só
2-3 evőkanál hideg víz
Hozzávalók az almás töltelékhez:
1 kg alma
5 dkg barna nádcukor
1 kávéskanál vanília őrlemény
1 teáskanál őrölt fahéj
Hozzávalók a mákos töltelékhez:
30 dkg darált mák
5 dkg barna nádcukor
2 dl tej
1 kávéskanál vanília őrlemény
1/2 citrom reszelt héja
Hozzávalók a diós töltelékhez:
30 dkg darált dió
5 dkg barna nádcukor
2 dl tej
1 kávéskanál vanília őrlemény
Hozzávalók a túrós töltelékhez:
50 dkg túró
5 dkg barna nádcukor
1 kávéskanál vanília őrlemény
1/2 citrom reszelt héja
2 db egész tojás
Hozzávalók még:
1 csomag réteslap
1 db egész tojás
1 dl tejszín
1 dl tej
Az omlós tésztát készítsd el először. A vajat reszeld le, majd morzsold el a liszttel, add hozzá a cukrot és a sót. A vizet kanalanként add hozzá. Gyúrd addig, amíg ruganyos tésztát kapsz és már egyáltalán nem ragad. Csavard fóliába és tedd hűtőbe felhasználásig.
Az almát hámozd meg, reszeld le majd a cukorral, az őrölt vaníliával és az őrölt fahéjjal keverd el egy lábasban és gyakori keverés mellet párold meg alacsony hőfokon. Nagyjából 15 perc alatt elkészül.
A mákos töltelékhez a darált mákot, a cukrot, a tejet, az őrölt vaníliát és a citromhéjat egy lábosban keverd össze és alacsony hőfokon folyamatos keverés mellett melegítsd forrásig.
A diós töltelékhez a darált diót, a cukrot, a tejet és a vanília őrleményt egy lábosban keverd össze és alacsony hőfokon folyamatos keverés mellett melegítsd forrásig.
A túrós töltelékhez a túrót törd át, add hozzá a cukrot, a vaníliaőrleményt és a citromhéjat majd keverd el a tojással.
A réteslap átkenéséhez a tojást kissé verd fel, majd add hozzá a tejet és a tejszínt.
Kész az összes töltelék, jöhet az összeállítás.
A sütőt melegítsd elő 160 C fokra.
Hogy szép magas legyen a gibanica és kellően vastag legyen minden töltelék egy 20×30-as tepsit válassz. Az omlós tésztát vedd ki a hűtőből, gyúrd át és vedd két részre. Az egyik felét nyújtsd ki azon a sütőpapíron ami a tepsibe kerül. Az omlós lapra mehet a mákos töltelék fele. Erre jöhet egy réteslap félbehajtva, tehát duplán legyen. Kend meg a tojásos tejszínes keverékkel. Most a túrós töltelék fele következik, majd ismét egy félbehajtott réteslap megkenve a tojásos tejszínes keverékkel. A diós töltelék felét rakjuk a tésztára, a réteslap és a kenés után az almatöltelék következik. Innen újraindul a sor a mákkal. A tetejére almatöltelék kerül, amit zárj le a kinyújtott omlós tészta másik felével. Kend le a tojásos tejszínes keverékkel és mehet a sütőbe 1 órára. A légkeverést kapcsold rá.
Süsd szép pirosra. A rossz hírem viszont az, hogy meg kell várni amíg kihűl ahhoz, hogy szépen szeletelhető legyen. Kitartás!
Jó étvágyat hozzá!
Vélemény, hozzászólás?