Az egyik kedvenc levesem, a legfinomabb rozs cipóban tálalva, de azért tányérból is szeretem. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészül, igazi francia hangulatot varázsolva az asztalra.
Hozzávalók:
- 50 dkg vöröshagyma
- 10 dkg póréhagyma
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál zabpehelyliszt
- 7 dl húsleves vagy zöldségleves
- 7 dl víz
- 1 kávéskanál szárított kakukkfű
- 2 teáskanál só
- 1/4 kávéskanál őrölt fehérbors
A hagymákat pucold meg és vékonyan karikázd fel.
A felmelegített vajon párold meg a hagymákat, amíg összeesnek. Ha elkezd pirulni szórd rá a zabpehelylisztet, keverd össze, majd öntsd fel a húslevessel és a vízzel. Add hozzá a sót, a borsot, a kakukkfüvet és közepes lángon forrald 5-10 percig.
Ezután nagyjából a leves felét botmixerrel turmixold össze. Jó ha mard benne darabokban is hagyma, úgy kellemesebb a textúrája.
A kész levest szedheted cipóba vagy tányérba, szórd meg pirított kenyérkockákkal és sajttal.
Ha cipóban szeretnéd tálalni, miután a cipó tetejét levágtad, belsejét kivájtad egy kanál segítségével, 180 C fokos sütőben pirítsd meg a cipót. Így nem fog olyan hamar átázni a levestől.
Jó étvágyat hozzá!
Jutka mondta
Kedves Dia!
A jó pap is holtig tanul. Mennyire igaz ez a mondás. A családom és én is imádjuk ezt a levest. Sokszor főzök ilyet, de leginkább a téli hónapokban. Talán kettő éve olvastam egy receptet és az oliva mellé, vajat is ir a recept. Csodák,csodája számonra mintha egy másik ízt kaptam volna. De ezeket az fűszereket amit Te használsz a következő alkalommal nem fogom kihagyni. Köszönöm. Jutka
Gasztrozseni mondta
Kedves Jutka,
Örülök, hogy tudtam újat mutatni. Várom a beszámolót, hogy hogy ízlett.:)
Valéria mondta
Szia Dia! Én idáig még nem készítettem hagymalevest sem, nemhogy francia hagymalevest, Azt hittem , hogy olyan pöszmötölős munkával, jár, de tényleg hamar el lehet készíteni és nagyon finom. Máskor is el fogom készíteni. Köszönöm, jó ötlet. Üdvözlettel: Valéria
Gasztrozseni mondta
Kedves Valéria,
Köszönöm a jókívánságokat! Várom a beszámolót, hogy hogy ízlettek az ételek.
Klaudia mondta
Szia!
A cipó átázása ellen a tuti tipp, hogy ki kell kenni belül vajjal/ sütőmargarinnal! :)
Marianna mondta
Szia! Egy.kérdésem lenne fent rozmaringot írsz, a hozzávalókba meg kakukk füvet, most melyik kell? Nem mind egy! Én ezek nélkül szoktam csinálni,de ki probálnám így is
Gasztrozseni mondta
Kedves Marianna,
Igazad van, kakukkfüvet szerettem volna írni. Javítottam, köszönöm!
jidit mondta
Dia! Köszi a receptet, ilyet még nem csináltam, ki fogom próbálni.
Üdv. Judit
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Szívesen! Remélem ízleni fog!
Rita mondta
Kedves Dia! Kedves Mindenki!
Olyan eszrevetel jutott az eszembe,hogy ha megoldhato az etelek,receptek melle odairnad a kaloriatarralmukat is? Igyekszem 1500 kaloriat enni naponta, igy Nagy segitseg lenne! Üdvötlettel: Ritus
Gasztrozseni mondta
Kedves Ritus,
Köszönöm az észrevételt, átgondolom, hogy meg lehet-e oldani.
Gabi mondta
Kedves Dia!
Nagyon szeretem én is a francia hagymalevest, többféle variációban ettem már. A fűszerezésed nagyon egyedi és igen ízlett, de javasolnám, hogy szerintem még pikánsabb lenne, ha a hagyma mennyiségét többféle hagyma adná, így vöröshagyma, lila hagyma, póréhagyma. Azt tapasztaltam, hogy így vegyesen még jobb lesz az ízharmónia.
Üdv: Gabi
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabi,
Köszönöm szépen az ötletet, nagyon tetszik! Bevallom, eddig még nem gondoltam rá, hogy többféle hagymát használjak fel a francia hagymaleveshez, de ezek után biztosan ki fogom próbálni.
Németh Jozsefné mondta
Honlapra irtam Icuka