Ki ne ismerné és szeretné a forraltbort? Ha valami, ez aztán igazán tipikusan magyar. Vidéken a disznóvágások elmaradhatatlan része, a hidegben zajló munkálatok alatt, míg a városiak elsősorban a karácsonyi vásározások közepette fogyasztják előszeretettel.
Én pedig szívesen készítem otthon is, ezt a lélekmelegítő nedűt. Variációinak száma végtelen. Ez a recept, amit most megosztok Veled a számomra a legkedvesebb. A bor megválasztása nagyon fontos, ne nagyold el. A gyömbértől kicsit csipősen pikánssá válik, míg a kardamom igazi keleties íz világot tár elénk.
Hozzávalók:
- 1/2 liter száraz minőségi vörösbor (Egri Bikavér, Portugieser)
- 1 evőkanál akác vagy hársméz (természetesen ízlés szerint)
- 2 rúd fahéj
- 8-10 db szegfűszeg
- 4 db kardamommag
- 2 cm-es gyömbér darab felszeletelve
- 1/2 narancs héja
A narancsot és a gyömbért alaposan most meg mielőtt a felhasználod. A narancsról hámozd le a héját, a gyömbért szeleteld fel.
Az összes hozzávalót tedd edénybe, és lassú tűzön, fedő nélkül főzd legalább 15 percig, hogy az összes fűszer íze jól kioldódjon. Nem baj, ha miután elérte a forráspontját, hagyod, hogy folyamatosan forrjon. Ha lejárt az idő el is készült.
Én olyan forrón szoktam inni, ahogy csak bírom.
Fogyaszthatod egy kellemes romantikus este keretében, vagy várhatod ezzel a távolról érkező, megfáradt rokonokat karácsonykor.
Fogyaszthatsz mellé édeseset, mondjuk egy jó kis browniet vagy sósat, mondjuk egy kis pirított mandulát.
Kellemes forraltborozást!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Hobbychef mondta
Isteni forralt bort készítettél.
De, hogy tipikusan magyar? Európa szerte ismert, elég ha csak a szomszédba, vagy Németországba megyünk: Glühwein, de a svédek is szeretik: glogg. Kapható palackozva is.
Ha van kedved, nézd meg az én verziómat:
http://eshobbychef.blogspot.co.....hwein.html
Gasztrozseni mondta
Kedves Hobbychef,
Köszönöm! A forralt bor olyan mint a palacsinta, több országban készítik, mindenhol kicsit másképp és minden ország azt gondolja, hogy a saját találmánya. Nem állítom, hogy hungarikum, viszont az biztos, hogy kicsiny országunkban a többség ismeri, szereti és fogyasztja, nem csak a karácsonyi vásárokban. Köszönöm a tippet, megnéztem a recepted, a pirospaprika és a bors izgalmasan hangzik.
Ildikó mondta
Csodálatos ! Imádja a család az erős ízesítést ! Kipróbálom és elmesélem a hatást ! Nagyon szépen köszi nagyon sok szeretettel üdvözöl :Ildikó ! Kedves Dia lepj meg kérlek még frappáns karácsonyi ötletekkel !
Gasztrozseni mondta
Kedves Ildikó,
Örülök, hogy tetszik a recept! Igyekszem még a jövő héten is megosztani egy-két karácsonyi receptötletet.
Márta mondta
Én már próbálkoztam kardamom beszerzésével, de eddig még nem sikerült. A forralt bor eddig nekem naranccsal nem jött be, de lehet, hogy azért, mert én gerezd formájában tettem bele, te meg csak a héját. Kipróbálnám a te receptedet, ha kardamomhoz juthatnék. Segíts, kérlek! Boldogságos ünnepet! Márta
Gasztrozseni mondta
Kedves Márta,
Én keleti boltokban szoktam fűszereket vásárolni, de bioboltokban vagy nagyobb hipermarketek polcain is megtalálod.
kozveszelytelen mondta
Nincs karácsony forralt bor nélkül :) Ha te is sokszor ajándékozol bort karácsonykor, akkor ez az oldal Neked is hasznos lesz http://minu.me/-vinopedia
Pass Erzsi mondta
Kellemes ünnepeket kivánok neked és a családodnak.
Erzsi
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi,
Köszönöm, én is áldott ünnepeket kívánok.
sztrikinaczanna mondta
Kedves Dia! Köszönöm a finom recepteket!KIPROBÁLOM! Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Szívesen, várom a beszámolót, hogy hogy ízlett.
sztrikinaczanna mondta
Kedves Dia! Még nem probáltam ki, ha megteszem, majd jelzem..Anna
Jutka mondta
Szia Dia!
Valóban a forralt bor olyan mint a foci!
Mindenki ért hozzá egy ” kicsit”. Természetesen tesz is hozzá és vesz is el belőle.
Ahány ház annyi szokás. Én már próbáltam a paprikás formátumot is. Na de,egy ilyen öreg “mogyoró szakértő”-nél ez nem meglepetés.
Javaslom az alkoholt nem fogyasztóknak a hibiszkusz teát egy csipetnyi csilivel,fahéjjal és narancs karikával.
Nagyon finomságos.
Figyelni fogom a rádiót,hogy ne maradjak le róla.
Köszönöm. Jutka
Gasztrozseni mondta
Kedves Jutka,
Köszönöm a tippet! Ez valóban jó ötlet, ha valaki nem fogyaszt alkoholt. Remélem nem maradsz le a műsorról.
Godoné Erzsi mondta
Kedves Dia !
Köszi a receptet,a forralt bort megcsináltuk.Izlett is ,igaz szoktunk mi is
késziteni ,csak nálunk más füszerekkel .Borsot is teszünk bele.
Sok sikert kivánok az interjuhoz,én is szeretném meghallgatni.
Legyen szép napod a dec.a1O-e és természetesen sikeres.
Erzsi.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi,
Nagyon szívesen,örülök, hogy ízlett a forralt bor! A bors is nagyon jó ötlet, biztosan jól illik a forralt borhoz. Jó szórakozást kívánok a műsorhoz!
pintér Éva mondta
Kedves Dia!
Most ujra Kanadában vagyok, így a disznóölés kimarad, de a forralt bort kipróbálom.
Boldog Adventi készülődést kívánok:Éva
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Remélem ízleni fog a forralt bor! Köszönöm meglesz, neked is jó készülődést!