Az a jó a télben, hogy van néhány spéci étel és ital, amit leginkább ilyenkor fogyasztunk. Itt van például a forralt bor. Ez az egyszerű nedű, nem csak a testet, de a lelket is felmelegíti, főleg a zord, fagyos időben. És nem csak a karácsonyi vásárokban lehet fogyasztani forralt bort, készíts Te is otthon. Sőt, ha valami igazán különlegesre vágysz, próbáld ki ezt a gyümölcsös-boros receptet.
Egyszerű, könnyed, desszert, melynél a fölösleges kalóriáktól sem kell tartanod.
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 2 db Bosc kobakja körte (fontos, hogy jó kemény körtét vegyünk)
- 7,5 dl száraz vörösbor
- 1 evőkanál méz
- 2 db egész fahéj rúd
- 6 db szegfűszeg
- 8 szem kardamom mag
- 2 cm-es darab friss gyömbér
Hozzávalók a szederzseléhez:
- 10 dkg szeder vagy erdei gyümölcs
- étkezési zselatin
A körtét óvatosan hámozd meg, de a szárukat ne távolítsd el. A bort, a mézet és a fűszereket tedd egy kisebb lábosba úgy, hogy a folyadék ellepje a körtéket.
Nagyon alacsony tűzön, lefedve, körülbelül fél óra alatt a körte megfő és gyönyörű bíbor színű lesz.
A körtéket óvatosan emeld ki a borból. A bor egy részét a körte szívja fel, egy része elpárolog. Nagyjából a fele fog megmaradni.
De, ha igazán különlegeset szeretnél, a megmaradt borba tegyél 2 teáskanál étkezési zselatint (ha több bor marad, mint 3-3,5 dl tehetsz többet is), forrald össze és a tűzről levéve, ha már elkezd szilárdulni a zselé, keverd hozzá a szedret vagy az erdei gyümölcsöt.
A zselét tedd egy kistányérra és a körtéket, erre a zseléágyra helyezd.
De, ha nem szeretnél a zseléággyal foglalatoskodni, akkor a megmaradt bort öntsd bögrékbe és fogyaszd forralt borként a körte mellé.
Különleges, finom és nagyon látványos desszert.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Lippai Ferencné Ágnes mondta
Kedves Dia!
Először is boldog ünnepeket kívánok. A férjem is így főzi a halászlét Én is egészséges és nem zsíros ételeket kérek. Több kilótól kell megszabadúlnom Köszönettel: Ágnes
Kedves Dia!
Én is boldog ünnepeket kívánok: Ágnes
Lippai Ferencné Ágnes mondta
Kedves Dia!
Én is boldog ünnepeket kívánok: Ágnes
Lippai Ferencné Ágnes mondta
Hát ezt még úgy néz ki gyakorolnom kell. Bocsi, és még egyszer minden jó: Ágnes
Ida mondta
Köszönöm szépen Dia a recepteket és a jókivánságokat.
A forralt borban párolt körtét megfogom csinálni, mert még ilyet nem készitettem és egyben ujdonságot viszek a karácsonyi menübe.
Boldog, Békés Karácsonyi Ünnepeket kivánok.
üdvözlettel Ida
Gasztrozseni mondta
Kedves Ida,
Áldott ünnepeket kívánok, remélem ízleni fog a körte.
Marika mondta
Kedves Dia!
Ezt a vörösboros, szedres körtét Én is kipróbálom! Biztos finom lesz!
Kellemes Karácsonyi ünnepet kívánok Én is Neked és kedves családodnak!
Szeretettel ölelek: Marika
Gasztrozseni mondta
Kedves Marika,
Boldog ünnepeket kívánok!
Hibszky Anna mondta
Kedves Dia!
Nagyon szépen köszönöm a sok receptet, amit küldtél.
Boldog, békés Karácsonyi Ünnepeiket kívánok sok szeretettel:
Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Nagyon szívesen, a jövőben is számíthatsz rám. Boldog ünnepeket kívánok!
horváth györgyné mondta
Kedves Da!
Áldott, szép karácsonyt kívánok én Neked. A sajttekercsed volt az ünnepi reggelink és sikert arattam vele. Nagyon köszönöm. A következő próbálkozásom a halászlé lesz a Te recepted alapján, majd a szedres körte. Köszönöm, hogy általad színt vihetek az ünnepekbe – és mindezt egészségesen.
Üdvözlettel: Judit
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Örülök a sikerednek, a jövőben is számíthatsz rám!