Már a neve is szépen hangzik, csokoládé szuflé. Ez csak valami jó lehet. És így is van. Biztosan te is ettél már ilyet, de ha nem akkor is találkoztál már vele, és biztosan számodra is nagyon izgalmas ez a desszert. A kinézete ellenére azonban roppant egyszerűen elkészíthető.
Hozzávalók 4 db 9 cm átmérőjű formához:
- 10 dkg legalább 60 % kakaótartalmú étcsokoládé
- 3 tojás
- 6 dkg vaj
- 5 dkg barna nádcukor
- 5 dkg tönköly finomliszt
- csipetnyi só
Hozzávalók még:
- 1-1,5 dkg vaj a formák kikenéséhez
- 2-3 kávéskanál natúr kakaópor a formák meghintéséhez
A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
A csokit törd kockákra, darabold hozzá a vajat, és vízgőz fölött olvaszd fel őket.
Amíg a csoki és a vaj olvad, a tojásokat a barna nádcukorral verd fel anélkül, hogy a tojások fehérjét és a sárgáját különvennéd. Ahhoz, hogy légiesen habos keveréket kapj, amely a sülés során szépen meg fogja emelni a felfújtad, időt kell szánni erre a részfolyamatra.
Robotgép teljesítményétől függően 10-12 percre lesz szükséged. Lehetőleg ne a legalacsonyabb fokozaton végezd a habverést, inkább 2-es vagy 3-as fokozaton. Ha a tojás már szép habos, olyan mint itt a képen, akkor már jó. Fokozatosan, kis adagokban keverd hozzá a lisztet, és a sót, vigyázva, hogy a habot ne törd össze közben.
Amikor a csokis vajas keverék felolvadt, vedd le a tűzről, hagyd kicsit hűlni, majd vékony sugárban csorgasd hozzá a tojásos keverékhez. Óvatos mozdulatokkal dolgozd össze.
A formákat vajazd ki, és szórd meg őket a natúr kakaóporral, majd mehet bele a tészta. Mindegyik tálkát töltsd tele a tésztával úgy, hogy a tetejétől nagyjából fél cm-re legyen a tészta teteje.
Mehetnek a sütőbe.
Ha klasszikus középen folyós csokoládé szuflét szeretnél készíteni, akkor 15 percig süsd. Ha nem szeretnéd, hogy folyós legyen a közepe, hanem éppen megsült lágy legyen a tészta, akkor 22-23 percig süsd.
Tálald még melegen. Nagyon jól passzol hozzá bármilyen piros bogyós gyümölcsből készült savanykás öntet, lekvár.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Hutvágnerné Jutka mondta
Szia Dia!
Nagyon aktuális ez a recept. A hétvégén ki is próbálom,mivel a szekrényben árválkodnak a közelmúltban kapott kis sütis csészék.
Majd beszámolok a sikerről.
Jutka
Gasztrozseni mondta
Kedves Jutka,
Remélem tetszeni fog az eredmény.
szatmári marika mondta
Kedves Dia!
Amióta elkészítettem ezt a sütemény ha vendégek érkeznek hozzánk mindig ez kell készítenem.
Nagyon köszönöm ezt a finom és könnyen elkészíthető receptet.
Marika
Gasztrozseni mondta
Kedves Marika,
Nagyon örülök, hogy tetszik a recept. Nekem is az egyik nagy kedvencem.
Ágnelli Lajosné( Júlia) mondta
Köszönöm szépen a receptet! Fincsi lehet :)
Katóka mondta
Kedves Dia!
Megcsináltam a hétvégén a receptet, de xilittel Isteni lett.
Köszönöm
Magdi mondta
Mi is nagyon szeretjük! Pirított mandulapely és egy kevés házi málnalekvárt is teszünk mellé.