Ki ne szeretné a csokis perecet? A mogyorós-étcsokis finomság mindig ott kacsingat a boltok polcain. Nekem gyerekkorom nagy kedvence volt. Úgy gondoltam, hogy csak nem lehet akkora ördöngösség elkészíteni. Nekiláttam, és ez lett az eredménye. Az üres sütis dobozból ítélve jól sikerült.
Természetesen ez nem egy diétás édesség, de igyekeztem itt is kicsit finomítani az eredeti hozzávalókhoz képest. És, ha csokis perecre vágysz, inkább készítsd el te magad.
Hozzávalók a perechez (kb. 45 db-hoz):
- 25 dkg tönköly finomliszt
- 15 dkg őrölt pirított török mogyoró
- 10 dkg porcukor barna nádcukorból
- 15 dkg vaj
- 2 db egész tojás
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 1/2 csomag (6 gr) sütőpor
Hozzávalók a mázhoz:
- 30 dkg legalább 60 %-os étcsokoládé
- 10 dkg legalább 40 %-os tejcsokoládé
A vajat vedd ki a hűtőből, hogy ne legyen nagyon kemény a felhasználáskor.
Első körben egy száraz serpenyőben pirítsd meg a mogyorót. Időnként rázogasd meg a serpenyőt, hogy minden oldaluk egyenletesen süljön. Amikor már szép egyenletes barna a mogyoró héja, vedd le a tűzről, és hagyd kicsit hűlni. Amikor már kéz meleg, óvatosan dörzsöld le a héját, majd daráld le.
A vajat darabold fel, és keverd el a porcukorral. Amikor már jól összekeverted apránként adagold hozzá a liszttel elkevert sütőport. Mehetnek bele a tojások és a vaníliarúd kikapart belseje is. Jó masszív tésztát kell kapnod.
A sütőt melegítsd elő 190 C fokra.
Egy gáz tepsit bélelj ki sütőpapírral. A tésztából nyújts ceruza vastagságú rudakat. Sokat kísérleteztem, hogy mekkora pereceket készítsek. Nekem a legideálisabb méretű perecek nagyjából 15 cm hosszú hengerekből lettek.
Az így elkészített perecek 15 perc alatt szép aranybarnára sülnek. Mielőtt a pereceket elkezded bevonni a csokival, hagyd, hogy kihűljenek.
A kétféle csokit egy edényben, gőz fölött olvaszd fel. A pereceket a felső felükkel lefelé tedd bele a csokiba, majd fordíts meg őket. Kicsit csepegtesd le, és mehetnek egy sütőpapírral kibélelt tálcára. Tedd hűvös helyre, hogy a csoki mielőbb megszilárduljon.
Amikor a csoki már nem ragad, nincs más dolgod mit letesztelni mit is készítettél.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Olyan jó érzéssel küldöd ezeket a finom recepteket,mintha megéreznéd,hogy nekem pont erre a sütire van szükségem.A kis unokámnak jövőhéten lesz a farsangi mulatsága 3 éves és 5 hónapos,vinni kell az oviba egy kis édességet.
Ez a perec most nagyon jó lesz.
Köszönöm a receptet.
Szeretettel üdvözöllek Gabi 2014.02.22.
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabi,
Nagyon örülök, hogy sikerült ismét olyan receptet küldenem, aminek hasznát veszed. Szerintem a kicsik nagyon fogják szeretni.
Zsóka mondta
Drága Dia!
Magammal kapcsolatban már csak múltidőben beszélhetek,hisz a mai napig kimerült a tevékenységem a mindennapi egytálétel,esetleg leves +valami összeütésében.
Ne nevess ki,de én aktív koromban is sokat foglalkoztam a gasztronómiával. Minden érdekelt, gyerekkoromban nem sok részem volt benne. Én szerdán reggel kezdtem a
tervezgetést:korán reggel körbejártam a piacot,felmértem a felhozatalt.Este már felsoroltam,miket terveztem,lehetett megtárgyalni.Fontos volt az életünkben,mert hétközben mindenki ment dolgára,(egy gyors reggelire futotta.), este találkoztunk.
Tehát már csütörtök reggel munkábamenet megvettem a hűtést nem igénylő dolgokat,esetleg mást is hozzácsaptam.Pénteken reggel aztán mindent megvettem, este már előkészítettem a vasárnapi ebédet,és megfőztem szombatra.Este szerettem bogarászni,mikor már mindenki aludt.Ahogy belegondolok,könnyű volt a beszerzés,mindenhol boltok,nagy volt a kínálat.Akkor csak éppen pénz nem volt annyi, amennyit szerettünk volna.Nekem különben is kivételes helyzetem volt:két piac és rengeteg bolt volt útközben. A főzéshez összeszedtem az “irodalnat” és elolvastam a témába vágó recepteket. Sok fűszert használtam már akkor, külföldön is szerettem (a templomok mellett) a piacokat járni,megkóstolni,ha volt mit.Mint látod, én is az előretervezés híve voltam,de a receptek olvasgatása megmaradt jó időtöltésnek!Na,jól teleírtam Neked az oldalt!A csokispereced alighanem az unokáimat örvendezteti meg! Zsóka
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsóka,
Köszönöm szépen, hogy leírtad nekem, hogy hogy zajlott nálad régen a főzés, és a készülődés. Tényleg nagyszerű, ha az ember közelében van piac és tud válogatni a jobbnál jobb alapanyagok közül.