A nyers csicsóka íze nagyon izgalmas, leginkább a friss, még ki nem száradt török mogyoróéhoz tudom hasonlítani. Amellett, hogy pótkávét és tápszert is előállítanak a felhasználásával, kiváló ételeket süthetünk, főzhetünk belőle. Tulajdonképpen bármilyen finomság készíthető csicsókából a salátától, egészen a fánkig.
A csicsóka ideális cukorbetegek számára is, mivel kalóriaszegény, a benne lévő szénhidrát, pedig nem keményítő formájában van jelen, hanem inulinként. Az inulin egy nagyméretű rostfajta, amelyet szervezetünk nem tud lebontani, így sértetlenül halad végig az emésztőrendszerben, miközben a bél ph értékét jó irányba módosítja.
Hozzávalók:
- 75 dkg csicsóka
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 pohár natúr joghurt
- 1 evőkanálnyi kókuszzsír
- 5-6 tekerés színes bors
- 4-5 csipetnyi kakukkfű
- 3 kávéskanál só
A hagymát kockázd fel, és a kókuszzsíron kezd el megpárolni. Időnként keverd meg. Közben a csicsókát mosd meg és egy kefével alaposan dörzsöld át a héját, hogy az összes földet eltávolítsd róla. Meg is pucolhatod, ha szeretnéd, viszont a csicsóka elég amorf formákat vesz fel, így nagyon sok pucoláskor a hulladék. Ezért érdemesebb inkább alaposan megdörzsölni. Amikor a csicsókát már megtisztítottad, kockázd fel ugyanúgy mint a hagyományos krumplit. Én a darabolás után meg szoktam mosni még egyszer, biztos ami biztos.
Ha a hagyma már szép üvegesre párolódott add hozzá a feldarabolt csicsókát. Párold így pár percig, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Beledobhatod a két gerezd megpucolt fokhagymát is, mivel úgyis le fogod a végén turmixolni az egészet. Mehet rá a só és a bors, és egy fedő. Közepes lángon nagyjából 20 perc alatt megfő a csicsóka.
Amikor a csicsóka megfő, vedd le a tűzről, add hozzá a kakukkfüvet, és hagyd picit hűlni. Ha már nem túl forró, egy botmixer segítségével turmixold le a lével együtt. Keverd hozzá a natúr joghurtot is. Szép homogén krémlevest fogsz kapni. Ízlés szerint adhatsz még hozzá sót, borsot.
Tálalhatod pirított dióval, pirított kenyérkockákkal.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
pintér Éva mondta
Én régebben salátát csináltam a csicsókából. Puculás után megmostam, apró darabokra vágtam, megfőztem, leszürtem és lehűtöttem. Továbbiakba úgy csináltam mint a majonézes krumpli salátát, emlékezetem szerint reszeltem bele egy savanykás ízű almát. Lehűtöttem, és akár magában, akár sült hús mellé finom saláta.
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Köszönöm, hogy megosztottad ezt a fajta elkészítési módot!
Vitai Istvánné /Magdi mondta
Kedves Dia!
Én ismerem, és használom is a csicsókát sőt termesztjük is.
Nagyon fontos élelmezési haszna van.
Jó hatással van a bélműködésre, a vércukorra, az emésztésre,a bélflóra helyreállítására.
Főleg nyersen alkalmazva jó, mert akkor minden benne lévő hatóanyag érvényesül. Pl.: salátába a többi zöldséghez reszelve.
Lehet sütni, főzni, úgy mint a krumplit.
Gyümölcscentrifugába lepréselve csicsóka lé formájában italként fogyasztható.
Óvatosa kell kezdeni az adagokat, mert ” jól megdolgoztatja “a beleket.
Együnk belőle minden nap !
Gasztrozseni mondta
Kedves Magdi,
Köszönöm szépen a hasznos információkat!
Bajza Anna mondta
Kedves Dia!
Nagyon örülök a receptnek, éppen most csináltam én is, annyi külömséggel, hogy volt egy kis húsleves alaplevem és azzal öntöttem fel. Örülök, hogy megerősítettél abba, hogy érdemes solat fogyasztani belőle.
Üdv: Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
A húsleves alap szerintem kiváló minden zöldség(krém)leveshez, nagyon jó ízt ad nekik. Örülök, hogy megerősítettelek!
Marcsi mondta
Kedves Dia!
Köszönöm az ötletet , már több formában is próbálkoztam, pl- mint a rakott krumplit, vagy a petrezselymes krumplit kicsit jobban megfűszereztem, de köszi ezt is kipróbálom köszi üdv Marcsi.
Gasztrozseni mondta
Kedves Marcsi,
Nagyon szívesen!
Bordács Sándorné mondta
Csicsóka köretnek,vegyesen burgonyával:Vöröshagyma aprítva olaj-zsír keverékén pirítva hozzáadom a hasábra vágott burgonyát megszórom ételizesitövel,kicsi vizet öntök rá,párolom kicsit,majd hozzáadom a hasábra vágott csicsókát.Készre pirítom.petrezselyem zölddel megszórom.
pintér Éva mondta
Köszike, ki fogom próbálni
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Köszönöm ezt a nagyszerű köret receptet!