Elkapott a szuflé láz. Nem véletlenül, hiszen ez a finomság gyorsan elkészíthető, nincs nagy alapanyag és eszköz szükséglete. Nagy előnye a piskótákkal szemben, hogy a tészta térfogatát a felvert tojás mennyisége, és nem a liszt adja. Most egy citromos verziót készítettem el, ami édes és savanyú egyszerre. Nekem nagyon tetszik a két íz találkozása egy desszertben.
Hozzávalók 5 db 9 cm átmérőjű formához:
- 3 tojás
- 6 dkg vaj
- 8 dkg barna nádcukor
- 5 dkg tönköly finomliszt
- 4 evőkanál frissen facsart citromlé
- csipetnyi só
Hozzávalók még:
- 1-1,5 dkg vaj a formák kikenéséhez
- 4-5 kávéskanál barna nádcukor a formák meghintéséhez
A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
A tojásokat a barna nádcukorral verd fel anélkül, hogy a tojások fehérjét és a sárgáját különvennéd. Ahhoz, hogy légiesen habos keveréket kapj, amely a sülés során szépen meg fogja emelni a felfújtad, időt kell szánni erre a részfolyamatra.
Robotgép teljesítményétől függően 10-12 percre lesz szükséged. Lehetőleg ne a legalacsonyabb fokozaton végezd a habverést, inkább 2-es vagy 3-as fokozaton. Ha a tojás már szép habos, olyan mint itt a képen, akkor már jó. Fokozatosan, kis adagokban keverd hozzá a lisztet, és a sót, vigyázva, hogy a habot ne törd össze közben.
A vajat olvaszd fel, majd hagyd kicsit hűlni. Keverd hozzá a frissen facsart citromlét, és vékony sugárban csorgasd hozzá a tojásos keverékhez. Óvatos mozdulatokkal dolgozd össze.
A formákat vajazd ki, és szórd meg őket a barna nádcukorral, majd mehet bele a tészta. Mindegyik tálkát töltsd tele a tésztával úgy, hogy a tetejétől nagyjából fél cm-re legyen a tészta teteje.
Mehetnek a sütőbe.
Süsd 20-25 percig.
A sütőből kivéve, hagyd kicsit kihűlni. A formákban a szuflét vágd körbe, majd tegyél rá a forma tetejére egy tányért, és fordítsd rá a felfújtat. Ha nem jön ki rögtön (ami ritkán fordul elő, ha jól kivajaztad a formát) picit ütögesd meg a formát. Tálald még melegen.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Zsuzsanna mondta
Kedves Rita! Mindhárom medvehagymás recepted remek volt. Mindenkinek nagyon izlett. A saját kertemből szedtem a hagymát hozzá.. A kokúszgolyó is isteni volt. Pillanatok alatt elfogyott, Üdvözlettel zsuzsa
Katóka mondta
Kedves Dia!
Xilittel is készíthető a szuflé??