Ez egy réges-régi recept újragondolása, melyet még a nagymamám testvére készített. Gyerekként is imádtam, bár akkor még ez a sütemény sok-sok cukorral, és fehér liszttel készült, azóta kicsit testre, de főleg egészségre szabtam.
Annyira egyszerű a recept, hogy pillanatok alatt megleszel vele. A süti legfontosabb eleme az alma. Kevés liszt, és méz van benne, ezért bátran ajánlom.
Hozzávalók:
- 60 dkg reszelt savanykás alma
- 15 dkg zabpehelyliszt
- 3 egész tojás
- 2 evőkanál méz
- 2 kávéskanál őrölt fahéj
- 10-15 dkg durvára tört dió
- 1/2 tasak sütőpor
- 1 csipet só
A sütőt melegítsd elő 200 C fokra.
Mivel az alma pucolása, előkészítése során sok a veszteség, ezért írtam a reszelt alma mennyiségét.
A reszelt almát először keverd össze az őrölt fahéjjal, és a mézzel. Ezután mehetnek hozzá a tojások, a só, a sütőpor és a liszt. Alaposan keverd össze.
Egy tepsit (én 30 x 20 cm-est használtam) kenj ki vajjal, majd lisztezd ki, hogy a tészta ne tapadjon le. A tésztát öntsd a tepsibe. A tetejére szórd rá a diót.
Mehet a sütőbe 30 percre.
A tészta a nagy mennyiségű almától nem szárad ki, nagyon kellemes állaga lesz, és isteni a tetején a megpirult dió. Ez a sütemény évtizedek óta megunhatatlan nálunk. Remélem téged is rabul ejt!
Próbáld ki, garantáltan sikered lesz vele.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Hibszky Anna mondta
Kedves Dia!
Nagyon tetszik ez a recepted is és a méz helyett édesítőt is tehetek bele. Meg fogom sütni és megírom, hogy ízlett.
Üdv. Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Örülök, hogy tetszik a recept. Szerintem édesítővel is el fogod tudni készíteni.
Lippai Ferencné mondta
Kedves Dia!
Olyan finom illat van a konyhában, most sül az almásod. Biztos finom is lesz. Köszi a receptet. Üdv Ági
Gasztrozseni mondta
Kedves Ági,
Örülök, hogy tetszik a recept!
pintér Éva mondta
Tetszik a recept, és egyszerűnek tűnik. Én is kipróbálom, majd megírom hogyan sikerült.
Most ujra Kanadában vagyok, sok féle zöldséget tudok használni, kicsit a súlyomból is kellene leadnom. Kérlek néhány ötletet, mit főzzek, hogy fogyjak is.
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Rendben, várom a beszámolót, hogy hogy ízlett! A recepteket emailben küldöm számodra.
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Nagy érdeklődéssel olvasom receptjeidet,ez az almás-diós recept tetszik,
Karácsonyra megsütöm .Kérdésem: fagyasztóba be lehet tenni?
Üdvözlettel Pallér Gabriella
2012.október 29. hétfő 15.:49
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabriella,
Őszinte leszek, én még soha nem fagyasztottam megsütött tésztát. Úgyhogy erre a kérdésedre, legnagyobb sajnálatomra nem tudok válaszolni.
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Egy idős ismerősömtől, tanultam,hogy lehet felkészülni a karácsonyra,ha sokaknak kell sütni,vagy több adagot. Például, a diós-mákos beiglit megsütöm,
lehűtöm, jól becsavarom folpackba és aztán beteszem a mélyhűtőbe .Amikor kell,vagy éppen vendégek jönnek, előző napon kiveszem a fagyasztóból,szobahőmérsékleten kiolvad,és rendesen lehet szeletelni,olyan mintha akkor sütöttem volna.
Üdvözlettel Gabriella
2012.nov.18.
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabriella,
Erről már én is hallottam, bár még sosem próbáltam, kicsit tartok tőle, hogy az állag olyan lesz e mint fagyasztás előtt. Én olyan süteményeket készítettem, és fogok idén is készíteni, ami fémdobozban akár hetekig is el áll.
Andi mondta
Zabpehelylisztet mivel lehet még helyettesíteni?
Köszönöm!
Gasztrozseni mondta
Kedves Andi,
Bármilyen lisztet használhatsz, én azért zabpehelylisztet használtam, mert egészségesebb, mint a sima liszt.
Andi mondta
Akkor tönkölylisztet vagy teljes kiőrlésűt fogom használni.Köszönöm!
Fekete Gabi mondta
Kedves Dia˘! Nagy sikert aratott az almás, tényleg finom és még a fogyizó családtagjaim is örömmel megkóstolták, miután elmeséltem hogyan készült.Már sok receptedet kipróbáltam és egyik sem okozott csalódást.Köszönöm a kedvességedet, hogy megosztod a tapasztalataidat. További jó munkát, vidám napsütéses napokat kívánok : Gabi
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabi,
Nagyon örülök neki, hogy elnyerte tetszésed, tetszéseteket a recept. Bízom benne, hogy a többi receptem is tetszeni fog!
Dudásné Vajda Erzsébet mondta
Kedves Dia!
A hosszú hétvégén megsütöttem az almás-diós lepényedet. Mivel csak durum sima liszt volt itthon, abból sütöttem, kicsit lapos lett, de így is finom. A családomnak is nagyon ízlett, ezért nagyon hamar elfogyott.
Sok, jó receptet olvasok nálad, de ez az első, amit kipróbáltam. De ami késik, az nem múlik, biztos, hogy mást is ki fogok próbálni.
További jó sütés-főzést kívánok!
Erzsi
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi,
Ez a sütemény alapvetően nem lesz magas, mert a sok alma nem engedi túl magasra emelkedni.Nagyon örülök, hogy ízlett, és remélem a többi recepttel is elégedett leszel.
Ildi mondta
Szia!
Nagyon finom lett a lepény! :D
Magozott meggyel is kipróbálom, remélem az sem áztatja majd el .
Örülök hogy rátaláltam az “oldaladra”!
Üdv: Ildi
Gasztrozseni mondta
Kedves Ildi,
Nagyon örülök, hogy ízlett a lepény, és annak is, hogy tetszik az oldal!
Erdős Rózsa mondta
Kedves Gasztrozseni !
Én kipróbáltam az almás-diós lepényedet, de az eredménnyel nem voltam elégedett. Először is azt írod, hogy melegítsük elő a sütőt 200 fokra, de azt nem hogy ezen a hőmérsékleten süssük-e végig a sütit. Mikor elkezdett feketedni a dió én bizony lecsavartam a hőmérsékletet 160 fokra. Hogy ettől vagy attól, hogy nem csavartam ki a lereszelt almát (nem is javasoltad) nem tudom, de a süti közepe “grízes” lett, az egész meg laposka. :(
Eszegetjük azért, de többet vártam tőle.
Esetleg ha lenne ötleted mivel tehetném élvezhetőbbé ezt a süteményt, örömmel venném! Köszönettel: Erdős Rózsa
Gasztrozseni mondta
Kedves Rózsa,
Sajnálom, hogy nem voltál elégedett az eredménnyel. Én azt a hőfokot szoktam megadni az előmelegítéshez, amelyen később sütök. Ha más lett volna a sütési hőfok beleírtam volna a receptbe. Ha villany sütőd van, elképzelhető, hogy túl magasan volt a tepsi. Én mindig középre szoktam tenni mindent, az én sütőmnél ez vált be. Az almát én nem “csavartam” ki, ezért is nem olvashattad a receptben. Ahogy a képen is látszik, ez nem egy magasra emelkedő sütemény, hiszen ilyen nagy mennyiségű almától nem tud úgy megnőni, mint a piskóta.
sarolta. mondta
Szia most sutöm az almás-diós lepényt.Meglepetés a családnak,remélem izlik majd nekik.Már sütöttem zabpelyhes sütit csak szilvalekvárosat,azt nagyon szereti a családom.Üdv:::Sarolta
Gasztrozseni mondta
Kedves Sarolta,
Hogy sikerült az almás lepény? Ízlett a családnak?
sarolta. mondta
Szia kedves Gasztrozseni a süti nagyon finom,bár én mézet nem csak nyirfacukrot tettem bele.A lányom és a kolégáim szerint nagyon fincsi,és igy is édes.Üdv Sarolta.
Gasztrozseni mondta
Kedves Sarolta,
Nagyon örülök a sikerednek!
MikiKarcsi mondta
Kedves Anna!
Érdekes, hogy rögtön kiszúrtam ezt a receptet, már benn is van a sütőben!
Én nyírfacukrot és mézet tettem bele felesbe. Miközben az almát reszeltem, a nagyobb darabokat mindig bekptam, ugyanúgy, mint a diónál. Még nem sütöttem soha kóluszliszttel, de legközelebb azzal fogom megpróbálni. Bevallom, nyersen is isteni az íze, alig várom, hogy megsüljön! Kedves Olvasók! A cukor nagyon egészségtelen, mint ahogy a fehér búzaliszt is, ezért külön örülök ennek a fittness sütinek, mi ugyebár zabpehely liszttel van készítve. Valamint ezúton osztom meg Önökkel a himlája só használatát, ( 85 féle hasznos ásványi anyagot tartalmaz, pakisztánban bányásszák vízzel, és csak mossák, ezért olyan szép rózsaszínű. Van fehérített is, de azt nem javaslom.) mert csak 1x kell kipróbálni, és soha többet nem fognak a kezükbe vnni tengeri sót! :-) MK
MikiKarcsi mondta
Ja…és nyírfacukor, vagy xilit…vagy stivia, higgyék el, ezek rendkívül egészségesek, alacsony a glikémiás indexük! Bár drága, de ha a cukorbetegség megérkezik, akkor már késő! Pont akkor fognak leszokni a cukros dolgokról, ha xilitet vesznek, tudnillik azt nagyon be kell osztani! :-)))
MikiKarcsi mondta
Nos…Kedves Dia! Ez nem sikerült. Igaz, hogy ez a 2. süteményem…már 30 perce sül és még nem tésztaszerű a belseje, hanem olyan krémes, masszás. Pedig jók az arányok, legalábbis azt gondolom. Hol ronthattam el???
Gasztrozseni mondta
Kedves MikiKarcsi,
Látatlanban elég nehéz megítélni, hogy mi lehetett a probléma. Én azt javaslom, hogy esetleg süsd még kicsit tovább. Kiszáradni nem fog, hiszen az alma mennyisége miatt nem tud.
MikiKarcsi mondta
Köszönöm Kedves Dia! Az a helyzet, hogy sikerült, pontosan olyan lett, mint a fotódon! Csak elôször nem nagyítottam ki a képet, és azt gondoltam, hogy a belsejének olyannak kell lennie, mint a piskóta, de pont ez a lényeg, hogy belül krémes, a teteje, alja pedig szépen enyhén ropogósra sült! 35 percig sütöttem, 1 perccel sem kell tovább! A párom megérkezett, és befalta a felét! :-))) Na és nekem is nagyon ízlik! Köszönöm szépen a gyors és fittness receptet!!! :-)))
Gasztrozseni mondta
Kedves MikiKarcsi,
Örülök, hogy végül mégis sikerült a süti, és még sikered is volt vele.
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Elfogyott a karácsonyi süti,és neki láttam az almás-diós lepénynek.
Nem volt itthon elég zabliszt,hát diódarálóval a zabpelyhet ledaráltam.
Mindent a recept szerint csináltam,és egy nagyon finom,izletes sütit kaptam.
A barátaim alig hagytak belőle
Köszönöm a finom receptet,és ha van még ilyen,egészséges süti recepted
szívesen kipróbálnám.
Köszönöm a fáradozásodat
Szeretettel üdvözöllek Gabriella
2014.01.05..
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabriella,
Nagyon örülök, hogy ízlett és sikered volt a recepttel!
csacsika mondta
Az én lepényem is olyan lett, mint a tiéd, és nagyon-nagyon finom. Csak most kezdek el ismerkedni ezekkel a lisztekkel, és nagyon reméltem, hogy finom lesz. Nem csalódtam, legközelebb is olvasni foglak. Köszönöm!
Gasztrozseni mondta
Kedves Csacsika,
Nagyon örülök, hogy jól sikerült az első próbálkozásod. Csak így tovább!