Miért is ne lehetne egy olyan desszert, melynek íze hasonlít a túrórudiéhoz? És miért is ne tudnád ezt a desszertet otthon elkészíteni? Szerettem volna alkotni egy olyan túrórudi tortát mely nem csak ízében, de formájában is hasonlít az eredetihez. Úgy gondolom sikerült.
Természetesen, ahogy azt már megszokhattad tőlem, most is ügyeltem rá, hogy kalóriaszegényebb legyen a sütemény, mint amiket a cukrászdákban kapsz.
Hozzávalók a tésztához:
- 4 tojás
- 4 evőkanál teljes kiőrlésű Graham-liszt
- 2 evőkanál natúr kakaópor
- 2 evőkanál méz
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- vaj a forma kikenéséhez
Hozzávalók a túrókrémhez:
- 15 dkg zsírszegény túró
- 1/2 kis pohár natúr joghurt
- 1 dl tejszín
- 1 evőkanál méz
- 2 lime leve
- 1 lime reszelt héja
Hozzávalók a csokimázhoz:
- 10 dkg 70%-os étcsoki
- 3 dkg tejszín
- 1 dkg barna nádcukor
- 1 evőkanál víz
Először kezd a piskótával.
A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.
A tojásokat válaszd ketté. A fehérjéket verd kemény habbá. A sárgákhoz keverd hozzá a mézet, és alaposan keverd ki. Ezután kanalanként adagold hozzá a Graham-lisztet, majd mehet bele a sütőpor is. Ezután óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, keverd hozzá a sárga részhez a tojások kemény habját. Ha már szépen egységesen elkeverted, mehet a sütőbe.
Most jön a trükk, amitől valóban túrórudi forma lesz.
Egy őzgerincformát kenj ki vajjal és lisztezz ki. Öntsd bele a tésztát. 180 C fokon 20 perc alatt teljesen megsül. Arra vigyázz, hogy míg sül és miután megsült még legalább 10 percig ne nyisd ki a sütőajtót, mert különben összeesik.
Míg sül a piskóta készítsd el a krémet.
A túrót keverd össze a natúr joghurttal és a mézzel, majd mehet bele a lime héja és a leve. A tejszínt verd fel és add ezt is a krémhez. Míg a piskóta sül és hűl tedd vissza a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
A piskóta kihűlt, vedd ki a formából. Szeld el legalább három részre. Alulról kezd el megtölteni a rétegeket. A krémmel úgy kalkulálj, hogy kívülről is be tudd vele kenni a tortát.
Most már nincs más hátra, mint elkészíteni a csokimázat.
A csokit gőz fölött olvaszd fel. A cukrot a vízzel főzd fel és add hozzá a tejszínt. Fontos, hogy a tejszín csak melegítsd, nem szabad felforralni. A felolvasztott csokit add hozzá a tejszínhez és keverd össze. 2-3 percet hagyd hűlni, majd szépen egyenletesen vond be vele a tortát.
Tedd hűtőbe. Legjobb, ha egy éjszakát áll fogyasztás előtt.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Katka mondta
Szia -Dia!
Mitől olyan barna a tésztája?Nem maradt le a kakaó a receptből?
Üdv.:Katka
Gasztrozseni mondta
Kedves Katka,
Köszönöm a figyelmességed, valóban lemaradt, de már javítottam is.
Hibszky Anna mondta
Kedves Dia!
Köszönöm a receptet, sok piskótát csináltam már. Ezt is elkészítem az unokáimnak Húsvétra.
Üdv. Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Remélem ízleni fog.
Mirrrcike mondta
Kedves Dia!
MI mind az öten Túró Rudi 100-on nagyon jól teljesítünk, úgyhogy ez a recept alighanem bevonul a kedvencek közé!!
Egy kérdés: a piskótát 20 percig kell sütni – de hány fokon? 200 -ra saccolom…
Pls cfm.
Üdvözlettel: Mirrrcike
Gasztrozseni mondta
Kedves Mirrrcike,
Igen 20 percig, de beleírtam a receptbe is. Bízom benne, hogy ízlik majd
Julianna mondta
Kedves Dia! Én nem látom, hogy kívülről is bekented a tésztát a krémmel. Talán nem is kell, hiszen csokimáz jön rá. Rosszul gondolom? Üdv.: J.
Gasztrozseni mondta
Kedves Julianna,
Lehet, hogy nem látszik, de bekentem, hiszen az őzgerinc forma bordás, és a mélyedéseket mind kitöltöttem krémmel, hogy a henger forma tökéletesebb legyen.
Mária mondta
Kedves Dia
csodálatosan sikerült a torta az unokák alig tudták abba hagyni.
köszönöm
Gasztrozseni mondta
Kedves Mária,
Nagyon örülök, hogy sikered volt.
Szilvi mondta
Kedves Dia!
A Graham-liszt az teljes kiőrlésű?
Köszönöm.
Gasztrozseni mondta
Kedves Szilvi,
Igen, teljes kiőrlésű Graham-lisztet használtam.
Papócsi Ancsa mondta
Kedves Dia!Szeretném megköszönni azt a sok jó ötlete,-és recepteket,amit küldtél- és küldesz hétről-hétre.Nagyon sok finomságot csinálok a családomnak.Csak így tovább,mert én is sokat sütöttem,-főztem,de mindig lehet tanulni másoktól.Én is sokat tanultam-tanulok sok új trükköt,fogásokat.Jó egészséget és továbbra is várom üzeneteidet.Tisztelettel Ancsa
Gasztrozseni mondta
Kedves Ancsa,
Köszönöm a kedves szavakat, jó érzés, hogy tudok új ötleteket adni, a már gyakorló háziasszonyoknak is. Én is sok új ötletet tippet kapok tőletek, amiket a receptekre írtok. Ezeket ki is szoktam próbálni, úgyhogy abszolút kölcsönös az információ áramlás.:)
majeczki erzsébet mondta
Szeretném diétásan megcsinálni,remélem hogy sikerül.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsébet,
Várom a beszámolód, hogy hogy sikerült.
majeczki erzsébet mondta
Szia Dia !Szeretném megköszöni a receptet,ma megcsináltam,de a csoki krémje egy kicsit össze ugrót,de javítani sikerült,azt is csak cukrosan készítettem el..Két piskótát sütöttem szerencsére,így az egyik ,diétásan csokiztam meg,a másikat meg cukros mázzal vontam be.Ma van Zsuzsanna nap ebből az alkalomból sütöttem,remélem hogy holnap ízlik majd a családnak.Még van mit tanulnom a csoki máz terén.Továbbra is várom az ötleteidet és a recepteket! Köszönettel:Erzsébet.