Tegnap végre kaptam friss, zsenge cukkinit. Már nagyon hiányoznak ezek a nyári ízek. Az első gondolatom az volt, hogy cukkini krémlevest készítek belőle, aztán eszembe jutott, hogy egyszer régen már csináltam cukkini lepényt, ami nagyon finom volt. Úgyhogy úgy döntöttem, hogy felelevenítem az emlékeket, és inkább ezt készítek.
Ez a tökfélék családjába tartozó növény nagyon sokoldalú. Én leginkább krémlevest, grillezett cukkinit, töltött cukkinit szoktam készíteni belőle, de emellett számos elkészítési módja van.
Rendkívül alacsony a kalóriatartalma, sok rostot, C vitamint és A vitamint tartalmaz.
Hozzávalók 8 lepényhez:
- 50 dkg cukkini
- 5 dkg zabpehelyliszt
- 5 dkg reszelt füstölt mozzarella sajt
- 1 tojás
- 1 kávéskanál só
- 1/2 kávéskanál fehérbors
- olívaolaj
A cukkinikat mosd meg. Ha zsenge, úgynevezett saláta cukkinit kapsz, nem kell meghámoznod. A cukkini végeit vágd le és nagy lyukú reszelőn reszeld le. Ezután sózd meg, keverd össze és tedd félre 10 percre. Ez azért fontos, mert a cukkini levet enged, és ha a sütés során engedi ki a nedvességtartalmát szét fognak esni a lepényeid.
Ha eltelt a tíz perc, és már levet eresztett a cukkini tedd át egy másik tálba, úgy hogy közben jó erősen kinyomkodod, hogy az összes lé távozzon belőle.
Add hozzá a cukkinihez a zablisztet, a kissé felvert tojást, a reszelt mozzarella sajtot és a fehérborsot. Sózni már nem szükséges újra. Jó alaposan keverd össze, hogy egy egységes masszát kapjál.
Egy teflon serpenyőt melegíts fel. Ha már meleg, kend meg vékonyan olívaolajjal. Nem kell, hogy álljon alatta az olaj, csak az a fontos, hogy ne ragadjon le. A cukkini masszából vizes kézzel formázz diónyi gombócokat, amiket aztán kilapítasz körülbelül 1 cm vastagra.
Tedd a cukkini pogácsákat a serpenyőbe, és közepes lángon süsd addig, míg piros lesz az alja, ekkor óvatosan fordítsd meg, és a másik felét is süsd pirosra. Én háromnál többet nem szoktam sütni egyszerre, hogy könnyen meg tudjam fordítani.
Ha az összes masszát kisütötted készen is vagy.
Természetesen sütheted sütőben is. Ebben az esetben sütőpapírral bélelt tesire tegyél 2-2 evőkanállal a cukkinis tésztából, formázz korongokat, és tedd 180 C fokra előmelegített sütőbe. Légkeveréses fokozaton nagyjából 20 perc alatt készre sülnek.
Én natúr joghurttal szeretem enni.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Márta mondta
Kipróbáltam a cukkini lepényt, pici átalakítással. Zabliszt helyett, sárgaborsó lisztet használtam (nincs rozslisztem) és egy közepes hagymát is tettem bele.
Mivel siettem, nem egyenként, hanem tepsiben sütöttem. Kitűnő lett! :):) Még a gyerek is megette, sőt azt mondta, ilyet máskor is csinálhatok.
Köszönet az ötletért!
Üdvözlettel: Márta
gasztrozseni mondta
Kedves Márta,
Nagyon szívesen, örülök, hogy sikere volt! Váljék egészségetekre!:)
Kata mondta
Szia! Nagyon jó az oldal. Ez a recept nagyon hasonlít egy zalai tájételhez, a prószához. Annak is az “egészséges” verziója zabliszttel készül, és krumpli van lereszelve a cukkini helyett. Aztán ezt a lepényféleséget tálalják tejföllel, szalonnával és sok – sok minden mással. Itt is csak a képzelet szab határt :-) Én ehhez a cukkinis lepényhez zabtejszínes (tejcukor érzékenyek miatt) fokhagymás mártogatóst készítettem. Csak annyit változtattam, hogy a sajtot kihagytam és eggyel több tojást tettem bele. Nagyon ízlett mindenkinek. Sok sikert kívánok! Visszatérő olvasó – főző leszek :-D
Gasztrozseni mondta
Kedves Kata, Köszönöm, nagyon örülök, hogy tetszik az oldal. A Te recepted is nagyon jól hangzik, a fokhagymás mártogatós pedig külön jó ötlet.
Ildikó mondta
Kedves Dia!
Tegnap este elkészítettem a sajtos cukkini lepényt. Mivel tejfehérje allergiám van, ezért nem füstölt, hanem sovány sajttal, de így is nagyon fimon lett. Ebédre szántam, ezért kölest főztem mellé köretnek. Nagyon ízlett! Már kinéztem a következő receptedet, amit el fogok készíteni. Nagyon jó a recept, köszönöm!
Gasztrozseni mondta
Kedves Ildikó,
Nagyon örülök hogy ízlett!:)
Blau Éva mondta
Ez nagyon jó ötlet , már úgy is nehéz mindig új dolgokat kitalálni.
A család nem nagyon eszik húst ez jó húspótló is.
Tegnap burgonya főzeléket csináltam , vörös lencséből készült fasirtal nagyon ízlett a kislánynak is. Üdv éva
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Örülök, hogy tetszik a recept! A vörös lencse fasírt is, nagyon jól hangzik!
Ágnelli Lajosné ( Júlia) mondta
Köszönöm a jó recepteket. Ki fogom őket próbálni. JÚLIA
Gasztrozseni mondta
Kedves Júlia,
Bízom benne, hogy ízleni fognak!
Bajza Anna mondta
Kedves Dia, mivel imádom a cukkinint , így nagyon örültem a két finom receptnek. alepényt a hétvégén megcsinálom.
Köszönettel: Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Örülök, hogy tetszenek a receptek, remélem ízleni fog.