Gyerekkorom egyik kedvenc fagyija volt a rumos-dió fagyi. Akkoriban még a főzött fagyi volt az általánosan elterjedt, és persze leginkább a hagyományos ízek voltak a jellemzőek. Azóta eltelt jó néhány év, és mára a főzött fagyi kezd a ritkább lenni, hiszen porokból, pasztákból és félkész alapanyagokból már főzés nélkül is el tudnak készíteni bármilyen fagyit.
A dió fagyi nekem azóta is nagy kedvencem. Ezért is döntöttem úgy, hogy ha már ilyen nehéz hozzájutni, akkor megpróbálom én reprodukálni azt az ízt, ami az emlékeimben él. Úgy érzem sikerült, de döntsd el Te, hogy milyen lett.
Ez a recept elsősorban fagyigéphez való. Így a fagyigéped tartályát készítsd elő a megszokott módon. Az enyémet 12 órával a használat előtt a fagyasztóba kell tenni.
Hozzávalók:
- 1/2 liter 1,5%-os tej
- 5 db tojássárgája
- 1 db vaníliarúd kikapart belseje
- 10 dkg darált dió
- 5 dkg barna nádcukor
- 2 teáskanál rum aroma
A tejet, a vaníliarúd kikapart belsejével lassú tűzön tedd fel főni. A tojások sárgáját keverd habosra a barna nádcukorral. Amikor a tej már elég meleg, de még nem forr, vedd le a tűzről, és folyamatos keverés mellett öntsd hozzá a cukorral elkevert tojások sárgájához. Ezután mehet vissza a fazékba, és alacsony lángon, folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg elkezd sűrűsödni. Vigyázz, hogy nagyon alacsony hőfokon főzd, különben a tojás kicsapódik. Ez a folyamat eltarthat akár 15-20 percig is, szóval ne ijedj meg, ha 10 perc után még nem sűrűsödött be.
Amikor már puding sűrűségű, vedd le a tűzről. Várd meg, amíg kéz melegre hűl, ekkor mehet bele a darált dió és a rum aroma. Alaposan keverd össze, majd állítsd hideg vízbe az edényt, hogy hamar kihűljön. Időnként keverd meg.
Ha már teljesen hideg, tedd hűtőbe 1 órára. Itt is keverd meg időnként. Ha lejárt az 1 óra, a még folyékony fagyit öntsd a fagyigépbe.
Körülbelül 20-30 perc alatt (gép függő) tökéletes állagú lesz.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Pálfi Attila mondta
Szia!
Nincs igazad abban, hogy ma már csak porból meg pasztákból készítik a fagylaltot. Ezekben az években szinte már mindenki főzi a fagylaltot, még régebben, ezelőtt 20 éve volt, amikor sokkal kevesebben főzték a fagylaltot! :-)
Gasztrozseni mondta
Kedves Attila,
Én sem azt írtam, hogy csak ezekkel a megoldásokkal készítik a fagyikat, hanem, hogy főleg mostanában azokon a helyeken ahol megfordultam leginkább ezt tapasztaltam.