Ez az egyszerű mégis nagyon finom és tápláló étel szerintem minden magyar háziasszony konyhájában visszatérő jelenség. Nálunk Anyukám mindig rakott kelkáposztát készített és csak később ismerkedtem meg a további változataival, a rakott zöldbabbal, a rakott kelbimbóval, a rakott brokkolival és a rakott karfiollal. Sőt már ettem olyat is, amelynél a darált húst pörkölt alappal készítették vagy hús helyett szójával. És egészen biztosan sokkal több fajtája is létezik. De nálunk ez vált be. Ez egy alap recept, melyet kedvedre variálhatsz olyan zöldségekkel, amilyenekkel szeretnél.
Természetesem hozzám hűen ez is egy egészségesebb, kalóriaszegényebb változat, amit bátran fogyaszthatsz a diéta ideje alatt is.
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 nagy fej karfiol (a tisztított karfiolrózsák súlya legalább 1 kg legyen)
- 70-80 dkg darált pulykahús
- 10 dkg árpagyöngy megfőzve
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 pohár 330gr-os 12 %-os tejföl
- 20 dkg füstölt mozzarella sajt reszelve
- 3 teáskanál só (összesen)
- 4-5 tekerés színes bors + 3 tekerés
- 0,5 kávéskanál kakukkfű + 1 csipet
- 0,5 kávéskanál oregánó + 1 csipet
- 0,5 kávéskanál bazsalikom + 1 csipet
A karfiolrózsákat főzd elő. Ehhez egy jó nagy fazékban forralj vizet és dobj bele 1 teáskanál sót. A lobogó vízben körülbelül 5 percig főzd a karfiolt, majd vedd ki őket és egy szűrőben csepegtesd le.
Közben az árpagyöngyöt is főzd meg 1,5-szer annyi vízben és 0,5 teáskanál só hozzáadásával, közepes lángon, lefedve. Körülbelül 15 perc alatt elkészül.
A hagymát pucold meg, vágd pici kockákra és az olívaolajon párold üvegesre. Ha megvagy add hozzá a darált húst, 1 teáskanál sót, 0,5 kávéskanál kakukkfüvet, 0,5 kávéskanál oregánót, 0,5 kávéskanál bazsalikomot, 4-5 tekerés színes borsot és gyakori kevergetés mellett pirítsd meg.
Ha minden réteg elkészül állítsd össze. Jénaiban vagy tepsiben is készítheted. A lényeg, hogy legalább 25 x 20 cm-es legyen, illetve, hogy elég magas legyen hiszen 3 réteg lesz.
A tepsi aljára kerül a karfiol fele, erre tedd az árpagyöngyöt, majd jöhet rá egy pohár tejföl, szépen elosztva az egészen. Most jön a darált hús, majd a karfiol másik fele. Erre mehet a 3 tekerés színes bors, a csipetnyi kakukkfű, a csipetnyi oregánó, a csipetnyi bazsalikom és jöhet rá a második pohár tejföl.
A tetejét szórd meg a reszelt sajttal és körülbelül 10-15 perc alatt süsd pirosra a tetejét. Ha a hozzávalókat nem főzted, pirítottad meg készre, akkor fedd le alufóliával vagy a jénai tetejével és először, hagyd, hogy párolódjon, majd utána pirítsd.
Nem kell megijedni, ha levet ereszt, ez természetes, hiszen a tejfölből és a karfiolból is távozhat még víz. Én ez egy kanál segítségével le szoktam szűrni, de nem feltétlenül szükséges.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Bianka - Kiskonyham mondta
Én is ezt ettem ma :)
Nagyon guszta
gasztrozseni mondta
Köszönöm! Nálam szerdán volt ez a menü.:))
Reszegi István mondta
Nagyon jól hangzik a recept .Még ilyet nem csináltam .Én is inkább rakott kelt szoktam csinálni,de ezt eltettem a lapomra .Köszönöm