Már nagyon régóta készülök arra, hogy előrukkoljak egy jó kis puszedli recepttel. Nem könnyű ugyanis olyan puszedlit készíteni, ami megfelelően fűszeres, nem túl édes és nem túl száraz. Azt gondolom, hogy sikerült kikísérleteznem a megfelelő arányokat, de döntsd el Te, hogy milyen lett.
A máz az egyetlen dolog, amelyet sajnos nem tudtam egészségesebb verzióban kivitelezni. Megpróbáltam barna nádcukrot porcukorrá őrölni, de sajnos nem lett olyan állaga, mint a porcukornak. Ezért sem olyan hófehér és homogén a máz a puszedliken.
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 25 dkg finomra őrölt teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 3 tojás sárgája
- 4 evőkanál 12 %-os tejföl
- 1 citrom leve
- 1 narancs reszelt héja
- 15 dkg vaj
- 15 dkg méz
- 2 teáskanál fahéj
- 1 teáskanálőrölt szegfűszeg
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- késhegynyi fehérbors
- csipetnyi só
Hozzávalók a mázhoz:
- 3 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
A vajat és a mézet lassan melegítsd össze. Közben a száraz részeket, a liszteket, a sütőport, a fűszereket és a sót keverd össze. Ha a méz és a vaj felolvadt, öntsd a száraz hozzávalókhoz, add hozzá a tojást, a tejfölt, a citrom levét és a narancs héját is.
Az egészet jól dolgozd össze. Ne ijedj meg a tésztától, de először ragadós lesz. Aztán ahogy gyúrod össze, szépen el fog válni a kezedtől és az edénytől is.
Hogy a tészta kicsit összeérjen, és megszilárduljon, tedd a hűtőbe 1,5-2 órára.
Ha lejárt az idő, kapcsold be a sütőt 160 C fokra.
A tésztából készítsd diónyi gömböket. Sütőpapírral bélelt tepsire tedd a puszedliket. A gömböket érdemes picit lenyomni, a tökéletes puszedliforma eléréséhez, majd mehetnek is a sütőbe. 10-15 perc alatt készre sülnek.
Ha az összes puszedli megsült, a sütőt még ne zárd le.
A mázhoz a tojásfehérjét verd fel a porcukorral. A puszedliket forgasd a mázba, majd tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Ha az összessel megvagy, mehetnek a sütőbe. Akkor jó, ha máz már szilárd a puszedliken. Ez körülbelül 8-10 percet fog igénybe venni.
Miután kihűlt tedd fémdobozba, hogy puha maradjon.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Szilágyi Judit mondta
Szia Dia!
Nagyon köszönöm a sok finom receptet, sokat kipróbáltam már, sikerrel. Most csak azt kérdezném, szándékosan szerepel kétszer a tönköly liszt? Most vettem egy kilót, de hogy finomítsak rajta.?
Nagyon Kellemes Ünnepeket, Boldog Új Évet kívánok neked és várom jövőre az újabb klassz receptjeidet.
Judit
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Igen szándékosan szerepel. Mert használtam a normál teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet és ugyanennek a finomra őrölt változatát.
Boldog ünnepeket kívánok!
Vincze Bélánéi mondta
Nagyon köszönöm a sok hasznos receptet és tanácsot . Nagyon békés szép ünnepeket és Boldog Új évet kívánok ,jó egészséget és sok szerencsét !
Gasztrozseni mondta
Kedves Ági,
Nagyon szívesen! Boldog ünnepeket kívánok!
Erzsi mondta
Kedves Dia !
Köszönöm a receptet ki fogom próbálni.
Nagyon boldog Karácsonyi ünnepeket ,és Boldog Új évet
Erzsi.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi,
Nagyon szívesen, remélem ízleni fog! Nagyon boldog ünnepeket kívánok!
Mária mondta
Kedves Dia .
köszönet a sok jó receptért .
Kellemes karácsonyt és boldog új évet kívánok.
Gasztrozseni mondta
Kedves Mária,
Nagyon szívesen! Boldog ünnepeket kívánok!
Lippai Ferencné mondta
Kedves Dia!
Én is köszönöm az egész évi jó receptjeidet. Kellemes és boldog ünnepeket kívánok : Ágnes
Gasztrozseni mondta
Kedves Ágnes,
Nagyon szívesen! Boldog ünnepeket kívánok!
Erika mondta
Köszönöm a finom recepteket.Kellemes Karácsonyi Ünnepeket,Boldog Új Évet Kívánok. Erika
Gasztrozseni mondta
Kedves Erika,
Nagyon szívesen! Boldog ünnepeket kívánok!
Irén mondta
Kedves Dia!
Köszönöm szépen a sok finom receptet. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket, és
Nagyon Boldog Új Évet Kívánok Neked. Irén
Prelics Miklósné mondta
Kedves Dia
Kívánok Neked is Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet.
Köszönöm a recepteket. A mézest pont ma sütöttem meg, próbáltam a legjobb receptet kiválasztani, ennek ellenére, túl édes, túl kemény és nem elég fűszeres. Múlt évben karácsonyig elfogyott amit sütöttem, kétszer kellett sütnöm, ha megint így járok ki fogom próbálni a receptedet. Köszönöm a sok jó receptet, most épp a rizslisztet használom sok mindenhez, a Te ötleted alapján. Addig megvettem, de nem tudtam vele mit kezdeni. Üdvözlettel: Malvin
Gasztrozseni mondta
Kedves Malvin,
Remélem az én receptemmel elégedett leszel, ha kipróbálod. Boldog ünnepeket kívánok!
Németh Istvánné mondta
Kedves Dia!
Nagyon szépen köszönöm a sok jó receptet amit küldtél, a mézeset is, meg a
kekszet is kipróbáltam, mint írtam nagyon finom lett, mindig nézegetem, néha meg is kóstoljuk, mert duplát készítettem, hogy maradjon tényleg karácsonyra is, nem keménykedett meg, le van zárva plé dobozba, jól tartja az állagát. A pihe puha mézes puszedlit is elkészítem, szerintem új évre, mert most elég sok
lett a mézes sütiből is.
Kellemes karácsonyi ünnepeket, és meghitt, nagyon boldog új évet kívánok Neked és kedves családodnak.
Üdvözlettel: Valéria
Gasztrozseni mondta
Kedves Vali,
Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptek! Nagyon boldog ünnepeket kívánok!
Hibszky Anna mondta
Kedves Dia!
A kekszet is kipróbáltam, most fémdobozba várja a vendégeket. Nagyon finomra sikerült. Még 2-3 napig finom fahéj,szegfűszeg illat volt a konyhába. Ezt is el fogom készíteni és örülök neki, hogy cukor nincs benne csak méz!
Köszönöm szépen a sok nagyon finom recepteket.
Nagyon boldog, Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánok sok-sok szeretettel. Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Nagyon örülök, hogy jól sikerült! Nagyon boldog ünnepeket kívánok!
Dauner Jánosné Kati mondta
Boldog karácsonyt és kellemes ünnepeket kívánok sok szeretettel.
Gasztrozseni mondta
Kedves Kati,
Nagyon boldog karácsonyt kívánok!
Bálványosné Zsuzsa mondta
Köszönet egész éves lelkes munkádért, a remek receptekért.
Meghitt karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új évet kíván:Zsú
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsú,
Nagyon szívesen! Igyekszem jövőre is sok finom és egészséges recepttel szolgálni. Boldog ünnepeket kívánok!
Aranka mondta
Boldog Karacsonyt es Uj Esztendot kivanok.
Gasztrozseni mondta
Kedves Aranka,
Nagyon boldog ünnepeket kívánok!
györfi sándorné mondta
Szia Dia !
Miért szerepel kétszer a tönköly liszt ? A finomra őrölt teljes kiőrlésűt ledarálod kávé darálón ?
Ha van még időd válaszold már meg.
Örülök, hogy rátaláltam a blogodra. Kipróbált, lényegre törő,egészséges receptjeid vannak. Mid ezt kellemes, meleg hangú szöveggel fűszerezed.
Csak gratulálni tudok neked ! Kellemes szép karácsonyt és sikerekben gazdag Boldog Újévet Kívánok Ircsi
Gasztrozseni mondta
Kedves Ircsi,
Szándékosan szerepel kétszer. Mert használtam a normál teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet és ugyanennek a finomra őrölt változatát. Kétféle lisztet vettem, de ha kávédarálón darálod le, szerintem úgy is jó lesz az állaga.
Köszönöm a kedves szavakat, nagyon örülök, hogy tetszik az oldal! Boldog ünnepeket kívánok!
Ildiko mondta
Nagyon szepen koszonom a jokivansagokat, en is kivanok minden elkebzelheto jot, aldott bekes unnepeket es sikerekben gazdag uj evet. Gratulalok az otletes bloghoz, nagyon jo receptek kozott valogathatunk, a munkadhoz kitartast es tovabbi sikereket kivanok. Sok szeretettel Ildiko .
Gasztrozseni mondta
Kedves Ildikó,
Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy tetszik a blog! Nagyon boldog ünnepeket kívánok!
Kávránné Szedmák Ilona mondta
Szia Dia!
Nagyon köszönöm a finom recepteket, melyekből sokat el is készítettem.
Enni viszont keveset ettem, ugyanis sikerült leadnom 10 kilót, ami kicsit
több is mint amit szerettem volna. Végre olyan vagyok, mint régebben, és
boldogan veszem fel az eltett régi-új ruháimat.
Nem voltam korábban sem kövér, de most önmagam vagyok ismét.
Kívánok Áldott, békés, meghitt Karácsonyt, melyet a Kegyelem Szenteljen meg!
Öleléssel és szeretettel, Ilona
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilona,
Nagyon örülök, hogy jól érzed magad a bőrödben, ez a legfontosabb! Nagyon boldog ünnepeket kívánok!
iván lászlóné mondta
áldott békés boldog karácsonyt, és új évet kivánok. köszönöm a sok finom receptet amit tőled kaptam puszillak Teri
Marcsi mondta
Kedves Dia!
Ez a kedvencem és gyermekkoromat juttatja eszembe mindég a nagymamám sütött ilyen finom puszedlit , ez igazán az ünnepet hozza Kívánok neked és családodnak és a kedves olvasóknak is KELLEMES KARÁCSONYI ÉS SIKEREKBEN GAZDAG 2013-AS ÉVET MARCSI
Gasztrozseni mondta
Kedves Marcsi,
Örülök, hogy visszahozhattam számodra egy emléket. Boldog ünnepeket kívánok!
biacsi edit mondta
Szia Dia nagyon finom a puszedli nagyon el van találva köszönjük,
Kedves Dia nagyon boldog karácsonyt ésboldog békés új esztendőt
kívánok neked és családodnak és az összes DIA rajongónak. Edit
Gasztrozseni mondta
Kedves Edit,
Nagyon örülök, hogy tetszik a recept! Én is boldog ünnepeket kívánok!
Molnáné Piri mondta
Kedves Dia. Nagyon köszönöm a mézes puszedli receptjét megsütöttem karácsonyra 1kg lisztből és már egy darab sincs belőle.Annyit változtattam csak,hogy a cukormázat csak a tetejére tettem, és 1kis rumot is tettem bele.Üdv Piri
barnamari mondta
Kedves Dia! Még uj vagyok itt. Szeretném kérdezni ezekkel az ételekkel ahogyan Te készíted, tartós fogyást is ellehet érni????
Gasztrozseni mondta
Kedves Mari,
Ha odafigyelsz a táplálkozásra, és figyelembe veszed azokat az elveket amelyeket én kommunikálok, akkor igen. A diétákkal szemben én az életmódváltást javaslom, amely hosszútávú és nem jár azzal, hogy a szervezetedtől tartósan megvonsz bizonyos táplálékokat.
Gáspárné Farkas Bella mondta
Kedves Dia!Ezt én is szeretném tudni hogy ezzel meg indulnak e a kilók?
Én már kb 5 -hete fokozatosan igyekszem az étrendemen javítani.90% -ban tönköly lisztet használok.Teljes kiőrlésű zsemlét és kenyeret eszem.És xilitet használok.Nagyon nagyon ritka ha rendes édességet eszem.
A régi életemhez képest óriási változás szerintem .A kilók pedig fel fele mennek.Mi lehet az ok?Tudsz nekem tanácsot adni?
Köszönöm segítségedet!Bella
Gasztrozseni mondta
Kedves Bella,
Természetesen amellett, hogy életmódot váltasz, figyelni kell arra is, hogy mit mikor fogyasztasz, illetve a mozgás is segíti a kilók megindulását. Javaslom, hogy iratkozz fel a 10 levélből álló “Az egészséges táplálkozás tízparancsolata” c. email sorozatomra, amelyben több fontos dologra is kitérek ezzel a témával kapcsolatban.
Németh Jozsefné mondta
A mézest feltétlen megsütöm,de a hal anyagilag elérhetelen,pedig imádom
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
Sajnálom, hogy a halat most nem tudod kipróbálni. Bízom benne, hogy a puszedli ízleni fog.
Weidlich Ágnes mondta
Kedves Dia, sokszor sütök-főzök a receptjeid alapján, általában sikerrel. Ma lányom kérésére készítettem mézes puszedlit, de sajnos nem úgy sikerült, ahogy reméltük. A liszteken annyit változtattam, hogy teljes kiőrlésű és normál tönkölyliszt keverékét használtam, illetve valamivel kevesebb fűszert tettem bele (általában a fahéjat túl soknak szoktam tartani a receptekben). Azt leszámítva, hogy meglehetősen ízetlen lett a puszedli, az állaga zavar a legjobban: tömör lett, az általam ismert könnyed, omlós, már-már levegős helyett. A lisztkeverék módosítása szerintem önmagában nem segített volna rajta; nem kellene pl. szódabikarbónával lazítani a receptet? Várom válaszod, mert legközelebb szeretnék jóféle puszedlit készíteni:-) Köszönettel, Ági
Gasztrozseni mondta
Kedves Ági!
Sajnálom, hogy nem vált be a recept. Nem tudom mi lehetett a gond a tömörséget illetően. Eddig csak sütőporral sütöttem a puszedlit, de ahogy utánanéztem más oldalakon, szódabikarbónával is lehet lazítani. Ahogy írod csökkentetted a fűszerek mennyiségét, ez okozhatja, hogy “íztelen” lett. Ugyanazt tudom tanácsolni, mint a mézeskalácsnál. Mivel a fűszerezés ízlés dolga, kóstolni kell. Én még mielőtt a tojást teszem bele megkóstolom a tésztát, hogy elég ízes-e.