Ahogy említettem igazán fontos eseményre sütöttem ezt a tortát. Egy 80. születésnapot megérni, még ha csak néző vagy is, nagyon nagy dolog. Örömmel vállaltam, hát a szerepet, hogy én sütöm a tortát. Sokáig gondolkoztam mi legyen, de aztán megtudtam, hogy az ünnepelt szereti a krémes tortákat és erre esett a választásom.
Hogy miben más ez a torta, mint a hagyományos oroszkrém torta?
Először is, a piskótát kukoricalisztből készítetem (most először), a hagyományos fehérliszt helyett. Másodszor, a cukor helyett a piskótához mézet használtam, míg a krémbe már nem került semmilyen édesítő anyag. Helyette azonban került rá marcipán, ami nem egy kalóriaszegény dolog, de ha belegondolsz, hogy a többi helyen megspóroltam a felesleges édesítgetést, még mindig kalóriaszegényebb, mint bármelyik cukrászdában kapható oroszkrém torta.
Először a piskótákat készítsd el, azért beszélek többes számban, mert célszerű két adagban megsütnöd a piskótát, hogy szépen feljöjjön.
Hozzávalók 1 piskótához (2 db piskótára lesz szükséged):
- 6 db tojás
- 3 evőkanál méz
- 1 teáskanál sütőpor
- 6 evőkanál kukoricaliszt
- 300 gr fehér marcipán massza (Dr. Oetker-Lübecki marcipán)
- 50 gr piros marcipán (Szamos)
A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.
Vigyázat, a recept 24 cm-es tortaformához van!
A tojásokat válaszd ketté. A fehérjéket verd kemény habbá. A sárgákhoz keverd hozzá a mézet, és alaposan keverd ki. Ezután kanalanként adagold hozzá a kukoricalisztet, majd mehet bele a sütőpor is. Ezután óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, keverd hozzá a sárga részhez a tojások kemény habját. Ha már szépen egységesen elkeverted, mehet a sütőbe. 20 perc alatt teljesen megsül. Arra vigyázz, hogy míg sül és miután megsült még legalább 10 percig ne nyisd ki a sütőajtót, mert különben összeesik.
Most készítsd el a következő pikótalap tésztáját.
Míg a második lap sül elkészítheted a krémet. Én szoktam főzött sárgakrémet is készíteni, de mos egy egyszerűbb megoldást választottam.
Hozzávalók a krémez:
- 3 csomag főzés nélküli vanília pudingpor (én Arankát használtam)
- 750 ml tejszín (Meggle-Creme Patisserie)
- 3 evőkanál rum
- 10 dkg mazsola, melyet egy éjszakára rumba áztattál
- 1 csomag habfixáló (amennyiben szükségét érzed)
Nagyon egyszerű dolgod lesz. A tejszínt verd fel (ha nem elég kemény add hozzá a habfixálót), majd add hozzá a pudingporokat, a rumot és végül a mazsolát.
A piskótalapokat vágd félbe. Négy lapod kell legyen. A krémet egyenlő arányban oszd el a lapok között. Három réteg krém lesz. Úgy tartalékold a krémet, hogy kívülről is be tudd kenni vele a tortát.
Most már csak a marcipán ráhelyezése van vissza.
A Dr. Oetker marcipánjával kiválóan lehet dolgozni, nagyon jól nyújtható. A két 150 gr-os fehér marcipánt gyúrd össze, és két réteg folpack között nyújtsd ki. Így garantáltan nagyon könnyen fog menni.
Egy nagy kör alakú lapot kell készítened, de úgy számold, hogy a torta oldalát is be tudd vele vonni. Óvatosan helyezd a marcipánt a tortára, és a kezeddel egyengesd el.
Ha van kedved, a fehér marcipánt fel tudod dobni színes marcipánnal.
El is készült a tortád, mielőtt felkínálod, hagyd egy éjszakát a hűtőben, hogy az ízek jól összeérjenek.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Seres imréné mondta
Nálunk a családom összes tagjának szülinapra oroszkrém tortát kell sütni,főzött krémmel,de jó ötlet a gyerekeknek a marcipán díszítés.Üdv Seresné
Németh Józsefné mondta
Diácska,ezt megcsinálom,ha addig élek is,de hol lehet kapni Marcipánt??Köszönöm Icuka
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
Szerintem sok helyen lehet kapni pl.: Tesco, Auchan, Spar.
Németh Józsefné mondta
ARANNYOS KEDVES KELLEMES VAGY …ÉS FŐLEG FANTASZTIKUS FIGYELMES KÖSZÖNÖM ICUKA