Nem ez nem egy konzervgyártó cég új terméke. Sőt! Mielőtt azt gondolnád, hogy felbontottam egy doboz májkrémet és hozzákevertem egy kis medvehagymát, inkább olvasd el a receptet. Ha szereted a májas dolgokat ezt is biztosan kedvelni fogod.
A hagyományos májkrémeknek, jó ha 25%-a a máj tartalom. A többi: ipari szalonna, búzaliszt, sertésbőr, szójaliszt, nitrites pácsó. Arról nem is beszélve, hogy a zsírtartalma legalább 25-30 %.
Az én receptem ezzel szemben sokkal kalóriaszegényebb, mint az iparilag előállított májkrémek és a máj mellett csak zöldségeket és fűszereket tartalmaz.
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 50 dkg csirkemáj
- 2 evőkanál mustár
- 1 paradicsom nagyon apró kockákra vágva
- 2 kávéskanál só
- 4-5 tekerés színes bors
- 3 levél friss vagy 1 teáskanál szárított oregánó
- 3 levél friss vagy 1 teáskanál szárított bazsalikom
- 2 levél friss vagy 1 evőkanál szárított medvehagyma
A májat mosd meg, majd tedd egy lábosba. Önts fel annyi vízzel, hogy ellepje. Adj hozzá 1 kávéskanál sót és 20 perc alatt főzd meg. Joggal merülhet fel benned a kérdés, hogy a sótól nem lesz e kemény a máj? Nem a szárnyas máj szerencsére nem keményedik meg a sótól. Nekem még nem volt vele ilyen tapasztalatom. Jelen esetben a máj egyébként is pürésítve lesz, szóval biztosan nem tudod elrontani a sóval.
Ha a máj elkészült, szűrd le, és egy krumplinyomó vagy egy villa segítségével törd össze. Én úgy szeretem, ha kicsit darabos, de ha botmixerrel turmixolod le, akkor krémesebb lesz az állaga.
Keverd hozzá a mustárt, a paradicsomot és a fűszereket. Ha van rá lehetőséged, magos mustárt használj, sokkal pikánsabb az íze. Mindig kóstold meg, hogy elég fűszeres-e, de azt tartsd szem előtt, hogy ahogy érik össze a májkrém, a fűszerek intenzívebbé válnak.
Az alaposan összekevert májkrémet, egy éjszakára tedd hűtőbe.
Friss kiflivel vagy pirítóssal egyaránt nagyon finom. Kitűnő reggeli vagy tízórai a gyerkőcnek is, hiszen a legfontosabb, hogy megfelelő energia bevitellel induljon a nap.
Jó étvágyat hozzál!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
sztrikinaczanna mondta
Kedves DIa!Köszönöm a májas receptet.Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Nagyon szívesen!
Kisgyőri Magdolna mondta
Kedves Dia!
Szeretném megköszönni, hogy ilyen egyszerű, olcsó receptekkel visszaadja a gondos háziasszonyok és a főzés értékét, fontosságát egészségmegőrzésünk érdekében. És még finom is, pedig nem vegyszer adja a jó ízét….Magdolna
Gasztrozseni mondta
Kedves Magdolna,
Örülök, ha tudásommal és tapasztalataimmal segíthetek.:)
Szabó Imre Lajosné mondta
Kedves Dia.
Hol kapok ilyenkor száitott medvehagymát?? Köszönöm válaszodat előre ,
Gasztrozseni mondta
Kedves Ica,
Szerintem bioboltban biztosan kapsz szárított medvehagymát.
Cili mondta
Kedves Dia!
Nagy örömet szereztél a medvehagymás májassal.
Csodálatos reggelim volt!
Vettem is két nagy csokorral a mh-ból. Már a fagyasztóban van.
Szeretném megtudni, hogy a szárát is lehet használni? Azt nem vágtam
bele. És sok virág bimbó is volt közte.
Köszönöm a receptet és az ötletet a fagyasztásra.
Gasztrozseni mondta
Kedves Cili,
Nagyon örülök, hogy ízlett!
Én a szárát és a virágát nem szoktam felhasználni.
Violinano mondta
Szia Dia! A medvehagyma levél alatti szárából 1-2 cm-t még nyugodtan fel lehet használni, együtt a levéllel. V.hol olvastam, h. szinte az egész szárát is apróra vágva fogyasztják. Kipróbáltam ételbe, pesztóba, olajban érlelve, de közel sem olyan ízes, mint a csupa levél. A virágbimbókat kibontom a hártyából, apró fedeles üvegbe szórok 1 mokkáskanálnyi tengerisót. A jódozott és a finomított só nem alkalmas. A kisujjnyi, száras bimbókat az üvegcsébe tuszkolom, felöntöm jó minőségű olajjal /Bio omega 3, szőlőmag-, olívaolaj/, lezárom, hűvös, sötét helyre teszem, 1 hónapig érlelem. Aromás olaját salátákhoz, sós kelttésztákhozz, pirítós félére stb. csepegtetem, a bimbókat meg díszítésre, salátáhoh használom fel. Szép Húsvétod legyen Szeretteid körében
Gasztrozseni mondta
Kedves Violinano,
Köszönöm szépen, hogy megosztottad velem a hasznos tapasztalataidat.
Julia mondta
Kedves Dia ! Nagyszerű ötleteket olvasok recepttáradból. Köszönöm. Csodálom “tudományod” a konyhaművészet világában. További sok sikert !!
Gasztrozseni mondta
Kedves Julia,
Köszönöm, nagyon kedves vagy!
Andi mondta
Mennyi adagot érdemes elkészíteni a tarthatósága miatt?
Köszönöm!
Gasztrozseni mondta
Kedves Andi,
A recept hat adagra szól, de fél adag egészen biztosan el fog fogyni.
Andi mondta
Szia Dia!
Köszi :o)
Ha sokat készítek és nem fogy el akkor mennyi ideig lehet hűtőben tárolni?
Szép estét!
Gasztrozseni mondta
Kedves Andi,
Két-három napig biztosan eláll.
Irén mondta
Kedves Dia! Szeretném megköszönni ezeket a nagyon finom recepteket. Van amit
elkészítettem és nagyon ízlettek. Továbbra is várom a recepteket, amiknek nagyon örülök, mivel egészségesek is.
Üdv: Irén
Gasztrozseni mondta
Kedves Irén,
Nagyon szívesen! A receptek tára továbbra is bővül.
Agota Nyagai mondta
Kedves Dia
Uj vagyok a weboldaladon Torontobol. Nagyon tetszenek a receptjeid es foleg bogy nem hasznalsz lisztet. Kiprobaltam a medvehagymas majkremet ( meg nem tudtam utanajarni a medvehagymanak) a majast megcsinaltam .Az ize nagyon jo csak valahogy tul sure nehezen kenheto . igaz tovabb foztem mind 20 perc. Lehet bogy ez volt a baj? Mivel lehetne higitani? Valaszodat elope is koszonom
Agi
Gasztrozseni mondta
Kedves Ági,
Örülök, hogy tetszik az oldal. A medvehagymás májkrémet úgy tudod hígítani, hogy kicsit több mustárt teszel bele, vagy adsz hozzá egy kevés natúr joghurtot.
Rácz Marica mondta
Kedves Dia!Nagyon finom a májkrém,elkészítettem,biztosan többször fogom még,mert sikere van a családban,nagyon jók az írásaid,a recepteket sorban igyekszem kipróbálni,nagyon örülök,hogy rátaláltam az oldaladra,várom a következő írásaidat,üdvözlettel:Marica
Gasztrozseni mondta
Kedves Marica,
Nagyon örülök, hogy ízlett a májkrém és, hogy tetszik a honlapom! Remélem sok hasznos információt és kedvedre való recepteket fogsz találni!
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Már megint elkápráztattál egy új étellel,eddig csak kókuszzsírban sütve ettük.
Köszönöm Gabriella.
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabriella,
Nagyon örülök, hogy tetszik a recept!
Györfi Sándorné mondta
Dia !
A tönköly cipódat megsütöttem, a recept után a készítéssel kapcsolatban néhány kérdést tettem fel,ha van időd válaszold már meg.Előre is köszi !
Gasztrozseni mondta
Kedves Ircsi,
Válaszoltam. Ha van még kérdésed, ide is megírhatod: info@gasztrozseni.hu
Csörginé Katalin mondta
Kedves Dia!
Éppen ma vettem medvehagymát és így örülök a receptednek.
Biztosan el is fogom készíteni Köszönöm.
Gasztrozseni mondta
Kedves Katalin,
Bízom benne, hogy ízleni fog!
Csörginé Katalin mondta
Kedves Dia!
Tegnap elkészítettem, és kevés lett!!!!!!!!!!!!!!:)
Igaz a család is nagy.
Köszi és puszka érte!:))
Gasztrozseni mondta
Kedves Katalin,
Nagyon örülök, hogy ilyen kapós volt! :)