Úgy esett, hogy egyik gyermekem szorgosan nyomta az óvodai napokat, miközben a másik utódom itthon kúrálódott egy kis köhögés jóvoltából. Nálunk a napi rutin része, hogy a reggeli közben megnézem és elmondom nekik, hogy mi lesz a menü aznap az óvodában. Amikor kis beteg kakadum meghallotta, hogy mákos guba, és ő abból ki fog maradni, rettentően csalódott volt. Természetesen a felépülés fontos része, hogy a gyermek jókat egyen ezért nem kellett sokáig győzködnie arról, hogy itthon is guba legyen az ebéd. Szerencséjére előző nap kalácsot sütöttem, így már csak néhány hozzávalót kellett gyorsan beszereznem.
Tudom, hogy a mákos gubát eredetileg kifliből kellene készíteni, sőt a legjobb volna szikkadt kifliből, de én szoktam sütni mákos guba tortát, amihez szintén kalácsot használok, így nem volt kérdés miből fog készülni.
Hozzávalók:
50 dkg fonott kalács (vagy kifli)
5 dl tej
5 dkg vaj
10 dkg méz
1 kávéskanál vanília őrlemény
Hozzávalók a töltelékhez:
10 dkg darált mák
5 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
Hozzávalók még:
kevés vaj a sütőforma kikenéséhez
Hozzávalók a „lusta” vanília sodóhoz:
1 csomag vaníliás pudingpor
7 dl tej
2 evőkanál barna nádcukor
A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A kalácsot szeleteld fel 1,5-2 cm vastag szeletekre. Egy magasabb jénait vékonyan vajazz ki.
A tejet a vajjal, a mézzel és a vanília őrleménnyel forrald fel.
A darált mákot keverd el a porcukorral és a citrom reszelt héjával.
Amikor a tejes keverés felforr, vedd le a tűzről. Egy réteg kalácsot tegyél a jénai aljába. Locsold meg alaposan a tejes keverék 1/3-ával és szórd meg a mákos keverék 1/3-ával. Következik egy újabb réteg kalács, meglocsolás és a mákos töltelék második harmada. Az utolsó réteg kalácsot is locsold meg a tejes keverékkel, szórd meg a mákkal és mehet is a sütőbe 15-20 percre. Amikor már látod, hogy nem gyöngyözik a jénai alján a tej (felszívta az összeset), légkeverés mellett pirítsd meg kicsit a tetejét nagyjából 5 perc alatt.
Amíg sül a guba elkészítheted a sodót. Ehhez a vanília pudingot a szokott módon a csomagoláson feltüntetett recept alapján készítsd, annyi különbséggel, hogy az 5 dl tej helyett 7 dl-t tegyél hozzá. Így a puding nem lesz túl sűrű, kellemesen folyós állaga marad, ami a gubához kell. Mert a mákos guba jó sok sodóval nyakon öntve az igazi.
Jó étvágyat hozzá!
Lévay Annamária mondta
Kedves Dia!
A szokásos pepecselősnél mindkét recept sokkal egyszerűbb,gyakrabban fogom készíteni.A guba már meggyőzött itthon mindenkit.Köstönöm!