Amikor külföldön járok, mindig igyekszem megkóstolni a helyi finomságokat. Egy tengerparti ország esetén engem mindig a tengeri herkentyűk érdekelnek, hiszen kik is tudnák jobban elkészíteni ezeket az ételeket, ha nem azok akik ott élik mindennapjaikat. Arról pedig nem is beszélve, hogy mindet frissen a legjobb enni, és itt bizony akadt friss tengeri finomság bőven.
Természetesen ahogy nálunk is, Zadarban is van különbség étterem és étterem között. A Konoba névvel illetett helyek szószerinti fordításban kocsmát jelentenek, de tulajdonképpen ezek kicsit éttermek, ételbárok, és itt is készítenek helyi specialitásokat. Első este egy ilyen helyet próbáltunk ki, több-kevesebb sikerrel. Az igazán színvonalas éttermeket azonban restaurant névvel illetik, a különbségre pedig hamar rájöttünk a második este után.
A Lungo Mare Zadar óváros és a vitorláskikötő között félúton található. Az étteremnek igazán kellemes a hangulata, hiszen van egy gyönyörű terasza, amely a tengerre néz. Minden nap a bejárat közelében egy hűtőpultban szemügyre lehet venni az aktuális kínálatot a halakból és a tengeri herkentyűkből.
Már első alaklommal határozott elképzeléssel érkeztem az étterembe. Fekete kagylót szerettem volna enni, fehérboros-fokhagymás szószban, úgy ahogy tradicionálisan készítik. Természetesen volt az étlapon feketekagyló Dalmát módra, ahogy itt nevezik. Egy adag, fél kiló kagylót jelent, természetesen héjastól, és szigorúan kenyér dukál mellé, ami nálam csak reggel szokott a porodon lenni, akkor is teljes kiőrlésű változatban, de úgy döntöttem, félre teszem kicsit az egészségtudatos énemet, és csak az ízekre koncentrálok.
Mielőtt azonban rátértünk volna a főételre kértünk paradicsomlevest. Már előző este egy másik helyen, bent az óvárosban ettünk paradicsomlevest. Bíztam benne, hogy itt finomabb lesz, mert az első bizony nem sok friss paradicsomot látott. Sótlan is volt, híg is, és ezáltal íztelen is. A Lungo Mare-ban azonban a paradicsomleves tényleg paradicsomból volt. Sűrű volt, és ízes. Érdekes volt, hogy mind a két helyen rizsformájú tésztát főztek bele. Úgy látszik nálunk a betűtészta dívik, a horvátoknál pedig a rizstészta.
El kell mondjam, hogy kicsit féltem tőle, hogy milyen lesz a fekete kagyló, mivel ettem már nagyon rossz ízű kagylót is. De a félelmem alaptalan volt. A kagyló isteni volt! Friss, nulla utóízzel. A fehérboros-fokhagymás mártás pedig ellenállhatatlan volt. Ha cikki, ha nem tunkoltam bele a kenyeret. Persze a kagyló mennyiség kifogott rajtam, de az íze csodás volt.
Párom tonhal steaket kért, ami szintén nagyon finom volt. Előző este is ezt evett csak a másik helyen, ott azonban fagyott halból készítették, és persze volt benne egy kis rész, ahol nem hogy nem sült át, de még jeges is volt. Itt érezhetően friss volt a hal, tökéletesen átsütve. Természetesen a tradicionális mángold-krumpli köret volt hozzá. Imádom ezt a párosítást, csak valahogy sosem sikerül kellően ízesen elkészíteniük. A sót rendszerint kihagyják belőle, és fokhagyma is mehetett volna még belőle bőven. A sózás mondjuk sokat segített a helyzeten, de akkor is bosszantó, hogy olyan egyszerűen lehetne rögtön tökéletesre is csinálni.
Én annyira elteltem a kagylótól, hogy nem is akartam desszertet enni, de végül engedtem a nyers erőszaknak és megkóstoltam Zadar híres likőrjével a Maraschinoval készített ananászt. Igazából egy meleg desszertre számítottam. Bíztam benne, hogy esetleg előttem fogják megflambírozni is az ananászt. Ehelyett kaptam egy cukin feldarabolt ananászt, leöntve Maraschino likőrrel, hidegen. Nem mondom, hogy nem volt finom, mert jól passzolt össze a két dolog, de ennél egy kicsit több kreativitásra számítottam.
Párom palacsintát kért fagyival. Hát ezen nem nagyon van mit elrontani, maximum a palacsinta tésztáját. De azzal semmi gond nem volt. A fagyi sima vanília fagyi volt, és díszítésnek némi csokiszósz.
Mivel még volt a tarsolyomban néhány étel, amit mindenképpen szerettem volna megkóstolni, másnap is a Lungo Mare-t választottuk, hiszen a tengeri herkentyűknél a frissesség nagyon fontos, és ebből jól vizsgáztak előző este.
A pincér a második este más volt, mint előző este. Ahogy meghallotta, hogy magyarok vagyunk, rögtön felderült az arca és megcsillogtatta magyar tudását. Ez igazán szimpatikus volt számunkra.
Már előző este kinéztem magamnak az étlapon az előételek között a Szent Jakab kagylót Lungo Mare módon elkészítve. Ez annyit jelentett, hogy a kagylót meglocsolták a már megszokott fehérboros-fokhagymás szósszal, dobtak mellé még néhány fekete kagylót, és scampit, majd a végén megszórták egy jellegzetes helyi sajttal (a nevét sajnos elfelejtettem) és így sütötték meg az egészet. Amikor elmondták, hogy készül, nekem a sajt nem igazán passzolt a képbe, de amikor megkóstoltam így egyben az egészet, nagyon harmonikusnak találtam az ízeket.
A főételem grillezett tintahal volt, az elmaradhatatlan mángold-krumpli körettel. Két akkora tintahalat kaptam, hogy ha nem ettem volna előételt, ami szintén nagyon bőséges volt, akkor sem biztos, hogy meg bírtam volna enni az egészet. Kicsit bizarr volt számomra, ahogy ott feküdt a tányéromon a két tintahal, szinte egészben, de aztán megkóstoltam, és bizony nagyon meggyőző volt. Nem volt rágós, friss volt, és tökéletesen volt meggrillezve.
Párom bárányt kért, ami mellé lecsós rizst, ajvart és sült krumplit tálaltak. A hússal sajnos akad némi probléma. Egyrészt nagyon rágós volt, ami egy bárány estében nem túl kellemes, emellett pedig igazán kétbalkezes volt, aki a húst darabolta, ugyanis tele volt csontszilánkokkal. Túlzás nélkül állíthatom, hogy ez a két dolog így együtt ehetetlenné tud tenni egy ilyen ételt. Még szerencse, hogy én nem bírtam a hatalmas adag kalamárival, így Párom sem marad éhes.
Néhány apró bakitól eltekintve, összességében elégedettek voltunk az ételekkel. A kiszolgálás kifogástalan volt, a terítésre nagyon odafigyeltek. Meleg tányérokat használtak, papír szalvéta helyett ruhaszalvéta került az asztalra. Az árak is teljesen rendben voltak.
Ha Zadarban jársz, ajánlom figyelmedbe a Lungo Mare-t.
pintér Éva mondta
A fekete kagylóhoz még nem volt ingerenciám, bár volt rá lehetőségem, hogy megkóstolhattam volna, de így vagyok a halakkal is. Ha nem friss, nagyon kellemetlen íze van.
Palacsintát sem szeretek étterembe enni, mert mindég csalódom, az az igazi, amit itthon készítek el, és frissen sütöm.
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Megértelek. Bennem is van félsz bizonyos ételekkel kapcsolatban, de ebben az esetben nem kellett csalódnom.
Hagymási Katalin mondta
Kedves Dia!
Örülök, hogy sikerült kipihennetek magatokat!! Sajnos én a kagylófélékhez nem “vonzódom” . Nem tudom miért, de nem tudnám megkostólni. A többi étellel semmi bajom, nagyon jól néznek ki, és biztos finomak is voltak, bár még tintahalat sem ettem! Köszönöm, hogy megosztottad élményeidet és tapasztalataidat! További szép napot!
Gasztrozseni mondta
Kedves Katalin,
Köszönöm a kedvességed! Azért, ha az élet úgy hozza, hogy lehetőséged lesz megkóstolni akár a kagylót, akár a tintahalat jól elkészítve, szerintem ne hagyd ki.
Pásztor Ferencné mondta
Kedves Dia !
Én imádom a tengeri herkentyűket mind,napi szinten tudnám enni !
A kagyló és a rák abban a csodálatos fokhagymás szószban mennyei volt.
Mi KRK szigeten voltunk régebben,az apartman éttermében mindig finom
és friss volt minden,csak sok volt az olivaolaj alatta,ennyi a hibája.
Itthon is próbáltam ezt a petrezselymes,fokhagymás öntetet elkésziteni,
de nem volt olyan jó,vagy csak jobban esett ott,mert elém rakták !
További szép napot !
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilike,
A terveim között van, ennek a fenséges mártásnak az elkészítésének elsajátítása. Ha sikerül meg fogom osztani.
Oszter Dezsőné mondta
Kedves Dia !
Örömmel olvastam a horvát gasztronómiáról küldött beszámolódat,
szeretem a közvetlen, barátságos stílusodat, rögtön Zadarban éreztem
magam. Én is mindig tengeri herkentyűket választok, hiszen frissen a
kettő- és négylábúakból itthon bőven van kínálat.
Jó lenne megtudni, v. kikísérletezni az említett fokhagymás mártás pontos receptjét, nagyjából van elképzelésem, de az lenne az igazi és biztos, amit
Te ajánlasz.
Köszönettel kívánok további szép élményeket !
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsuzsa,
Én is szeretném ezt a nagyszerű mártást gyakran készíteni, úgyhogy, ha sikerül kikísérleteznem meg fogom osztani.
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Valahogy nem jutottam el arra a pontra,hogy a tenger gyümölcseit meg kostoljam,lehet,hogy ez azért is van,mert a halat nem szeretem.
Ahogyan viszont leírtad azt amit ettél,igen íny csiklandozó volt.
Várom szeretettel a további jobbnál-jobb recept ajánlataidat.
Üdvözlettel Gabriella
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabriella,
Lehet, hogy valóban a halak miatt nem kóstoltad még meg a tenger gyümölcseit. Örülök, hogy tetszett a beszámoló!
Bajza Anna mondta
Kedves Dia!
Köszönöm az élménybeszámolót. Igazán kedves töled, hogy megosztottad velünk ezeket az élményeket, és nem utolsó sorban a hasznos információkat. Én sajnos még nem jártam ott, de remélem, hogy eljutok majd egyszer.
Üdvözlettel: Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Nagyon szívesen! Bízom benne, hogy neked is részed lesz majd ezekben az élményekben, ha elmész Zadarba.