A recept ötlet Anyukámtól van. Ez nem egy mindennapi étel, sőt kifejezetten ünnepi, de ilyen is kell néha. Sőt mi több, ez az étel nem csak a libamájtól, hanem az alatta lapuló lila krumplitól is különleges. Bár a máj alapvetően nem könnyű étel, ebben a variációban, szerintem nem fogja túlzottan megterhelni a gyomrodat.
Természetesen készítheted kacsamájból, esetleg pulykamájból is, ha a libamájat nem szereted, túl „puccosnak” vagy szimplán drágának találod. Lila krumpli azért került bele, mert volt a boltban, és ha már volt miért is ne próbálnánk ki?
Hozzávalók:
- 50 dkg libamáj
- 50 dkg lila krumpli (lehet sima krumpli is vagy alma is akár)
- 3 db zamatos alma (legjobb a húsvéti rozmaring)
- 20 dkg pizza mozzarella sajt felszeletelve
- só
- frissen őrölt színes bors
A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.
A májat szeld fel fél 3-4 mm vastag szeletekre. Egy teflon serpenyőt melegíts fel. Egy kenőtoll segítségével 2-3 csepp olívaolajat oszlass el a serpenyőben a már meleg serpenyőben. Tegyél bele 4-5 szelet májat, és mindkét oldalukat süsd pirosra. Tégy így az összes májjal.
Közben a krumplit hámozd meg és szeld fel szintén 3-4 mm vastag szeletekre. Egy tepsit vékonyan kenj ki olívaolajjal, helyezd bele a krumpli szeleteket, sózd és borsod meg őket és tedd be a sütőbe. 10 perc után fordítsd meg a krumpli szeleteket, és a másik oldalukat is süsd meg.
Az almákat hámozd meg és szeld fel szintén 3-4 mm vastag szeletekre. Ha a krumpli megsült és a máj is kész nincs más dolgod, mint összerakni a rakottast. A krumplira helyezd rá a májszeleteket, sózd meg őket, erre mehetnek az alma szeletek, arra pedig a pizza mozzarella szeletek. A sajt tetejére is szórj egy kis borsot, sokkal pikánsabb lesz tőle.
A sütőt csavard fel 200 C fokra és a tepsit tedd a sütőbe. Körülbelül 10-15 perc alatt az alma megpuhul, és a sajt is megpirul.
Fejedelmi lakoma.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
horváth györgyné mondta
Kedves Dia!
Nagyon köszönöm a receptet, nagyon ötletes, Szeretem a májat, de eszembe nem jutott volna így elkészíteni. A hét végén meglepem vele a családom. Biztos, hogy sikerem lesz vele.
Üdvüzlettel: Hné Judit
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Kíváncsian várom a beszámolót, hogy hogy ízlett a családnak.
Fazekas Ilona mondta
Nagyon csábító,…de mert “csak” csirke máj van itthon,és most nem akarok vásárolni,-azzal fogom kipróbálni holnap!
Az eredményről beszámolok!
Vasárnapra liba fertály készül!…ha sikerül a májas,akkor azt is tálalok mellé,-valószínű.
Nem látok fotó feltöltési lehetőséget. Van??
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilona,
Kíváncsian várom a beszámolót, hogy milyen lett. Képet a Gasztrozseni Facebook oldalára tudsz feltölteni, hozzászólás formájában.
Szilvia mondta
Kedves Dia!
Köszönöm ezt a csodálatos receptet. Én csirkemájjal készítettem, de így is annyira finom volt, a férjemet teljesen elbűvöltem vele! Először idegenkedtünk az almától, de fantasztikus, hogy az íze milyen kitűnően harmonizál a sültkrumplival és a májjal! Még egyszer köszönöm, örülök, hogy ráakadtam a weboldaladra, minden receptedet ki fogom próbálni!
Üdv.: Pénzesné Szilvia
Gasztrozseni mondta
Kedves Szilvia,
Nagyon örülök a sikerednek és, hogy ízlett!
Anikó mondta
Azt hiszem, én is csirkemájjal fogom elkészíteni.
Gasztrozseni mondta
Kedves Anikó,
Szerintem csirkemájjal is finom lesz.
Hibszky Anna mondta
Kedves Dia!
Köszönöm a finom receptet. Eszembe se jutott, hogy almaszeleteket is tegyek bele, pedig sokszor készítek sült almaszeleteket fahéjjal. Így is el fogom készíteni. Üdv. Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Nagyon szívesen! Bízom benne, hogy ízleni fog.
Kováts Erzsébet mondta
Kedves Dia!
Harmadik éve készítem ezt a névnapi vendégeimnek, hatalmas a sikere, és egy szempillantás alatt elfogy.
Nem olcsó ugyan, de egy évben egyszer igazán megérdemeljük barátaimmal együtt ezt az élvezetet.
Mondjuk, rendszeresen használom egyéb receptjeidet. Nagyon jók!
Köszönet a sok ötletért!
Üdv. Erzsi