A tészták nem tartoznak a legegészségesebb ételek közé, mégis a legtöbben nagyon szeretik, hiszen általában gyorsan, egyszerűen és számtalan variációban elkészíthetők. A lasagne is ilyen étel. Létezik a hagyományos paradicsomos, van belőle spenótos, spenótos-tojásos, csirkés-spenótos. De mi most kezdjük a hagyományos lasagne-vel, ugyanis ezt is el lehet készíteni egészségesebb változatban.
Kevés odafigyeléssel akár a felére is leviheted a lasagne kalóriaértékét, az eredetihez képest.
Hozzávalók a paradicsomszószhoz (6 adaghoz):
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 75 dkg darált pulykahús
- 2 db hámozott, egész, konzervparadicsom
- 2 teáskanál só
- 2 kávéskanál szárított bazsalikom
- 2 kávéskanál szárított oregánó
- 1 kávéskanál borsikafű
Hozzávalók a besamel szószhoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál Graham-liszt
- 3 dl tej
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál szárított bazsalikom
- 1 kávéskanál szárított oregánó
Hozzávalók még:
- 20 dkg reszelt mozzarella sajt
- 1 doboz durum lasagne tészta
Először a paradicsomszószt készítsd el. A hagymát pucold meg és kockázd apróra. Az olívaolajat picit melegítsd fel, tedd bele a hagymát és párold üvegesre. Ezután add hozzá a darált húst, és ezt is pirítsd meg. Ha a hús már jó add hozzá a felkockázott paradicsomokat és a paradicsomok levét is. Tedd bele a fűszereket, a sót és hagyd, hogy jól összefőjön. Nem baj, ha kicsit sok a leve, mert a tészta úgy is fel fogja szívni.
Közben készíts el a besamel mártást. A lisztet az olívaolajon pirítsd meg. Akkor jó, ha a liszt kis gombócokká áll össze. Ekkor öntsd fel a tejjel. Egy szűrő segítségével keverd szét a lisztgombócokat, hogy a mártásod ne legyen csomós. Add hozzá a sót és a fűszereket. Folyamatos keverés mellett addig főzd, míg a mártás besűrűsödik.
A sütőt melegítsd elő 220 fokra.
A tésztát nem kell előre megfőzni!
Egy nagy hosszúkás jénai tálat vagy egy tepsit vékonyan kenj ki olívaolajjal. Én 4 réteget csináltam. Alulra kerül egy réteg tészta, erre egy réteg paradicsomos szósz és besamel. A besamel mártásból evőkanál segítségével kis halmokat helyeztem el a rétegek között. Fontos, hogy a tetejére a sajt alá besamel kerül, úgyhogy spórolj vele.
Lehetőség szerint legalább 4 réteget csinálj, úgy, hogy a tetejére tészta kerüljön, amin egyenletesen oszd el a maradék besamell mártást.
Az így összeállított lasagne-ét, lefedés nélkül, tedd a 220 fokos sütőbe, 25 perce.
A sajtot reszeld le.
Ha lejárt a 25 perc, egy kés segítségével nézd meg, hogy mindegyik réteg tészta megpuhult e. Ennyi idő elvileg elég kell, hogy legyen. Tehát, ha a tészta már puha tedd rá a reszelt sajtot, és grillfokozaton 5-10 perc alatt pirítsd meg.
Ezután már nincs más dolgod, csak felkockázni, és jóízűen elfogyasztani.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
krompaszky adrienne mondta
Szia,
ha szabad egy hozzászólást tenni:
én beleírnám expressis verbis, hogy A TÉSZTÁT NEM KELL MEGFŐZNI ELŐRE,
nyersenííkeményen kell összerakni.
(Kezdő háziasszony kis Sógornőmnek ajánlottam ezt a receptet, aztán telefonált, hogy főzés közben összeragadt a tészta, s hogy forrón milyen nehéz volt szétszedni, hogy lerétegezze :)
gasztrozseni mondta
Kedves Adrienne,
Természetesen én is így szoktam készíteni. De köszönöm az észrevételt, kiegészítem a receptet, hogy másnak is egyértelmű legyen.
det ted mondta
Én tudok, egy sokkal egészségesebbet. Abban nincsen hús. Spenótosnak híják. . Ebben is durumtészta van. Kevés a zsírtartalma, és vitamindús.
Ime a recept: 2-3 főre
2 ek olivaolaj, 50 dkg fagyasztott-felolvasztott spenót, ezen felmelegítve, 5-6 gerezd zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítve, összeforralva.
Ezután kb:(20×25 cm-es tepsi), kikenve olajjal.
1. SOR lerakunk egy sor durum lasange (főzés nélkül).
2. SOR spenót öntet, feta sajt szeletelve+ közé kevés trappista szeletkék, és füstölt eidami szeletkék, közöttük teáskanállal elosztva tejföl.
3. SOR újra tészta.
4. SOR 2. ismétlése
5. SOR tészta
VÉGÜL: 450 g-os joghurttal úgy le kell önteni, hogy teljesen befedje, a tészta széle mindenütt jól átázhasson. Tetejére tehetünk még trappista és füstölt sajtot, kevés margarint.
Gasztrozseni mondta
Kedves det ted,
Én úgy gondolom, hogy attól mert egy ételben nincsen hús még nem lesz egészségesebb, de köszönöm a receptet.
aranka fisher mondta
SZIA. A LASAGNE-VAL KAPCSOLATOSAN.HA MAR LISZTTEL KESZUL,AKKOR AZ LEGYEN JERUZSALEM ARTICSOKA LISZT SPENOTTAL.AZTAN A BESAMELL MARTAST HAGYD EL MINDENKEPPEN NEM VALO EBBE AZ OLASZ PARADICSOMSZOSZOS ETELBE ES SOK BENNE A KALORIA IS.A MARTAS HELYETT A RETEGEKET SZORD MEG ZSIRSZEGENY MOZARELLAVAL.VEGYEL ORGANIKUS PARADICSOMSZOSZT,AMIT MEG FUSZEREZZ BAZSALIKOMMAL ES OREGANOVAL.EN DARALT BORJU VAGY BARANYHUST HASZNALOK,DE EZ IZLES DOLGA.A HUS NE LEGYEN DOMINANS INKABB TEGYEL BELE GOMBAT,CUKKINIT,PADLIZSANT,AMIT KISSE PAROLD MEG.NEM FOGOD MEGBANNI,HA ELKESZITED ES KALORIABAN IS JO ES IDOT IS SPOROLSZ ES HAT SZERINTEM FINOMABB IS.A TESZTAT FOZD 10 PERCIG,MAJD HIDEG VIZZEL OBLITSD LE NEM FOG OSSZERAGADNI.RAKD OSSZE RETEGESEN EGY SOR…….ERTED.
Gasztrozseni mondta
Kedves Aranka,
Köszönöm a receptötletet!
aranka fisher mondta
SZIA DIA.NAGYON SZIVESEN.
HA NEM HARAGSZOL ERTE MEGOSZTANEK EGY HALAS RECEPTET IS.
NAGYON KONNYU ES FINOM.
TETSZES SZERINTI HALFILEKET FUSZEREZNI SZINTEN TETSZES SZERINT.EGY JENAIT KISSE BEOLAJOZNI EBBE SZOROSAN EGYMAS MELLE RAKNI A HALFILEKET. FELE-FELE ARANYBAN MAJONEZ ES TEJFOL (2-2 EK) EN KAPROT KEVEREK HOZZA,DE IZLES SZERINT BARMILYEN FUSZER LEHET.EZT RASIMITANI A HALRA ES MEGSZORNI VAGY ZSEMLYEMORZSAVAL,VAGY ZABDARAVAL.(AKI EHETI A MAGOKAT AZ MEGSZORHATJA SZEZAMMAGGAL-ISTENI,DE EN NEM EHETEK MAGOKAT).MEHET IS A SUTOBE NEM KELL LETAKARNI.SZEP PIROSRA SUTNI KB 30 PERC.EN PARADICSOMSALATAVAL SZERETEM.PARADICSOM-FELKOCKAZNI.MEGSOZNI.1-2 GEREZD FOGHAGYMAT RAAPRITANI.1 EK OLIVA OLAJAT ES KB 1 EK OREGANOT ES FEL EK CITROMLET (EL IS MARADHAT A CITROM,DE NEM ART BELETENNI) EZT OSSZEKEVERED ES AZONNAL LEHET ENNI.EN MEGSZOROM FETA SAJTTAL,VAGY PARMEZANNAL.KESZEN IS VAN AZ EBED.FLORIDABOL IROK NEKTEK.UDV.ARANKA F.
Gasztrozseni mondta
Kedves Aranka,
Köszönöm a receptet!
Magdi mondta
Szerintem hússal csináld,mert úgy laktatóbb és táplálóbb.A fiúk biztos jobban díjazzák !!
Szilágyi Judit mondta
Én a margarint messze ívben elkerülöm, kőolaj az alapanyaga és tele van müanyaggal. Még a legyek is kikerülik.
aranka fisher mondta
Ez igaz. A sertesszir sokkal egeszsegesebb,vagy a vaj abbol is a nyers.
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Teljesen igazad van, viszont én évekig nem ettem vajat, mert allergiás voltam rá és még jó néhány tejtermékre. Ezért is használtam margarint. Az utóbbi időben szerencsére úgy tűnik gond nélkül tudom fogyasztani, és ez a recepteken is meg fog látszani.
aranka fisher mondta
SZIA.HA A TEJTERMEKEKRE ALLERGIAS VAGY PROBALD MEG A GHEE-T,VAGY KECSKESAJTOT,VAGY LAKTOZ MENTESET,DE MARGARINT SEMMIKEPP NE HASZNALJ,BARMILYEN JOK IS A REKLAMOK KORULOTTE.AZ IGAZSAG AZ LESUJTO.KACSAZSIR,LIBAZSIR NYUGODTAN HASZNALD A FOZESHEZ-BAR ITT IS LENNE.UDV.
Gasztrozseni mondta
Kedves Aranka,
Köszönöm már sokkal jobb a helyzet, de nagyon köszönöm a javaslatokat.
erzsebet dekleva mondta
KEDVES DIA. KÖSZÖNÖM AZ EDDIGIEKET, IGEN EDDIG IS TUDTAM, EHÉRLISZT NEM JÓ, DE MÉG NEM SZÁMÜZTEM TELJESEN KI A HÁZTARTÁSOMBÓL, PÉLDÁUL PISKOTÁT EBBŐL A LISZTBŐL SZOKTAM KÉSZITENI, DE A TÖBBIHEZ TELJES KIÖRLÉSÜ LISZTET HASZNÁLOK. SZERINTED CUKOR HELYETT MELYIKKEL KISÉRLETEZZEK AMI EGÉSZSÉGES IS.ÉN CSAK A KÁVÉMBA RAKOK CUKROT. EZ NAPI 1 KANÁL. SZUPER JÓK A RECEPTEK. KÖSZÖNÖM MÉGEGYSZER, ÉS TOVÁBBI SZÉP NAPOKAT ÉS JÓ EGÉSZSÉGET KIVÁNOK NEKED. TISZTELETTEL. ERZSÉBET.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsébet,
Én a piskótát kukoricalisztből vagy zabpehelylisztből készítem. Cukor helyett javaslom a barna nádcukrot, a mézet vagy a fruktózt (gyümölcscukor), ezek teljesen természetes dolgok. Nagyon örülök, hogy tetszik az oldal. Én is jó egészséget kívánok!
Aranka mondta
SZIA.HA NEM HARAGSZOL VALASZOLOK A CUKOR KERDESRE.A STEVIAT HASZNALD EDESITONEK PISKOTABA,SUTIBE,KAVEBA.KEVES KELL BELOLE.HA EGYEB KIS DESSZERTET CSINALSZ,AKKOR CSAK TEGYEL RA EGY KIS JUHARSZIRUPOT-PL PALACSINTARA,ZABPEHELYRE,RESZELT ALMARA.UDV.ARANKA
Gasztrozseni mondta
Kedves Aranka,
A stevia is jó megoldás lehet, ha valaki bírja. Nekem speciel teljesen olyan érzetem van tőle mint az édesítőszerektől, ezen kívül okozhat emésztőrendszeri problémákat is.
Viki mondta
Szia Dia!
Most kezdem a diétát,de már az elején elvesztettem a fonalat.Nem tudom
eldönteni, hogy melyik oliva olajat vegyem meg az olcsó,vagy a drágát.
Gasztrozseni mondta
Kedves Viki,
Ha salátákhoz szeretnéd fogyasztani, akkor a hidegen sajtolt olívaolajat válaszd, ez a drágább. Ha sütni szeretnél benne, akkor az olcsóbbat. De például én most próbáltam ki a kókuszzsírt, amiről már nagyon sok jót hallottam, és tényleg bevált. Szóval sütni, azt is ajánlom számodra.
Esmeralda mondta
azt szeretném kérdezni, hogy a legfelső réteg tészta a besamel alatt kemény maradt és eléggé meg is égett a besamellel együtt, ennek mi lehet az oka (nagyon kezdő vagyok, ez az első “komolyabb munkám” :)?
(egyébként végül leszedtem azt a réteget, így fincsi lett)
válaszodat előre is nagyon köszönöm!
Gasztrozseni mondta
Kedves Esmaralda,
Nem tudom, hogy milyen a sütőd, az enyém alul felül süt, így egyenletes benn a hőmérséklet. Ha csak felülről kapja a hőt, akkor bizony megkaphatja. Ebben az esetben az első 10 percben érdemes alufóliát tenni a tepsire. Így a besamel meg tudja puhítani a tésztát, és a teteje sem ég meg.