Már megszokhattad tőlem, hogy mindig újítok valamit. Most a kölesottón van a sor. Tudom fura a neve, de mégsem hívhatom köleses rizottónak, hiszen nincs benne rizs. A kölest különösen szeretem, mert annyi lehetőség rejlik benne. Akár sósan, akár édesen szeretnéd elkészíteni.
Hozzávalók:
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 30 dkg friss csirkemáj
- 2 csomag (125 gr/csomag) főzőtasakos vagy normál köles megfőzve
- 20 dkg zöldborsó
- 1 kávéskanál zöldfűszer keverék (bazsalikom, oregánó, kakukkfű, rozmaring vegyesen)
- 1 kávéskanál só
- 5-6 tekerés színes bors
- 4-5 friss bazsalikomlevél, apró kockákra vágva
- 1 teáskanál olívaolaj
- 15 dkg reszelt pizza mozzarella sajt
A kölest tedd fel főni. A tasakosnak körülbelül 20 perc kell, a normálnak egy picit több. Sót mindenképpen tegyél mindkét verzió esetén.
A zöldborsót én külön főztem meg, de akár párolhatod a hagymával együtt is.
A hagymát kockázd fel és párold üvegesre az olívaolajon. Míg a hagyma párolódik, kockacukor méretű kockákra kockázd fel a májat. Ha a hagyma már jó, add hozzá a májat. Keverd össze és fedő alatt, alacsony lángon kezd el párolni.
A májat szórd meg a zöldfűszer keverékkel és borssal. 15-20 perc alatt már nem rózsaszín a máj közepe, ekkor mehet hozzá a megfőtt köles és zöldborsó. Sózd és borsozd.
A sót a tévhittel ellentétben szárnyas májaknál, főzés közben is hozzáadhatod, nem fog megkeményedni tőle.
Ha már az összes hozzávaló elkészült, mindent összekevertél, nincs más dolgod, mint tálalni, és megszórni gazdagon reszelt pizza mozzarella sajttal.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Németh Jozsefné mondta
Kedves Diácska!! Ugy de ugy irigyellek,mert Neked minden sikerül,én meg mindent eltolok…Tegnap csináltam,pedig ahogy írva vagyon geszteny tortát vőm szülinapjára..Az este leellenőritem jol nézett ki ,,,Ma????Nemtudom mért a krém olyan folyós lett,hogy na..Milyen lesz holnap gondolni sem merek rá…Olyan mérges vagyok magamra,hogy ilyen 9 balkezes vagyok…S belül még nemtudom milyen lesz mert rábeszéltek,hogy ne alapot süssek,hanem vegyek kész zsiros tésztát az is jó lesz..Na elég a panszbol Icuka
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
Azért volt már olyan étel, ami nekem sem sikerült túl jól elsőre. Én amondó vagyok, hogy inkább süsd meg Te a piskótát az a biztos. Sajnos sokszor tapasztalom, hogy a receptek amiket olvasok, olyan valaki kezéből kerültek ki, aki nem is készítette el őket. Ezért hiába követed pontról, pontra az utasítást, mégsem sikerül. Ilyenkor bizony nem benned van a hiba. Ne csüggedj!
ilona mondta
kedves bea tetszik a recept , hol lehet venni zacskos kölest elöre is köszönöm az informaciot tisztelettel ilona.
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilona,
Én CBA-ban szoktam venni, általában a rizs környékén van.
IRÉN mondta
Isteni finom lett a Kölesottó!Most ettem először kölest,de ezután gyakran fogok.
Gasztrozseni mondta
Kedves Irén,
Nagyon örülök, hogy ízlett!
IRÉN mondta
Köszi a recepteket!!!!
Gasztrozseni mondta
Szívesen!:)
Németh Jozsefné mondta
Te kis “Zsenike”…Mi a májat nem szeretjük…ezért azt kérdem a köles pörköltnél káposztánál is használható,vagy az árpa is…Butaságokat kérdezek,de ezeket abszolut nem ismerem…Nekem a rizsnél elkezdődik és be is zárul..De “ezután” csolk Icuka
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
Természetesen a köles és az árpa is használható minden olyan ételbe, amiből az eredeti recept szerint rizs kellene.