Te is készülsz már a szilveszterre? Így karácsony után szerintem kevés ember igazán éhes. Viszont vannak ételek melyeket újévkor „kötelező” fogyasztani. Például egyél lencsét, hogy sok pénzed legyen, disznóhúst, hogy kitúrja Neked a szerencsét, viszont véletlenül se egyél halat, mert elúszik tőle a szerencséd, míg a szárnyas elkaparja azt. Hát ki, hogy érzi.
Ha babonás Vagy, akkor ne tegyél a sajttortába füstölt lazacot, helyettesítsd füstölt sonkával, nehogy az én lelkemen száradjon a jövő évi bevételed mértéke.:)
Szóval ez a recept igazán egyszerű, hamar elkészül finom és akár kiválóan funkciónál sör, bor vagy pezsgő korcsolyaként.
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg finomra őrölt teljes kiőrlésű Graham-liszt
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 1/2 kávéskanál zöldfűszer keverék (oregánó, bazsalikom, kakukkfű)
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál finomra őrölt teljes kiőrlésű Graham – liszt
- 2,5 dl 1,5%-os tej
- 10 dkg reszelt füstült pizza mozzarella + 10 dkg a tetejére
- 10 szem karikákra vágott fekete olívabogyó
- 5 dkg csíkokra vágott füstölt lazac
- 5 dkg vékony csíkokra vágott szárított paradicsom
- 1/2 kávéskanál só
- 1/2 kávéskanál szárított bazsalikom
- 1/2 kávéskanál szárított oregánó
- 1/2 kávéskanál szárított kakukkfű
A tésztához a vajat morzsold el a liszttel, add hozzá a tojást és a fűszereket és gyúrd addig, míg ruganyos tésztát kapsz. Ez körülbelül 10 percet fog igénybe venni. Ezután tedd a tésztát hűtőbe 1 órára.
Közben készítsd el a besamel mártást. A lisztet az olívaolajon pirítsd meg. Akkor jó, ha a liszt kis gombócokká áll össze. Ekkor öntsd fel a tejjel. Egy szűrő segítségével keverd szét a lisztgombócokat, hogy a mártás ne legyen csomós. Add hozzá a sót és a fűszereket. Folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg a mártás besűrűsödik. Ekkor mehet bele a sajt, a lazac, a szárított paradicsom és az olívabogyó. Tedd félre a mártást, és időnként keverj rajta egyet.
A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.
Ha lejárt a hűlési idő a tésztát vedd ki a hűtőből és gyúrd át újra. Egy gyümölcstortaformát vajazz, majd lisztezz ki. A tésztát nyújtsd akkorára, hogy a sütőformát ki tudd bélelni vele. Ha a tésztát óvatosan beleegyengetted a formába, ellenőrizd, hogy sehol ne legyen kiszakadva. Ezután villával böködd meg és tedd 10 percre a 180 C-os sütőbe.
Miután lejárt az elősütési idő, vedd ki a tésztát a sütőből. Ekkor a tészta nagyon ropogós és sérülékeny, vigyázz vele. Egyenletesen oszlasd el rajta a besamel mártást, majd szórd meg a tetejét a reszelt füstölt mozzarella sajttal.
Tedd vissza a sütőbe 200 C-on, 15 percre. Ha már szép piros a teteje, el is készült. Fogyasztásán melegen ajánlom. Ha előbb készíted el semmi gond, később is tudod melegíteni.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Németh Józsefné mondta
Diácska!! Sajnos nekem a koromnál fogva ez nekem bonyolult,de azért köszönöm ,és BOLDOG ÚJ ÉVET Icuka
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
Boldog újévet kívánok!
Huszár Istvánné mondta
Kedves Dia!
Köszönöm jó kívánságaidat, én minden jót, sikerekben gazdag, Boldog Új Évet kívánok. A tanácsaidat is köszönöm, a pogácsát ki fogom próbálni, most sütöttem egy túrós pogácsát, de nagyon tetszik, hogy margarin helyett olaj kell. Várom továbbra is az értékes tanácsaidat, receptjeidet.
Még egyszer BÚÉK. Gyöngyi
Gasztrozseni mondta
Kedves Gyöngyi,
Én is boldog újévet kívánok! Jó sütögetést a pogácsához!