Nem szoktam leveles tésztát vásárolni, inkább magam készítem, de a múltkori bevásárlás során úgy döntöttem, hogy veszek két csomaggal, ha esetleg hirtelen sütni kellene valamit, és idő szűkében lennék. Aztán a napokban, a fagyasztóban kutakodva rábukkantam a leveles tésztákra. És bár éppen nem kellett sürgősen sütnöm valamit, mégis kivettem az egyik csomaggal.
Kicsit tanakodtam, hogy mivel töltsem meg, de aztán hamar pontot tettem az ügy végére, hiszen rengeteg almánk van.
A nyáron a Csupanő rendezvény alkalmával együtt sütöttünk hasonló gyümölcsös táskákat Forgács Melindával a kajapiazongora.blog.hu szerzőjével, aki nagyon otthon van a sütemények készítésében, így a leveles tészták készítésének is mestere. Tőle lestem el egy-két mozzanatot, hogyan is kell ezt ügyesen csinálni.
Hozzávalók a tésztához:
- 500 gr leveles tészta (6 levél)
- 1 egész tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
- 60 dkg alma (megpucolva)
- 10 dkg durvára őrölt dió
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 1/2 citrom leve
- 2 evőkanál barna nádcukor
- 2 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
A leveles tésztát, ha a fagyasztóból vetted ki, hagyd teljesen kiolvadni.
Az almákat pucold meg, és távolítsd el a magházukat. Vágd fel őket körülbelül 0,5 cm x 0,5 cm-es kockákra. Mehetnek egy lábosba. Add az almákhoz a citrom levét, a barna nádcukrot, az őrölt fahéjat, és a vaníliát. Alacsony hőfokon kezd el megpárolni. Nem kell, hogy teljesen átpárolódjon az alma, éppen csak egy kicsit, hogy ne legyen már teljesen nyers. Ezután húzd félre a tűzről. Amíg a töltelék hűl, nyújtsd ki a tésztákat.
Én csak kicsit nyújtottam a tésztákon, nem szerettem volna, ha nagyon elvékonyodnak így a tészta 2-3 mm vastagságú volt. A nyújtás után keresztben vágd félbe őket. (Természetesen készíthetsz kisebb táskákat is. Az enyémek nagyjából 11 cm x 7 cm-esek lettek, és 12 darab készült belőlük.)
A már csak langyos töltelékhez keverd hozzá a kukoricakeményítőt. Ez egy kicsit stabilizálja a töltelék állagát.
Az egész tojást kicsit verd fel.
A sütőt melegítsd elő 220 C fokra.
A táskák alapjául szolgáló téglalapok egyik oldalát körülbelül 1,5 cm-enként vágd be. Ez lesz az almás táska teteje. Körbe, az egész tésztát nagyjából 1,5 cm szélességben kend be a tojással. Ez azért szükséges, hogy a tészta szélei jól összetapadjanak, és a sülés során ne nyíljanak szét.
A nem becsíkozott oldalra kerül a töltelék. Minden almás táskába 1,5 evőkanál töltelék kerül, és egy teáskanálnyi durvára őrölt dió.
Ezután a tészta csíkozott felét hajtsd rá a töltelékes oldalra. Próbáld a széleit minél jobban összepasszítani. Egy villa segítségével a széleket nyomkodd le, így még biztosabb, hogy nem fog szétnyílni az almás táskád a sülés során. Kend be az almás táskák tetejét is a tojással. Mehetnek a sütőbe 30 percre. Ennyi idő alatt gyönyörű színt kapnak, és tökéletesen átsülnek.
Ha te vagy a családod, gyermekeid, szeretik a „gyors” pékségekben és boltokban is kapható leveles péksüteményeket, akkor javaslom, hogy inkább te készítsd el őket. Nem egy nagy ördöngösség, százféleképpen variálhatod, és így legalább biztosan tudod, hogy mi kerül eléjük.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Némethné Icuka mondta
Almás táska igen jo ötlet kipróbálom…Köszönöm az ötletet..Icuka
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
Bízom benne, hogy ízleni fog az almás táska!
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Megint jókor érkezett az almás recept,mert kifogytam belőlük.Sokféle almást készítettem már,de ennek a receptnek nagyon örülök.Meg csinálom hamarosan.
Köszönettel Gabriella
2013.11.17.
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabriella,
Nagyon örülök, hogy jókor érkezett a recept! Bízom benne, hogy ízleni fog!
Ilona mondta
Nagyon finom.Köszönöm a receptet!
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilona,
Nagyon szívesen!
Némethné Icuka mondta
Diácska No megcsináltam,de csak réteslapot kaptam..Az almába én mindig zabpelyhet szokta keverni.
Nem tudom miért csak nem lett olyan szép mint a Tied de jónak jó volt…Felét mákosra csináltam..
Azért köszönöm..Icuka
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
Szerintem csak a tészta miatt nem lett olyan mint az enyém.
Székely-D.Livia mondta
Szia Dia!
Köszönöm az öltetett. Meg is sütöttem ma. Nagyon finom lett. Egy kicsit változtattam a recepten mert lusta voltam kimenni a piacra almáért. Ezért körtével csináltam (nálam most érik a kertben a körte).
További szép napot
Livia
Gasztrozseni mondta
Kedves Lívia,
A körte is szuper töltelék!
Irénke mondta
SZIA DIA!
SZERETNÉM KÉRDEZNI HOGY LÉGKEVERÉSES VILLANYSÜTŐBEN HÁNY FOKON LEHET SÜTNI?
KÖSZI SZÉPEM:IRÉNKE
Gasztrozseni mondta
Kedves Irénke,
Mivel légkeverés esetén egyenletesebben és gyorsabban sül,én 190-200 C fokot javasolnék.