Én elég ritkán készítek élesztős ételeket, éppen ezért a pizzához is sütőport használok. Mivel nálunk a vékony tésztás pizza a sláger, így a sütőporos verzió a legideálisabb, mert nem vastagszik meg a tészta úgy a sülés során, mint az élesztős tészta esetében. Ha Te is vékony tészta-sok feltét párti vagy, ez neked való lesz.
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 2-2,5 dl langyos víz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
Hozzávalók a gombás-kukoricás-sonkás pizzához:
- 10 dkg paradicsompüré
- 10 dkg csiperkegomba
- 10 dkg csemegekukorica
- 1/2 fej vöröshagyma csíkokra szelve
- 1 db paradicsom vékony szeletekre vágva
- 10 dkg csíkokra vágott prágai sonka
- 20 dkg reszelt pizza mozzarella
- 1 kávéskanál oregánó
- 1 kávéskanál bazsalikom
- 2 csipetnyi kakukkfű
Hozzávalók a füstölt makrélás pizzához:
- 30 dkg füstölt makréla
- 1 nagy pohár natúr joghurt
- 1/2 fej vöröshagyma csíkokra szelve
- 1 db paradicsom vékony szeletekre vágva
- 5 dkg olívabogyó felkarikázva
- 20 dkg reszelt pizza mozzarella
- 1 kávéskanál oregánó
- 1 kávéskanál bazsalikom
- 2 csipetnyi kakukkfű
A lisztet keverd össze a sütőporral, és a sóval. Add hozzá az olívaolajat, és folyamatos gyúrás mellett a vizet. Hogy kell e bele a 2,5 dl víz, az attól is függ, hogy milyen lisztet használsz. Ruganyos tésztát kell kapnod. Akkor jó a tészta, ha már nem ragad a kezedhez.
Negyed órát hagyd pihenni, majd kezdheted a feltét rárakását.
A sütőt melegítsd elő 200 C fokra.
Ebből a mennyiségből pont két gáz tepsinyi tészta lesz, amennyiben Te is a vékony tésztát kedveled.
A tepsit vajazd, és lisztezd ki, majd mehet bele a kinyújtott tészta.
A paradicsomos pizzánál a sajt került alulra, a makrélásnál pedig a sajt került felülre. Teszteltük, hogy melyik verzió a jobb, de nagyon úgy tűnik, hogy még mindig a felül sajtos vezet.
Gombás-kukoricás-sonkás pizza
A tésztát kend meg a paradicsompürével, ezután szórd meg a fűszerekkel, borítsd be a mozzarella sajttal, majd mehet rá a hagyma, a kukorica és a sonka, majd végül a gomba és a paradicsom.
Füstölt makrélás pizza
A makrélát filézd le, hogy teljesen szálkamentes legyen. A tésztát kend meg a natúr joghurttal, és szórd meg a fűszerekkel. Ezután mehet rá a hagyma, az olívabogyó, a hal és a paradicsom. Legvégül pedig mehet rá a sajt.
Tedd a sütőbe. Körülbelül 10-15 perc alatt készre sül.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Mind a két pizza jól hangzik,de csak a kukoricásat fogom megcsinálni,mert a halat nem szeretem semmilyen formában.
Üdvözlettel Gabi
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabi,
Bízom benne, hogy ízleni fog!
Imádom a halat mondta
´ti mennyire unatkozhattok :D wtf??? írd le kérlek még mit nem szeretsz hátha sikerül töröltetni innen azokat a recepteket :)
Lőrincz Gyöngyi mondta
Kedves Dia!
Már rég vágytam egy ilyen receptre, amibe nem kell élesztő.
Rögtön el is mentettem!
Nagyon szépen köszönöm!
Üdvözlettel:
Gyöngyi
Gasztrozseni mondta
Kedves Gyöngyi,
Nagyon szívesen!
Ágnelli Lajosné( Julia) mondta
Kedves Dia! Sütő porral még nem készítettem pizzát, de kifogom próbálni. Köszönöm szépen a pizza receptet. Üdvözlettel: Julia
Gasztrozseni mondta
Kedves Júlia,
Nagyon szívesen, bízom benne, hogy így is ízleni fog!
Marcsi mondta
Szerbusz Dia !
Régen nem jelentkeztem ,sajnos egy ideig a finom recepteidet nem tudom kipróbálni , mivel egy sújos gerincműtéten vagyok túl , és ez hosszú idő lesz mire újra a konyhába tevékenykedhetek.Most a féjemet irányítom és ő a főnök a konyhába.Üdv Marcsi
Gasztrozseni mondta
Kedves Marcsi,
Jobbulást kívánok, és gyors felépülést! Férjednek sok siker kívánok a konyhában!
Ocskay Mária mondta
Kedves Dia!! nagyon finom lehet mind a kettő!! Nem vagyunk nagy pizza evők ., de ki fogomprobálni főleg a halasat .mível imadjuk a halat Köszönöm a receptet Űdv. Mária
Dósa Ildikó mondta
Szia !
Pizzát ki fogom próbálni eddig csak élesztővel csináltam mindig. Nem rég csináltam zöldséges pizzát de a családnak nem ízlett nekem meg muszáj zöldségeset ennem mert vesekövem van. Jó lenne ha tudnál valami olyan recepteket ajánlani ami jó a vesére.
Segítségedet előre is köszönöm. Ildikó
Gasztrozseni mondta
Kedves Ildikó,
Gondolom, hogy van egy étrended, hogy mit szabad enned, és mit nem. Én azt javasolnám, hogy írd be itt a honlapomon azt, hogy milyen hozzávalót fogyaszthatsz, és nézd meg, hogy milyen recepteket ajánl neked a rendszer.
Rebeka mondta
Szia!
Az lenne a kérdésem, hogy tönkölybúzaliszt helyett fehér lisztet is lehet használni?
Előre is köszönöm, amúgy nagyon tetszik a recept, mindenképpen kipróbálom!:)
Gasztrozseni mondta
Kedves Rebeka,
Nagyon örülök, hogy tetszik a recept! Természetesen készítheted fehér liszttel is a pizza tésztát. Annyit javasolnék, hogy a vizet folyamatosan adagold a liszthez, mert a fehér liszt nem biztos, hogy fel fog venni annyi folyadékot, mint a teljes kiőrlésű.
Rebeka mondta
Szia!
Megcsináltam fehér lisztből, tényleg nem kellett hozzá annyi víz, de így is szuper lett, mindenkinek nagyon ízlett! Köszönöm a receptet, és gratulálok az oldalhoz!
Gasztrozseni mondta
Kedves Rebeka,
Nagyon örülök, hogy sikered volt a pizzával!
Zsuzsanna mondta
Szia!
Azt szeretném megkérdezni, hogy graham lisztből el lehet-e készíteni?
Köszönöm.
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsuzsanna,
Igen, Graham-lisztből is bátran készítheted.
Shdjrjcj mondta
Nekem valamiert mindig tul kemeny lesz a teszta, es nem sul meg rendesen. Ez mitol lehet? Sima bl55 lisztbol sutottem
Gasztrozseni mondta
Kedves Shdjrjcj,
Ezt látatlanban nagyon nehéz megítélni. Ha mindenből annyit teszel bele, amennyi a receptben meg van adva, alaposan összegyúrod a tésztát, és nyersen még ruganyos, akkor nem szabadna keménynek lennie. Illetve, ha szép vékonyra kinyújtod, és megfelelő hőfokon sütöd, akkor sem lehet kemény. A liszt fajtáján kívül, nem változtattál még valamin?
Eszter mondta
Szia! az érdekelne hogy a tésztáját kb hány cm vastagra nyújtod?
Üdv Eszti :)
Gasztrozseni mondta
Kedves Eszti,
Nálunk a vékony pizza a nyerő. Ehhez a tésztát nagyjából 0,5 cm vastagra kell nyújtani.
Luca mondta
Kedves Dia!
Megcsináltam a pizzát, igaz, csak félfogós búzalisztből (2 dl víz kellett hozzá), és egyedi feltéttel (fele ilyen, fele olyan alap és feltét), ISTENI lett! Be kell vallanom, az elején féltem, hogy nem válik be, de fantasztikus! :D Köszönöm szépen a receptet! Azt hiszem, ezek után nem is fogok többé bolti alapot venni, mert ez sokkal finomabb, ráadásul nem is bonyolult, gyorsan és könnyen elkészíthető. Köszönöm még egyszer, és további sok sikert a bloghoz! :D
Gasztrozseni mondta
Kedves Luca,
Szívből örülök, hogy a recept elnyerte a tetszésed és bevált! Köszönöm a kedvességed!
Oroszvári Kata mondta
Mióta rátaláltam erre a receptre, rendszeresen sütöm itthon változatos feltétekkel, sőt egyszer a teljes őrlésű tönkölyliszt helyett rízsliszttel is kipróbáltam, s jelentem működik:-D Szuper, gyors, isteni!!!♥
Gasztrozseni mondta
Kedves Kata,
Nagyon örülök, hogy ennyire bevált a recept! Köszönöm, hogy megosztottad, hogy rizsliszttel is működik.
sau.juca mondta
Szia lenne egy kérdésem. Megcsináltam a pizzát minden oké lett és finom is, csak az a gond hogy sütés után kemény lett a tészta.. Mi lehet a gond? Ha tudnál segíteni megköszönném :)
Gasztrozseni mondta
Kedves Juca,
Nagyon nehéz így látatlanban “diagnosztizálni”. Esetleg kicsit kevés volt benne folyadék, még ha a megadott mennyiséget adtad is hozzá. Mindig nagyon sok múlik a liszten. Néha több vizet vesz fel, néha kevesebbet. Ahogy írtam is a receptben a tésztának ruganyosnak kell lennie, ha inkább kicsit kemény mint ruganyos akkor kell még hozzáadni kevés vizet.
Zsuzsi mondta
Szia! Én csak a tészta receptet használtam fel, más feltétet tettem rá, de nagyon jó lett! Óriási köszönet ezért a receptért!!! :) (a páromnak is nagyon ízlett, pedig ő elég kritikus…) :)
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsuzsi,
Nagyon örülök, hogy elnyerte a tetszéseteket a recept!
Blossom mondta
Szia!
Érdeklődnék, hogy sütőpor helyett szódabikarbónával működik-e a recept? Candida diétán vagyok, sajnos a sütőpor nem fér bele.
Köszönöm! :)
Gasztrozseni mondta
Kedves Blossom,
Őszinte leszek, én csak sütőporral készítettem eddig, szódabikarbónával nem próbáltam, de eszerint a cikk szerint lehet helyettesíteni:
http://www.nosalty.hu/ajanlo/s.....abikarbona
Blossom mondta
Köszönöm szépen! :)
Szida mondta
Szeretném megkérdezni, hogy ez kb. mekkora adag. Nekünk olyan mini hordozható sütőnk van 27*27 cm-es tepsivel.
Gasztrozseni mondta
Kedves Szida,
Ez az adag 2 gáztepsihez elegendő.
Honnantudjam mondta
Jó lenne, ha hozzá nem értőknek – mint pl. én – is érthető lenne a leírás, ami mellőzné a szakzsargont. Mi az, hogy két gáz? Nem gáz a sütőm, hanem szép. És ráadásul elektromos. Jó, adom itt a hülyét, de akkor is, mi az a két gáz?
Reni mondta
Szia,étolajjal is el lehet készíteni a tésztát? Köszönöm a válaszodat
Reiber Magdolna mondta
Szia Dia!
Pár napja találtam rá a receptedre, ki is próbáltam, jól sikerült elsőre, bár egy kicsit “elrontottam”, nem figyeltem és az 1 kávéskanál sütőpor helyett beletettem az egész csomag tartalmát, 15 gr-ot! Ennek ellenére jó lett a tészta, családomnak is ízlett nagyon.
Köszönöm a receptet!
Magdi