Ezt a gyorsan és könnyen elkészíthető ételt, még a gyermekkoromból hoztam magammal. Ez ugyanis az egyik kedvenc ételem, persze gyermekkoromban még brokkoli nélkül készült, de már akkor is imádtam. Azt szeretem benne, hogy finom, nagyon könnyű, mégis tápláló és nem kell hozzá sok minden.
Azért gazdagítottam brokkolival, hogy egy kis vitamin is legyen benne. Természetesen, ha nem szereted a virslit, vagy vegetáriánus vagy, készítheted csak zöldségekből is.
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 3 dkg vaj
- 3 dkg teljes kiőrlésű Graham-liszt
- 4 tojás
- 2 dl tej
- 2 pár frankurti virsli
- 15 dkg brokkoli
- 5 dkg reszelt füstölt mozzarella sajt
- 1 kávéskanál só
- 1/2 kávéskanál fehérbors
- zsemlemorzsa
- vaj
A sütőt melegítsd elő 220 C fokra.
A tojásokat választd ketté. A tojásfehérjét verd fel kemény habbá, a tojások sárgáját egyenlőre tedd félre.
A brokkolit mosd meg, szedd rózsáira, és lobogó sós vízben 5 perc alatt főzd elő. A cél, hogy a brokkoli ne legyen nyers, de ne is főjön meg teljesen.
A virslit is főzd meg.
Készítsd el a besamel mártást. A vajat egy lábosban olvasztd fel, majd add hozzá a lisztet. Ha a liszt kicsit megpirult folyamatos keverés mellett, lassan adagolva öntsd hozzá a tejet, a sót és a fehérborsot. Ha úgy látod, hogy csomósodna, szűrőn keresztül keverd át az egészet, mielőtt besűrűsödik.
Ha a mártásod besűrűsödött vedd le a tűzről, majd add hozzá a tojások sárgáját, és jó alaposan keverd össze, majd add hozzá a megfőzött, felkarikázott virslit is.
Mikor a besamel mártás kicsit kihűlt, óvatosan adagold hozzá a felvert tojásfehérjéhez. Úgy készítsd, mint a piskótát, úgy keverd össze, hogy a tojáshab ne törjön össze.
Célszerű olyan edényt választanod, aminek van teteje. Én egy 30 cm átmérőjű jénaiban szoktam készíteni. Az edényt kend ki hideg vajjal, majd hintsd meg zsemlemorzsával, hogy a felfújt ne ragadjon le.
Óvatosan öntsd bele a mártást a jénaiba és a brokkolikat szórd a tetejére. Jöhet rá a reszelt sajt.
Tedd rá a jénaira a tetejét, és süsd 15 percig. Ha a felújtod már szépen feljött, vedd le róla a tetőt és még 5-10 perc alatt pirítsd meg a sajtot a tetején.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Győriné Éva mondta
Ki próbáltam de brokolival, hanem karfiollal nagyon finom volt. köszönöm.
gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Nagyon örülök, hogy ízlett!:)
Németh Józsefné mondta
Nagyon tetszik a leirás,de lisztérzékeny sógornőmnek rizsliszttel elkészithető-e fínomra..Köszönöm
Gasztrozseni mondta
Kedves Ica, Én még nem próbáltam rizsliszttel, de úgy gondolom, hogy biztosan finom lesz azzal is.
ivicze erzsebet mondta
kedves gasztrozseni.szeretnek segitseget kerni.az allando felfuvodas miatt szeretnem a lisztet kihagyni.ehez kernek segitseget.szeretnem a receptekben levo lisztmennyiseget valami masra cserelni ami nem hizlal. van valami ami potolja a lisztet,köszönöm.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsébet,
Azt javaslom, hogy első körben ne hagyd el teljesen a lisztet, inkább próbáld ki a zabpehelylisztet. Egészen más élettani hatásai vannak, mint a normál fehér lisztnek. Elképzelhető, hogy a fehér liszttől puffadsz.
Hibszky Anna mondta
Kedves Dia!
Én is karfiollal csinálom és nagyon finom. Megpróbálom brokkolival is. Üdv. Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Én karfiollal még nem próbáltam, de kipróbálom.