Ezt a receptet a Nagymamámtól gyűjtöttem be, úgyhogy már elég régi. Persze kicsit kellett változtatnom rajta, hogy megfeleljen az én általam képviselt elveknek, de Nagymamám letesztelte a végeredményt és nagyon ízlett neki. Még az sem zavarta, hogy az eredeti cukormennyiséget kevesebb, mint a felére csökkentettem.
Szeretem a zserbóban, ahogyan a dió és a baracklekvár íze keveredik, amelyet a leheletnyi fahéj csak még inkább kiemel. Emellett pedig kiváló vendégváró sütemény, hiszen a tálalás előtt 1-2 nappal már bátran el lehet készíteni, és megfelelő tárolás mellett finom puha is marad.
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg tönköly finomliszt
- 20 dkg vaj
- 4,2 dkg friss élesztő
- 0,5 dl tej
- 4 dkg porcukor
- 1 dl tejföl
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
Hozzávalók a töltelékhez:
- 30 dkg darált dió
- 10 dkg barna nádcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
- csipetnyi vanília őrlemény
- 50 dkg baracklekvár
Hozzávalók a csokimázhoz:
- 20 dkg 60 %-os étcsoki
A tejet langyosítsd meg, add hozzá a porcukrot és morzsold bele az élesztőt. Amíg az élesztő felfut mérd ki a lisztet és add hozzá a szódabikarbónát. Keverd össze, majd morzsold el benne a vajat. Ha az élesztő felfutott, az élesztős tejet is öntsd a tésztához és gyúrd össze. Akkor jó a tészta, ha elválik a táltól és a kezedtől is. Ha kicsit ragadna, akkor kevés liszt hozzáadásával javíthatsz a tészta állagán.
Az összegyúrt tésztát oszd négy részre.
A töltelékhez a darált diót keverd össze a barna nádcukorral, a fahéjjal, a vaníliával és a citrom reszelt héjával.
A sütőt melegítsd elő 185 C fokra.
Egy gáztepsit bélelj ki sütőpapírral. Egy adag tésztát nyújts ki akkorára, hogy szépen elférjen a gáztepsiben. Ehhez jó vékonyra kell nyújtanod, de ettől nem kell megijedned, hiszen élesztő van a tésztában így kicsit vastagodni fog a sütés során.
A kinyújtott tésztát tedd a tepsibe, és kend meg a baracklekvár harmadával, majd szórd meg a diós töltelék harmadával. Jöhet a következő adag kinyújtott tészta, erre ismét lekvár, majd a diós töltelék második harmada. Ismét tészta következik, aztán a lekvár és a diós töltelék utolsó része. A sort tészta zárja, amelyet szurkálj meg villával, hogy a keletkező gőzök távozhassanak, és ne repedjen meg a tészta.
Mehet a sütőbe körülbelül 50 percre. Amikor a tészta teteje már szép piros jó is lesz. Vedd ki a sütőből és hagyd teljesen kihűlni mielőtt rátennéd a csokit.
Amikor a tészta már kihűt lehet bevonni. Ehhez a csokit törd kockákra, és gőz fölött olvaszd fel. Ha már szép fényes és folyós a csoki, rákenheted a tészta tetejére.
Én javaslom, hogy egy éjszakát hagyd így pihenni a tésztát hűvös helyen, hogy az ízek jól összeérjenek.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Némethné Icuka mondta
Dia,a kedvenc sütim..Köszönöm a receptet Icuka
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
Ennek szívből örülök!
Blau Éva mondta
Kedves Dia!!!
Küldök egy ötletet: Lehet,hogy az én tésztám egy kicsit más, de az nem számít.
Az én zserbóm 4. lapos ,(egy kicsit több tészta kell) Tészta-baracklekvár-dió-tészta-baracklekvár-mák -tészta-baracklekvár-dió tészta.
Próbáld ki! a dió és a mákrászórása után én locsolok rá egy kis rum aromát.( az igazi rumot nem szeretem,)Sőt még az olvasztott csokiba is teszek egy kicsit. egy próbát megér ! A Családom szerint csak én csinálom így a zserbót (talán így már nem is igazi zserbó?) De az íze Isteni!!!!!! Üdv: Éva
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Nagyon tetszik a recept, köszönöm szépen!
Csilla mondta
Kedves Dia!
Nem igazán értem, miért kell a tésztába szódabikarbóna, ha egyszer élesztőt teszek bele? Nem csak az egyiket vagy csak a másikat használjuk egyszerre?
Gasztrozseni mondta
Kedves Csilla,
Nálam ez a megoldás vált be. Így a tészta tökéletes állagú lesz.