Most a magyaros ízek kedvelőinek szeretnék kedvezni kicsit. Ez egy igazán hagyományos magyar étel. Szerintem ahány ház annyi szokás lehetséges az elkészítés tekintetében. Ami biztos, hogy a paprika és a hagyma nagyon fontos összetevői a pörköltnek. Bár lehet, hogy a hús lassan fő meg, mégsem kell folyamatosan ott állni a tűzhely mellett amíg elkészül.
Ha megbízható helyen vásárolod a hentes árút nyugodtan hagyatkozhatsz a hentesre, hogy milyen húst is válassz pörköltnek. Én most felsálat vettem. A marhapörkölt titka az idő. Ha nem jó húst kapsz, és nagyon öreg marhából készíted, akkor akár 2-3 óra is kellhet mire a hús megpuhul. Éppen ezért, ha kevés az időd, ne is kezdj hozzá.
Hozzávalók a pörkölthöz:
- 70 dkg marha felsál
- 1 nagy fej vagy
- 2 kis fej vöröshagyma
- 2 db paradicsom
- 2 kávéskanál só
- 2-3 teáskanál édes őrölt pirospaprika
- 1/2 kávéskanál erős őrölt pirospaprika
- 2-3 db babérlevél
- 5-6- tekerés színes bors
- 1,5-2 dl száraz minőségi vörösbor
- 2 evőkanál olívaolaj
A hagyma a pörkölt lelke, éppen ezért vágd nagyon apró kockákra. Kezd el párolni az olívaolajon mindaddig, amikor már szinte pépes lesz. Ezután add hozzá az őrölt pirospaprikákat, a húst, és kicsit nagyobb lángon kissé pörköld meg. Ettől pörkölt ugyanis a pörkölt.
Ezután vedd vissza alacsony hőfoka, add hozzá az apró kockákra vágott paradicsomokat, a sót, a babérlevelet, a színes borsot, és a bor felét, majd fedő alatt kezd el főzni. Időnként keverd meg.
Amíg készül a pörkölt készítsd el a galuskát.
Hozzávalók a galuskához:
- 30 dkg rizsliszt
- 2 dl víz
- 1 tojás
- 1 kávéskanál só
A rizsliszt kicsit másképpen viselkedik galuska készítésnél, mint a sima fehér vagy a teljes kiőrlésű liszt, ezért javaslom, hogy a vizet folyamatosan adagold hozzá.
Tedd fel a vizet forrni egy nagy fazékba, dobj bele 2 teáskanál sót. Közben készítsd el a tésztát. A lisztet keverd össze a sóval, ad hozzá a tojást és a folyamatosan adagolva a vizet, majd dolgozd össze. Akkor jó az állaga, ha masszív, de kicsit inkább lágyabb.
A tésztát nokedli szaggatóval szaggasd a lobogó vízbe. Miután a galuskák feljönnek a víz felszínére, egy szűrő segítségével szedd ki, és tedd őket hideg folyó csapvíz alá, majd csepegtesd le alaposan és tedd félre egy tálba.
A pörköltet folyamatosan figyelgesd. Ha a hús már megpuhult, add hozzá a bor másik felét, és kicsit még rottyantsd össze.
Már csak a tálalás van hátra.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
RosTi mondta
Jó a recept – egy kicsit finomítanám az elejét
RosTi mondta
Bocs elkalandozott a kurzor és elküldte magát… Tehát a hagyma akkor fő szét rendesen, ha a piros paprika hozzáadása után rögtön két evőkanál vizet adsz hozzá, elkevered és csak ezután teszed bele a húst. Ezt is illik jól összekeverni és kicsit pörkölni, ahogy mondod. Akkor lehet beletenni a fele bort, amikor már a hús külseje már kicsit kivilágosodott. Én ilyenkor tennék hozzá még egy fél-háromnegyed pohár vizet is és akkor sóznám, amikor már a fele levét elfőtte + a másik fele bor.
Gasztrozseni mondta
Kedves RosTi,
Köszönöm a tippet!
Némethné Icuka mondta
Diácska..Kellemes Űnnepeket és köszönöm a sok jo receptet..Icuka
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
Nagyon szívesen! Én is békés, boldog ünnepeket kívánok!
Batai Jánosné Eszter mondta
Tisztelt Diácska. Nagyon finom volt a Vörösboros Marhapörkölt.
É
n a hagymára diszteléskor szoktam vizet önteni, és nagyon szépen szét fő.
Gasztrozseni mondta
Kedves Eszter,
Nagyon örülök, hogy ízlett!
anna mondta
kérlek ha lehet egyszerű receptet cukorbetegnek ami nem túl költséges és könnyen készíthető .előre is köszi. Anna.
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Nem tudom, hogy mennyire nem fogyaszthatsz szénhidrátokat, vagy mi az amit egyáltalán ehetsz. A legtöbb receptem mézzel és teljes kiőrlésű lisztekkel készül. Én édesítőszereket nem nem használok, mert a hatásukat nem szeretem. Amit tudnék számodra javasolni, hogy a receptekben cseréld ki azokat a hozzávalókat, amelyeket nem fogyaszthatsz, olyanokra amiket szabad enned. Emailben elküldöm néhány recept linkjét, amelyekben egyáltalán nincs hozzáadott cukor.
Zsuzsu mondta
Szia Dia!
Sok jó ötletes receptet küldesz, köszönöm. Egyeseket kipróbáltam…:))
Én marhapörköltet kizárólag a lábszárból készítem, ami megkészülve nagyon finom, apró izmocskákból áll.
Azt mondják ez a legjobb része a marhának pörkölthöz.
Próbáld ki.
Köretnek teljes kiőrlésű lisztből készítek nokedlit.
Üdvözlettel: Zsuzsa
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsuzsa,
Örülök, hogy tetszenek a receptjeim. Valóban a legtöbb helyen a marhapörkölt lábszárból készül, amit ha kellően megfőznek nagyon ízletes. Viszont, ha elkapkodják a főzést, akkor gumicukros marad a hús. Nálunk kicsit finnyás a csapat, és ha kicsit is gumicukros a hús, akkor nem eszik meg, úgyhogy én igyekszem inkább színhúsból készíteni.