Minden bevásárlásnál beteszek a bevásárlókocsiba egy csomag túrót, ami otthon bekerül a hűtőbe, aztán jól elfelejtem. Majd amikor megtalálom, már csak néhány napja van vissza a minőség megőrzési idő lejártáig. Ilyenkor pánikszerűen készítek belőle valamit. Leginkább túrógombócként szokta végezni, de most túrós nudli formájában reinkarnálódott.
Roppant egyszerűen elkészíthető és, ha cukor nélkül készíted, ahogy én is nem csak lekvárral vagy édes tejföllel lehet fogyasztani, hanem akár sósan fokhagymás tejföllel és sajttal.
Hozzávalók a nudlihoz:
50 dkg túró (én azt a fajta túrót használom, ami gurulós vagy rögös nem krémes)
5 dkg vaj
2 db közepes tojás
1 csipetnyi só
20 dkg tönköly finomliszt (vagy BL55-ös liszt)
Hozzávalók a morzsához:
2 evőkanál olívaolaj
20 dkg panírmorzsa
1 csipetnyi só
Egy nagy fazékban forralj vizet, amelybe egy teáskanál sót is teszel.
A nudlihoz a túrót villával törd össze, majd mehet hozzá az apró kockákra vágott vaj. Ezt is törd össze a villával. Ekkor mehet bele a két tojás és a csipetnyi só. Keverd el, majd kézzel dolgozd hozzá a lisztet. Szépen formázható masszát fogsz kapni, ami nem ragad.
Ezután egy vékonyan lisztezett felületen a tésztából sodorj vékony, nagyjából kisujjnyi vastagságú hengereket, és darabold fel őket 3- cm-es darabokra. Mire végzel a főzővíz is lobogni fog. Természetesen fazékméret függő is, de 2-3 részletben főzd ki a nudlikat. Amíg a nudlik főnek, az olajon pirítsd arany barnára a morzsát. A lecsepegtetett nudlikat tedd egy tálba (ha még nincs kész a morzsád) vagy közvetlenül a lepirított morzsára. Rázd össze, hogy minden nudlira jusson a morzsából.
Már csak a tálalás van hátra.
Jó étvágyat hozzá!
Hisstek Györgyné mondta
Kedves Dia!
Meglepett, amit írtál!Őrült tempót diktálnak egyes területeken. Én úgy gondolom a gasztronómiában is, melynek egyik ága a cukrászat. Hogy gondolják ott, hogy ősrégi könyvekből ősrégit oktatnak. Mindig azt hiszem, hogy újabbat nem tudnak produkálni, de mindig van lejjebb. Nagyon szomorú! Szeretettel üdvözöllek: Ildikó
Gasztrozseni mondta
Kedves Ildikó!
Valóban nagyon szomorú. Csak remélni merem, hogy ez a terület is fejlődésnek indul és felzárkóznak a modern cukrászathoz.
Mészáros Csilla mondta
Kedves Dia!
Felforgatott világunkban sajnos sok változás van amit nehezen élünk meg de az állandóba tudunk kapaszkodni és ez rengeteget segít.Köszönjük hogy Te “állandó “vagy!Jó egészséget, további kitartást kívánok szeretettel!
Mészáros Csilla
Gasztrozseni mondta
Kedves Csilla!
Köszönöm szépen kedves szavaidat! Jó egészséget kívánok!