Tudtad, hogy ez az olasz étel arról kapta a nevét, hogy eredetileg a szénégető munkások készítették? Mivel egyszerű elkészíteni, és nem kell hozzá túl sok minden érthető, hogy szívesen fogyasztották.
Én pedig szívesen készítem, mert amikor időszűkében vagyok, akkor ezek a tésztás ételek mindig segítségül hívhatók. Arra érdemes figyelned, hogy olyan tésztát válassz mellé, amely nem fehér lisztből készült. Javaslom a teljes kiőrlésű lisztből, a rizslisztből és a kukoricalisztből készült tésztákat.
Hozzávalók:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 20 dkg angolszalonna húsos része, a zsír nélkül
- 5 dl 1,5%-os tej
- 4-5 szál apróra vágott petrezselyem
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 csipet fehérbors
- só
A vöröshagymát vágd fel nagyon apró kockákra, és az olívaolajon párold üvegesre. Közben vágd fel apró kockákra az angolszalonnát is. Ha a hagyma már megpárolódott add hozzá az angolszalonnát, és kicsit pirítsd meg. Ezután add hozzá a tejet, a zúzott fokhagymát, és a fehérborsot. Főzd így lassú tűzön 10 percig.
Az a javaslatom, hogy sót csak akkor tegyél bele, ha már a mártás kicsit összefőtt, nehogy az angolszalonna túl sós legyen.
Ha letelt az idő sűrítheted. Én most egy új verziót próbáltam ki a sűrítésre. Eddig többségében keményítőt használtam, de most kipróbáltam a zsemlemorzsát. Csak simán rászórtam a mártás tetejére és összekevertem. Ahogy a morzsa felszívja a mártás nedvességét megdagad, és ezáltal besűríti az ételt. Remek, és egyszerű.
Az a legjobb, ha saját magad készíted a morzsát. Gyűjtsd össze a megmaradt kenyereket, zsemléket, szárítsd ki, majd aprítóval, darálóval készíts belőle morzsát. Ha teheted teljes kiőrlésű kenyérből készítsd.
Tehát, ha a mártásod már sűrű, add hozzá a petrezselymet, kicsit melegítsd össze, és már tálalhatod is. Parmezán sajttal a legfinomabb.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Debre Márta mondta
Az én variációm : a szószhoz 2 dl tejszín összekeverve egy tojás sárgájával, ezt ráönteni a fokhagymás pirított szalonnára:)
Gasztrozseni mondta
Kedves Márta,
Köszönöm a tippet!
Zsuzsi mondta
Én a mártások sűrítését és a tejszínt tejszínes kockasajttal vagy tejszínes tömlős sajttal szoktam. Mindig van a hűtőben és egyszerű, finom.
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsuzsi,
Köszönöm az ötletet, ehhez a recepthez passzolna is.
RosTi mondta
Márta ötletéhez csatlakoznék… és durvára őrölt színes borsot használnék a fehér helyett. Feldobható még a mártás egy kupica (2-3 cl) hozzáadott desszertborral (jégbor, tokaji, stb)
Gasztrozseni mondta
Kedves RosTi,
Természetesen a színes bors gazdagabb ízvilággal rendelkezik mint a fehérbors, úgyhogy abszolút támogatom a javaslatot és a bor is nagyon jó ötlet.
Bajza Anna mondta
Kedves Dia!
Éppen a holnapi -valami gyorsat- ebéden gondolkodtam, E recept olvasásával meg is oldódott a dolog. Nagyon köszönöm.
A rétesház bemutatását is köszönöm, biztos, hogy ellátogatunk oda.
Üdv:
Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Nagyon örülök, hogy tudtam segíteni!
Páva Józsefné Magdolna mondta
Köszönöm az receptet,ki próbálom!
Rétest én tudok nyújtani,csak ritkán szoktam,mert egyedül vagyok. Az unokáimnak,lányaimnak szoktam néha kedveskedni.A nyújtásnál mindig jelen vannak,és Ők is húzzák,velem szembeállva.Teljesen fel vannak dobva ,főleg a 17 éves Anett unokám.Üdv:Magdi
Gasztrozseni mondta
Kedves Magdi,
A réteskészítés valóban kiváló családi program, és talán az unokád is megtanulja tőled, hogy továbbvihesse ezt a családi hagyományt.
Hibszky Anna mondta
Kedves Dia!
Nagyon tetszett a zsemlemorzsa tipp. Hiába holtig tanul az ember, és tényleg egyszerű! Köszönöm!
Üdv. Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Örülök, hogy számodra is tudtam szolgálni hasznos ötlettel!
Reszegi István mondta
Kedves Dia !
Ehhez hasonló ételt már készítettünk másik recept alapján .A zsemlemorzsa tipp nagyon tetszett . üdv:István
Gasztrozseni mondta
Kedves István,
Örülök, hogy tetszett az ötlet.
Kovács Jánosné mondta
Kedves Dia! Köszönöm a receptet, nagyon jól hangzik, én most ebben a zord téli időben a savanyú káposztára szoktam rá, nyersen és főve egyaránt.Üdvözlettel Erika.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erika,
A savanyú káposzta kiváló vitaminforrás.
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Nagyon jó receptnek tűnik a Carbonáta spagetti.Amint egy kis időhöz jutok,megcsinálom .Köszönöm a jó tippet és a receptet.
Üdvözlettel Gabi
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabi,
Remélem ízleni fog!
Némethné Icuka mondta
Magam is kiprobálom..Szinte amit írsz Diácska 1-2 héten belü már csinálom is..Most a kokuszos süti volt a soron Jó volt Icuka
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptjeim.