Valami könnyű halas ételre vágysz? Ehhez az egyszerű ételhez nem kell sok minden. A legfontosabb, hogy olyan halat válassz, ami szálka mentes, vagy amelyből könnyen eltávolíthatod a szálkákat. Az alaszkai tőkehalfilé általában szálkamentes, ezért tudom ajánlani.
De természetesen ajánlom figyelmedbe édesvízi halainkat is. Például a szürke harcsa kiválóan alkalmas ehhez az ételhez is, hiszen rugalmas a húsa, így nem esik szét főzés közben.
Hozzávalók:
- 50 dkg alaszkai tőkehalfilé
- 60 dkg spenót püré
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 3 dl 1,5%-os tej
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 2 kávéskanál só
- 5-6 tekerés színes bors
- 4-5 csipetnyi szárított provence-i fűszerkeverék
- 2 csipetnyi szárított kakukkfű
- 1 evőkanál olívaolaj
A halat és a spenótot olvaszd ki teljesen. A vöröshagymát kockázd fel nagyon apró kocákra, és az olívaolajon kezd el megpárolni. Az alaszkai tőkehalfilét vágd fel 3 cm x 2 cm-es darabokra. Sózd meg, hogy kicsit átjárja a só.
Ha a hagyma már teljesen megpárolódott add hozzá a halat. Párold meg a halat fedő alatt. Amikor a hal már kifehéredett, azt jelenti, hogy jó. Add hozzá a spenótot, a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot, a provence-i fűszerkeveréket és a kakukkfüvet. Gyakori keverés mellett, fedő alatt főzd. Körülbelül 10 perc alatt megfő a spenót is.
Közben a keményítőt keverd el a tejben. Ha a spenót már megfőtt, keverd hozzá a tejben elkevert keményítőt. Folyamatos keverés mellett, a mártás szépen besűrűsödik.
Nincs más hátra min a tálalás.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Hibszky Anna mondta
Köszönöm Dia a receptet. Nagyon tetszik. Elkészítem! Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Bízom benne, hogy ízleni fog!
Erzsi mondta
Kedves Dia !
Köszönöm a recepteket,nekem nagyon tetszenek.
A hétvégén készitem el.Most viszont egy kérdés,melyik oliva olaj jó főzni?
Nekem ami van nem szeretem az utóize miatt.Sajnos nem tudom megmondani a nevét,amit használok.Kidobtam az üveget,mert átöntöttem másik ,szebb üvegbe.
Szép napot és jó főzőcskét kivánok.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi,
Én most legutóbb CBA-s extra szűz olívaolajat vásároltam, nekem az teljesen bevált, nincs utóíze. Ha teljesen “steril” zsiradékra vágysz, akkor a kókuszzsírt ajánlom. Annak semmilyen utóíze nincs, még akkor sem, ha erőteljes ízű ételt sütsz benne.
Erzsi mondta
Kedves Dia!
Tegnap elkészült a spenótos tőkehalfilé.Én jóizüen ettem,de a férjemnek nem
tetszett.
Nagyon köszönöm a jó tanácsot az olivaolajjal kapcsolatban.
Szép napot!
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi,
Nem vagyunk egyformák, de örülök, Neked ízlett!
Beck Nándorné mondta
Kedves Dia!
Elkészítettem a Spenótos tőkehalfilét, sajnos nem aratott sikert a
férjemnél. A hal csak nyomokban volt benne és kicsit sós is lett.
Szerintem külön kellene elkészíteni a halat és a spenótot, mivel
a hal hamar kész már sok az idő a spenóttal és a habarással is
főzni.
Köszönöm, Marika
Gasztrozseni mondta
Kedves Marika,
Sajnálom, hogy nem aratott sikert. Természetesen külön is elkészítheted.
Császár Zsolt mondta
Kedves Dia!
A halat én is külön sütöttem ki. A spenótot most készítettem először kukoricakeményítővel, és ezekkel a fűszerekkel. Szuper krémes állagú, és nagyon ízletes lett.
Köszönöm a receptet!
Zsolt
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsolt,
Köszönöm, hogy megosztottad velem a tapasztalataid. Nagyon örülök, hogy ízlett!