Karácsony közeledtével megtelnek a boltok polcai szaloncukorral. A paletta széles, az egészen olcsótól a méreg drágáig minden megtalálható a piacon. Érdekes módon a statisztikák azt mutatják, hogy a nagyon olcsó és a drága szaloncukrokat veszi az emberek, a közép árkategóriás valahogy nem fogy annyira.
Ennek is megvan a pszichológiája. Aki az olcsót választja, azért dönt így, mert sajnos nem futja neki a drágábbra. Aki pedig a drágát választja, általában azért teszi ezt, mert valamely ismert márka mellett teszi le a voksát, annak a minőségében bízik meg.
Elkészíteni otthon a szaloncukrot nem azt jelenti, hogy sokkal olcsóbban kijössz, mintha készen vennéd, viszont ár-érték arányban jobban jársz, és a pénzedért prémium minőségű szaloncukrot fogsz kapni.
Marcipános szaloncukor esetén, ha boltban vásárolod, örülhetsz, ha valóban marcipánból készült a szaloncukor, és nem csupán mandulaaromával ízesítették. A marcipánon kívül pedig még elég sok minden, nem kívánt hozzávalót tartalmazhat.
Éppen ezért én úgy döntöttem, hogy megpróbálom én magam elkészíteni a marcipános szaloncukrot.
Hozzávalók kb. 45 db rumos-diós marcipános szaloncukorhoz:
- 30 dkg marcipán massza (én a Dr. Oetkeres marcipánt választottam, mivel a mandula tartalma 37%)
- 5 dkg darált dió
- 3 kávéskanál őrölt fahéj
- 2 kávéskanál natúr kakaópor
- 4 kávéskanál rum aroma
Hozzávalók a csokoládémázhoz:
- 20 dkg legalább 60%-os étcsokoládé
A darált diót keverd össze a kakaóporral, és a fahéjjal. Ha ez megvan öntsd rá a rumaromát, és keverd össze vele. Ezután a diós masszát gyúrd össze a marcipánnal. Mivel a marcipán elég nehezen elegyedik ezért jó alapos összegyúrásra van szükség.
Hozzávalók kb. 20 db narancsos-mandulás marcipános szaloncukorhoz:
- 15 dkg marcipán massza (én a Dr. Oetkeres marcipánt választottam, mivel a mandula tartalma 37%)
- 4 dkg darált mandula
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1/2 narancs leve
- 1 kezeletlen narancs reszelt héja
Hozzávalók a csokoládémázhoz:
- 10 dkg legalább 60%-os étcsokoládé
A darált mandulát keverd össze a reszelt narancshéjjal, és a fahéjjal. Ha ez megvan öntsd rá a narancslevet, és keverd össze vele. Ezután a mandulás masszát gyúrd össze a marcipánnal. Mivel a marcipán elég nehezen elegyedik ezért jó alapos összegyúrásra van szükség.
Innentől már ugyanaz a folyamat mind a kétféle szaloncukor esetén.
Ahhoz, hogy az ízek jól összeérjenek egy éjszakát pihentesd az összegyúrt masszát. Nem kell hűtőbe tenned, elég, ha szobahőmérsékleten hagyod egy lezárt dobozban.
Másnap aztán jöhet a formázás. A marcipán masszát vedd négy részre. Ezt a négy gombócot, egy sima felületen nyújtsd körülbelül 1,5 cm átmérőjű hengerekké. A hengereket pedig vágd fel 3-3,5 cm hosszú darabokra.
A csokit vízgőz fölött kezd el felolvasztani. Nem kell hozzáadnod semmit, hiszen így prímán vissza fog keményedni majd a csoki a szaloncukrokon. Közben pedig formázd meg kicsit a hengereket, hogy még inkább szaloncukor formát öltsenek.
Nem rendelkezem profi bonbonkészítő felszereléssel, viszont a Párom nagyon ügyes és, hajlított nekem 2 mm-es vas lánghegesztő pálcából egy ilyen remek kis mártogatót. Természetesen villával is mártogathatod a szaloncukrokat, de elképzelhető, hogy a villán elég sok csoki fent fog maradni.
Szóval a marcipán hengereket forgasd meg a csokiban, úgyhogy a csoki teljesen befedje őket minden oldalról, majd kicsit csepegtesd le a felesleget, és mehetnek egy tálcára. Amikor az összessel megvagy, mehetnek egy éjszakára hűvös helyre.
Másnap a tálcáról egy éles kés segítségével távolítsd el a szaloncukrokat, majd kezdődhet a csomagolás. Csomagoláshoz fehér és színes selyempapírhoz hasonló csomagolóanyagot használtam.
Boldog karácsony!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Nagyon örülök a szaloncukor recepteknek,biztosan megcsinálom.Majd írok,hogy milyen lett.
Köszönettel Gabriella
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabriella,
Várom a beszámolód, hogy milyen lett a szaloncukor. Békés, boldog ünnepeket kívánok!