Ez eredetileg egy német süti receptje, melyet kicsit átformáltam. Nem éppen könnyű sütemény, és ezzel nem csak az elkészítési módjára utalok, viszont nagyon finom, nem egy megszokott hazai recept.
Hozzávalók az alsó tésztához:
- 65 dkg finomra őrölt teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 25 dkg vaj
- 1 tojás
- 2 evőkanál tej
- 2 evőkanál barna nádcukor
- 1 csipetnyi só
Hozzávalók a felső tésztához:
- 40 dkg finomra őrölt teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 25 dkg vaj
- 2 evőkanál barna nádcukor
- 1 csipetnyi só
Hozzávalók még:
- 2 vaníliás pudingpor
- 1 liter 1,5 %-os tej
- 2 evőkanál barna nádcukor
- 6 db kemény őszibarack
- fahéj
Először mérd ki a lisztet és morzsold össze a vajjal. Most jöhet bele a tojás, a barna cukor és végül a tej. Addig gyúrd a tésztát, míg szép egyenletes, könnyen gyúrható lesz és a vaj teljesen felolvad benne.
A sütőt melegítsd elő 220 C fokra.
A gáz tepsit vajazd ki, majd lisztezd ki.
A tésztát nyújtsd ki úgy, hogy pereme is legyen a tepsiben. Egy villa segítségével kicsit böködd meg a tésztát.
Most a szokott módon készítsd el a pudingot. Én összesen 2 evőkanál barnacukrot tettem bele és így is bőven elég volt.
Ha kész a puding vedd le a tűzről és hagyd kihűlni. Míg a puding hűl, készítsd el a tészta tetejét.
Mérd ki a lisztet és morzsold össze a vajjal. Most jöhet bele a tojás, a barna cukor és végül a tej. Addig gyúrd a tésztát, míg szép egyenletes, könnyen gyúrható lesz és a vaj teljesen felolvad benne.
Én ezt most őszibarackkal készítettem, de nagyon finom piros bogyós gyümölcsökkel is. Arra figyelj, ha barackból készíted, minél keményebbeket válassz, hogy ne eresszen levet. A barackot kockázd fel nagyjából kockacukor méretű kockákra.
A kihűlt pudingot öntsd a tésztára. Ezután mehet rá a barack. Egyenletesen oszd el, hogy mindenhová jusson. Most szórd meg egy leheletnyi fahéjjal.
Jöhet rá a tészta teteje, mégpedig oly módon, hogy egy nagylyukú sajtreszelőn reszeld a tésztát a barack tetejére. Ha megvagy, mehet a sütőbe körülbelül 40 percre.
Mikor már szép halvány barna színt kap a teteje, elkészült a süteményed.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Mária mondta
Nagyon köszönöm a receptet. Már régóta kerestem teljeskiőrlésű lisztből készült gyümölcsös süteményt. Üdvözlettel: Mária
Nagy Andrea mondta
Szia Dia!
Nagyon köszönöm a receptet! Most igazán nagy segítséget nyújtanak! A barna cukor helyettesíthető nyírfa cukorral is?
Ha tudnál Nekem küldeni élesztő nélkül készült kenyér receptet azért nagyon hálás lennék!
Köszönöttel :Andrea
Németh Jozsefné mondta
Diácska,no még ilyet,a reszelt süti én dióval és lekvárral ismerem….Ez biztos egészségesebb..Köszi Icuka
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
Én csak ezt a verziót ismertem eddig, de úgy is biztosan nagyon finom.
dr, Kövesi Lászlóné mondta
Koszonöm a recepteket, mindig élmény valami ujdonságot találnom! Kösz Csilla
Gasztrozseni mondta
Kedves Csilla,
Én örülök, hogy tudok újat mondani.
dr, Kövesi Lászlóné mondta
Koszönöm állandóan meritek uj dolgokat+ Csilla
Marcsi mondta
Köszönöm a az ötletet,mindég tanulok valamit, és imádok én is újítani,meg
mindent kipróbálni ,üdv Marcsi
Gasztrozseni mondta
Kedves Marcsi,
Számomra öröm, ha tudok újat mutatni, még a tapasztalt háziasszonyoknak is.
Ambrusné Vadas Ágnes mondta
Kedves Dia!Még nem próbáltam ki a reszelt sütit,de a liszt mennyisége /több,mint 1 kg/ miatt ez nagyon nagy adag lehet.Nagy gáztepsibe kell sütni?
Gasztrozseni mondta
Kedves Ágnes,
Igen, valóban soknak tűnhet. Ez egy gáztepsinyi adag.