Még hogy a magyar konyha nem egészséges? Dehogy nem, csak tudni kell mit, hogyan használjunk. Gyermekkorom töltött paprikája a kedvenc ételeim egyike volt, és ma is nagyon szeretem, bár ez az étel is átment némi reformáláson.
Hozzávalók a húsgombóchoz (6 adaghoz):
- 60 dkg darált csirkemell, pulykamell, vagy pulyka comb
- 10 dkg gersli
- 1 egész tojás
- 0,5 fej vöröshagyma apró kockákra vágva
- 2 kávéskanál só
- 4-5 tekerés bors
- 1 kávéskanál őrölt piros paprika
- 1 nagy csipet kakukkfű
Hozzávalók a paradicsommártáshoz:
- 3 db 50 dkg-os paradicsom püré (én a papírdobozost szoktam használni, mert nincs konzerv íze)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 egész paprika
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 1 evőkanál méz
- 1 dl tej
- 2 kávéskanál só
- 6-7 tekerésnyi színes bors
- 1 nagy csipet kakukkfű
- 1 nagy csipet bazsalikom
- 1 nagy csipet oregánó
A húsgombócokhoz a gerslit főzd meg 1 kávéskanál sóval, kétszer annyi vízben, mint amennyi a gersli mennyisége.
Míg a gersli elkészül a darált húst keverd össze a fűszerekkel és a hagymával.
A paradicsompüréket töltsd bele egy lábasba, add hozzá a hagymát, a paprikát, a fűszereket és lassú tűzön kezd el főzni.
Forralj vizet egy nagy fazékban, melybe tegyél 2-3 kávéskanál sót.
Közben az elkészült gerslit és a tojást add a fűszeres darált húshoz. Alaposan keverd össze. A masszából vizes kézzel formázz gombócokat, és a lobogó vízben 10-15 perc alatt főzd készre őket.
Közben a paradicsommártásba tedd belet a mézet. Keverd el, és ízlés szerint még adhatsz hozzá a fűszerekből. Add hozzá a tejet is, ez elveszi kicsit a paradicsom savasságát.
A megfőtt gombócokat alaposan csepegtesd le és tedd a paradicsomszószba. Picit még főzd a szószban a gombócokat, nagyjából 5-10 percig.
Kész is vagy!
Én így magában szoktam enni, de van aki krumplit főz hozzá és van aki kenyérrel fogyasztja. Ez már mellékes illetve élettani szempontból nem mellékes!
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
keletigua mondta
Szép napot kívánok !
Azt szeretném tudni, hogy miért főzi külön a gombócokat, én annak idején édesanyámtól úgy láttam és tanultam, hogy a paradicsomszószban
főzte meg a húsgombócokat.
Kézcsók Keleti
Gasztrozseni mondta
Kedves Keleti,
Szerintem mindkét főzési mód tökéletes. Nincs különösebb oka a dolognak, én így láttam otthon, ezért én is így készítem.