Hogy mitől tér el a brokkoli ropogóstól azon kívül, hogy karfiolból készül? Úgy gondoltam érdemes lenne kipróbálni egy intenzívebb ízű és illatú sajtot, melynek az íze markánsabban megjelenik. Ezen kívül kíváncsi voltam, hogy mit lehet kihozni belőle egy kis pirított hagymával. Mondhatom az eredmény igazán kiváló lett.
Hozzávalók:
- 50 dkg karfiol
- 5 dkg zabliszt
- 5 dkg reszelt parmezán sajt
- 1/2 fej vöröshagyma
- 1 tojás
- 1 kávéskanál só
- 1/4 kávéskanál fehérbors
- 3 csipet kakukkfű
- 3 csipet rozmaring
- olívaolaj
A karfiolt mosd meg. Forralj vizet egy fazékban. Ha már lobog a víz, tedd bele a rózsáira szedett karfiolt. Körülbelül 10 perc alatt megfő, de ügyelj rá, hogy ne főzd szét. Miután lecsepegtetted a karfiolt, vágd össze apró darabokra.
A hagymát vágd fel apró kockákra és 1/2 evőkanál olívaolajon párold üvegesre.
Szórd a karfiolra a zablisztet, add hozzá a tojást, a reszelt parmezán sajtot, a pirított hagymát, a sót és a fűszereket. Alaposan keverd össze, hogy egy egységes masszát kapjál.
Egy teflon serpenyőt melegíts fel. Ha már meleg, kend meg vékonyan olívaolajjal. Nem kell, hogy álljon alatta az olaj, csak az a fontos, hogy ne ragadjon le. A karfiolos masszából vizes kézzel vagy kanállal formázz diónyi gombócokat, amiket aztán a serpenyőben kilapítasz körülbelül 1 cm vastagra.
Közepes lángon süsd addig, amíg piros lesz az alja, ekkor óvatosan fordítsd meg, és a másik felét is süsd pirosra. Én háromnál többet nem szoktam sütni egyszerre, hogy könnyen meg tudjam fordítani.
Ha az összes masszát kisütötted készen is vagy.
Fokhagymás natúrjoghurttal a legfinomabb.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Hibszky Anna mondta
Kedves Dia4
Ez a recept nagyon megtetszett, csak nem találok zablisztet sehol. A másik recepthez a köles okoz problémát. Én még nem használtam, talán nem is láttam kölest. Üdv.: Anna
Móni mondta
Szia,
nem tudom ez e a reklám helye, de a Bioszállítótól akár két nap alatt megrendelheted ezeket a klassz dolgokat.
http://www.bioszallito.hu és ezernyi dolgot tudsz majd rendelni magadnak.
Keresd a lisztek, gabonák között!
Remélem tudtam segíteni.
Gasztrozseni mondta
Kedves Móni,
Köszönöm a hasznos tippet!
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Zabpehely lisztet és kölest nagyobb CBA-ban és Auchanban is lehet kapni.
Judit mondta
Kedves Dia,
Anna problémái egyeznek az enyémmel. Nem lehetne a zabliszt ill. a köles helyett mást (pl.finomliszt, vagy rétesliszt, rízs) használni? Mindkét recept tetszik, csak a fentiekkel nem szeretném elkészíteni ezeket az ételeket. Van más tipped? A karfiolszezont én is ki szeretném használni, de nem a szokványos karfiolos ételekkel.
Üdv:Judit
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Természetesen bármelyik ételt készítheted akár sima liszttel is, viszont úgy elveszti azt a fontos tulajdonságát, hogy egészségesebb, mint a normál liszttel készített verzió.
Judit mondta
Kedves Dia,
Kapom a tippeket, hogy hol lehet beszerezni a kölest és a zablisztet. Nekem nem a beszerzés a problémám, hanem a családom sem a kölessel, sem pedig a zabliszttel készült ételeket nem eszi meg. Ezért kélek, hogy segíts nekem abban, hogy hagyományos anyagokkal tudjam elkészíteni a két receptben leirtakat. Nagyon tetszik mind a két recept, de nem szeretnék a kukának főzni.
Várom segítségedet:Judit
Móni mondta
Szia,
amit zabliszttel el lehet készíteni, azt sima búzaliszttel is természetesen! Nem lesz baja, csak nem lesz egészségesebb tőle.
A kölest rizzsel is kiválthatod.
Akik reformosabb táplálkozást követnek, azok próbálják a hagyományos ízvilágot egészségesebbé tenni ezekkel a reform dolgokkal, mint a zabliszt, árpaliszt, rizsliszt, köles, hajdina, stb.
Remélem segítettem!
További szép napot!
Gasztrozseni mondta
Kedves Móni,
Köszönöm a magyarázatot, én sem fogalmazhattam volna meg jobban.
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Nem szeretném, hogy ételeid a kukában kössenek ki. Természetesen a Te döntésed, hogy mivel készíted el ezeket az ételeket. Viszont annyit azért elmondanék, hogy azok közül akiknek elkészítettem a brokkoli és karfiolropogóst, eddig még senki nem ismerte fel a zabpehely lisztet.
Kovács Jánosné mondta
Kedves Dia Ezeket a recepteket én kénytelen voltam alkalmazni és nagyon egészségesek és finomak a beszerzésükkel nincs gondom mert, a gyógynövény és reform házban mind beszerezhető. Üdvözlettel Erika.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erika,
Bár kényszerűségből készítetted el a receptjeimet, nagyon örülök, hogy még ízlettek is.
Valéria mondta
Szia Dia!. Éppen vettem karfiolt a héten, és jó hogy megnéztem az emailt, és ki is próbáltam, nagyon finom ízletes, szerintem sem lehet észerevenni a kölest sem, a zabpehely lisztet sem, igaziból én is akkor állítom az ilyen főznivalókat össze, amikor nem látják, mert lehet hogy nálunk sem fogyasztanák el, pedig tényleg észre sem lehet venni a különbséget , és nagyon finom és egészséges. Nálunk sem probléma a boltunkban lehet kapni.
Köszönettel: Valéria
2011.II. 4.
Gasztrozseni mondta
Kedves Valéria,
Nagyon örülök, hogy ízlettek az ételek! Még ha trükköznöd is kellett, hogy ne vegyék észre.
Judit mondta
Kedves Dia,
Végül megcsináltam ma délelőtt én is “suttyomban”. Nagyon finom lett és nálunk se vette észre senki a zablisztet és a kölest. A családom dicsérte, hogy milyen finom és különleges.Aki mer, az nyer!
Üdv.Judit
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Nagyon örülök a sikerednek. Ezért küzdök, hogy mindenki felismerje, hogy igenis lehet finom az ami egészséges.