A kakaós csiga náluk igen kényes téma. Volt ugyanis egy időszak, amikor kislányom nagyon odavolt érte. De nem akármilyen csigáért. Egy bizonyos pékségben vásároltuk és csak az volt a favorit. Gondoltam ez igazán nem nagy dolog, sütök neki amikor szeretne. De hiába készítettem kelt tésztásat, vagy vesződtem több órán át a blundel tészta hajtogatásával, egyik sem volt az igazi. Aztán elmúlt a rajongása, így egy időre én is felhagytam a kísérletezéssel és pihentettem a dolgot.
Talán egy év is eltelt mire újra feljött a kakaós csiga téma. Akkor viszont egy fél napig bújtam a netet, és mindenféle receptet végigolvastam. Aztán a sokból választottam egyet, amin mindig változtattam kicsit, hogy nagyon hasonló legyen az etalon csigához. Ez az a recept. Mióta így készítem már nem téma a pékséges csiga.
Karácsonyra hangolódva most karácsonyfa formában készítettem. Alapvetően fél adagot szoktam sütni, mert nálunk annyi fogy el 2 evésre.
Hozzávalók:
50 dkg túró
15 dkg porcukor
1 dl tej
6 dkg napraforgóolaj
50 dkg finomliszt
1 csomag (15 gr) sütőpor
csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
8 dkg olvasztott vaj
4 dkg natúr kakaópor
10 dkg porcukor
2 teáskanál őrölt fahéj
A sütőt melegítsd elő 180 C fokon légkeveréssel.
A lisztet egy villával keverd el a sütőporral és a sóval. A túrót törd át egy villával, majd add hozzá a porcukrot és egy gépi habverővel keverd krémesre. Mehet bele fokozatosan adagolva a tej és az olaj. Amikor már szép homogén, szitáld hozzá a sütőporos lisztet és gyúrd egyneművé.
A töltelékhez a kakaóport keverd el a porcukorral és a fahéjjal.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki 0,5 cm vastagra. Kend meg az olvasztott vajjal az egész felületet, majd szitáld rá a kakaós, porcukros, fahéjas tölteléket. Tekerd fel szorosan. Vágd fel 2-3 cm széles darabokra.
Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. Ha karácsonyfa formában szeretnéd készíteni, nincs más dolgod, mint szorosan egymás mellé rakni a csigákat karácsonyfa alakzatban és mehet is a sütőbe 15-20 percre. Ha csak simán sütöd, tedd őket egymástól néhány 2-3 cm távolságra és süsd 10-15 percet.
Jó étvágyat hozzá!
Vélemény, hozzászólás?