Szeretjük a japán konyhát, és ha japán ételekre vágytunk hosszú évekig ugyanoda jártunk vissza, hiszen mindig megbízható volt a színvonal, a minőség és az ízekben sem csalódtunk soha. Arról nem is beszélve, hogy amikor az ember olyan ételeket szeretne enni, amelyeknél kulcsfontosságú a frissesség, akkor nem kockáztatja meg, hogy holmi kis sarki büfébe ugorjon be, például sushizni.
Bár tökéletesen elégedettek voltunk eddigi választásunkkal, szívesen kóstoltunk volna valami újdonságot is. Ahhoz viszont éveket kellett vártunk, hogy egy másik hasonló színvonalú hely elinduljon, ahol mindenféle kételytől mentesen felszabadultan csemegézhetünk japán ételeket. Amikor a Japanika megnyitotta kapuit, kaptam meghívót a sajtóeseményre, de egyéb elfoglaltság miatt nem tudtam elmenni. Sajnáltam, mert kíváncsi voltam nagyon, hogy mit tudnak. Természetesen a nevüket megjegyeztem és rajta voltak a kipróbálandó éttermek listámon. Most pedig végre le is tesztelhettem őket.
Bármennyire is szeretjük a japán konyhát, nem vagyunk annyira bevállalósak sushi terén. A teljesen nyers dolgokat annyira nem kedveljük, inkább a füstöt és sült alapanyagokat részesítjük előnyben. Szerencsére itt ebből sincs hiány.
Összesen négyféle ételt kóstoltunk kétféle sushit és kétféle tésztaételt.
Mindegyik sushi speciális volt. Az egyik egy sült sushi volt, amely a Salmon cheese nevet kapta természetesen az összetevői miatt. A lazac és a mozzarella sajt mellett, avokádó és snidling volt még benne. A különlegessége pedig az volt, hogy a feltekert sushit tempurába mártották és megsütötték. Korábban sült sushit még nem kóstoltam, de nagyon ízletes volt ilyen formában is. Nekem ez lett az egyik nagy kedvencem.
A másik sushi a Wall street nevet kapta. Ebben a sushiban füstölt és nyers lazac, krémsajt, avokádó, uborka volt. Kívülről pedig egy bazsalikomos tempuramorzsa kérget kapott. Nagyon különleges íz világgal rendelkezett.
A már megszokott szójaszósz, pácolt gyömbér és wasabi mellé kaptunk még másik két szószt is, egy édes szójaszószt és egy majonézes hatást keltő, szintén saját készítésű szószt. Az volt a meglepő és izgalmas ebben a kétféle sushiban, hogy amíg sushik általában önmagukban szója szósz nélkül nem ennyire gazdagok ízekben, ezek mindenféle szósz nélkül is tökéletesek voltak.
Kóstoltunk még tésztákat is. A tészták közül az egyik egy előétel volt, amely a Csirkés-zöldséges gyoza névre hallgat. Ez egy házi készítésű tészta, amelyet zöldségekkel és csirkével töltenek. Nagyon finom volt. Ahogy a ruganyos tészta beburkolta a kissé fűszeres tölteléket, kiváló íz harmóniát alkottak.
A negyedik fogásunk egy igazi wok különlegesség volt, amely a tofus Makaou elnevezést kapta. Az udon tészta a japán konyha egyik meghatározó eleme, amely búzalisztből készül és jóval vastagabb egy normál tésztánál. Ezt a tésztát keverték össze zöld curryvel, amelytől igen pikáns ízt kapott. Került még bele brokkoli, zöld kaliforniai paprika, gomba és mogyoró is. Amitől pedig igazán friss ízt kapott az a tetejére szórt friss koriander volt. Rendkívül tartalmas és telt ízű fogás, ha csak ezt ettem volna is teljesen jóllaktam volna.
Számomra nagyon meggyőző volt az első bemutatkozásuk. Tetszik, ahogy túllépnek a klasszikus sushi vonalon, és merész újításokat visznek a tradicionális japán ízekbe.
A Japainka egy igazán hiánypótló hely a Szent István Bazilika szomszédságában, ahol elegáns, modern környezetben étkezhetsz, vagy ahogy mi is, választhatod az elvitelt, illetve a kiszállítást is (hogy mely kerületekbe, megtalálod a honlapon és a Facebook oldalukon).
Brigi mondta
Egyszer voltam itt, nagyon elégedett voltam a hellyel, a kiszolgálás csillagos ötös volt, kevés helyen kedves a kiszolgálás
https://www.ujsagomat.hu