Ez az az étel, amely egyszerűnek tűnik, mégis igazán nehéz ízletesen elkészíteni. Ehhez az ételhez fel kell nőni. Rengeteg recept létezik, biztosan Neked is megvan a tuti recepted, melyet még anyukádtól, vagy nagymamádtól tanultál. Én most a mi családi receptünket szeretném megosztani veled.
A leves legfontosabb hozzávalója a hús. A recept címében a házi elsősorban a tyúkra utal. Ugyanis jó tyúk vagy kakas húslevest csak megfelelő körülmények között nevelt, megfelelő táplálékkal etetett szárnyasból lehet készíteni.
A jó húsleves titka pedig, hogy órákon át, nagyon lassú tűzön főjön. A húsleves főzés nem versenyfutás, ha nincs rá időd, készíts inkább zöldséglevest.
Hozzávalók:
- tyúk aprólék (nyak, láb, hát, szárny, comb, mell)
- 1db friss paprika (lehet csípős is ha szereted)
- 1 db paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 5-6 szem egész bors
- 1 szál lestyán vagy 1 szál zellerszál
- 2-3 teáskanál só
- 4 db nagyobb sárgarépa
- 3 db fehérrépa
A tyúkhúst mosd át és tedd egy 4 literes fazékba. Én a mellet felkockáztam. A nyakról és a combokról nem szedtem le a bőrt, mivel a leves színét ez adja, ezért elég, ha a tálalás előtt távolítod el. Mehet a fazékba a megpucolt vöröshagyma, a fokhagyma gerezdek, a paprika és a paradicsom.
Öntsd fel 3 liter hideg (nagyon fontos, hogy hideg legyen) vízzel. Mehet bele a bors és 2 teáskanál só. Ha szükségesnek érzed, inkább később sózz még, minthogy sós legyen.
Tedd fel főni, nagyon lassú tűzön. A folyamatosan képződő habot egy szűrő segítségével mindig szedd le a tetejéről. Ügyelj rá, hogy ne lobogjon, mert zavaros lesz a levesed.
Nem szükséges megkeverni, ha mégis kevernéd, ügyelj, hogy a paradicsomot ne nyomd szét.
2 óra elteltével érdemes megkóstolnod a levest, hogy elég sós e, ha nem akkor tegyél még hozzá sót. A tyúk korától függően akár 4 órát is kell főzni a húst, azt is érdemes megkóstolni egy 2-2,5 óra elteltével.
Mikor már úgy ítéled meg, hogy a hús megfőtt, akkor tedd bele a sárgarépát, a fehérrépát, a lestyánt vagy a zellerszálat. Körülbelül 20 perc alatt ezek is megfőnek.
Ha elkészült a levesed már csak levesbetétet kell hozzá készítened. Van aki a grízgaluskára, van aki a házi tésztára esküszik, ez már igazán ízlés dolga.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Hodozsó Judit mondta
Kedves Dia !
A húslevest én is így készítem, csak teszek még bele zellert, zöldség zöldjét, ha van otthon 1-2
gombát, valamint kelkáposzta levelet. Egyetértek veled, hogy jó húslevest, csak nagyon lassan
lehet főzni. Üdvözlettel Judit
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Így van, minél többféle zöldség kerül a levesbe, annál finomabb. Mindenből csak egy kevés kell, hogy a karaktere megmaradjon, mégis sok íz fellelhető legyen benne.
Hibszky Anna mondta
Kedves Dia! Én is így készítem a húslevest. Reggel 8-9 órakor felteszem főni és délre kész. Én még teszek bele kis zellert (zeller levelet is, petrezselyem levelet) gyömbért, kis karalábét. Nagyon szeretjük, majdnem minden hétvégén húsleves van.Üdv. Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
A gyömbért még nem próbáltam a húslevesbe, de tetszik az ötlet, ki fogom próbálni.
Éva mondta
Kedves Dia!
Köszönöm a recepteket.Hasonlóképpen főzöm én is a húslevest azzal a különbséggel,hogy 12 literes fazékban főzöm, mivel minden vasárnap összejön a család /gyerekek,unokák 10 vagyunk/.Ezt a receptet még édesanyámtól tanultam.Mindannyiunk kedvence.Nem is igazi vasárnapi ebéd ha nincs húsleves.
Szeretettel üdvözöllek Éva.
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
A 12 liter szép mennyiség, de kell ennyi ha nagy a család. Igen, én is így látom, a vasárnapi ebéd húslevessel az igazi.
Valéria mondta
Kedves Dia!
Igaziból így nagyon finom a tyúkhúsleves, a rendes húslevest ís így főzöm. Pld. húsoscsont, finom husikával, de szoktam bele tenni egy darabka csirkét, vagy tyúkot. Minél tovább főzzük, annál finomabb. Éppen hogy csak egy picit kell, hogy mozogjon a leves. Nagyon köszönöm a receptet, azért mégis tanultam valamit, mert én gyömbért nem szoktam bele tenni, de most már így is kipróbálom. Vasárnap nálunk is tyúkhúsleves volt, ráadásul házi tyúk volt, mást nem is szoktam venni. Egyébként májgombóccal is nagyon finom. Több adagot készítek friss májból és lefagyasztom. Nagyon jó ízt ad a levesnek,. grízgaluskát, és házi metélttel is szoktam tálalni. Üdvözlettel Valéria.
Gasztrozseni mondta
Kedves Valéria,
A májgombóc is nagyon jó a húslevesbe, én is nagyon szeretem.
Ildikó mondta
Kedves Dia !
Minden leveled örömmel tölt !
Nagy élmény olvasni !
Izlésben nagyon hasonlítunk imádom ,a sok zöldséget .
Több receptedet kipróbáltam a,család nagy örömére .
Várom ,a folytatást !
Sok szeretettel üdvőzöl Ildikó .
Gasztrozseni mondta
Kedves Ildikó,
Köszönöm nagyon kedves Tőled! Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptjeim és, hogy a családod is szívesen fogyasztja ezeket az ételeket. Igyekszem mindig megajándékozni Benneteket új és izgalmas receptekkel.
sztrikinaczanna mondta
Kedves Dia! Én még teszek bele egy késhegynyi kurkumát. Szép aranysárga lesz tőle.
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Ez is jó ötlet. Érdekes, hogy ezt a trükköt már nagymama korú hölgyektől is hallottam, pedig azért a kurkuma nem egy hétköznapi fűszer.
Firewain mondta
Kedves Dia!
Köszönöm a receptedet. Ugye a hozzászólásokból is látszik, hogy ahány ház, annyi szokás. Szinte mindenki másképp csinálja. :-))
Én is. Én a vöröshagymát és fokhagymát csak a külső leveleitől tisztítom meg, Had maradjon rajt a barnából is, mert az is szép arany szint ad a levesnek. Teszek bele 1-2 szem szegfűborsot is, és bizony egy kicsi gyömbérgyökér is izésíti. Zöldborsó gomba, karalábé, és ami van épp zöldségféle, – azokból teszek bele egy keveset. S én talán eretnek vagyok, mert én éjszaka főzöm a levest. S mire felébredek már kész is van. Persze, hogy ne kelljen éjszaka felkelni a vizet utánapótolni, hát este öntöm alá a kellő mennyiséget. Reggeltől aztán hideg helyen pihentetem, és a fogyasztás előtt újra felmelegítem. Ezzel a módszerrel helyet és időt is tudok spórolni.
Hasonlóképp főzöm még a kocsonyát is. Mármint éjszaka.
Gasztrozseni mondta
Kedves Firewain,
Az éjszakai leves és kocsonyafőzés számomra sem ismeretlen. Nekem is van a családomban olyan háziasszony, aki éjszaka főz. Praktikus megoldás.:)
Feri mondta
Kedves Dia!
Valóban,ha jó tyúkhúslevest akarunk főzni,így kell elkészíteni.A nagymamám úgy tanított,hogy minimum hétféle zöldség legyen benne! Vöröshagyma,fokhagyma,káposztatorzsa,zeller,gomba,zöldborsó,karalábé,fehérrépa,sárgarépa,na ez már több is,de nem baj!A lényeg amit már az előttem hozzá szólók is megírták,a lassú türelmes főzés!Éppen,hogy “pötyörögjön”,szögediesen mondva.
Nagyon jó a honlapod,gratulálok!
Üdv:Feri
Gasztrozseni mondta
Kedves Feri,
Köszönöm a tippet, ezek a zöldségek valóban mind nagyon finomak és jól passzolnak a húsleveshez. Örülök, hogy tetszik az oldal.
Siroki Lászlóné-Teri mondta
Kedves Dia,én is hasonlóan főzőm a húslevest,de mikor már majdnem kész, teszek bele egy kis sáfrányt is,és aprítok a tetejére friss petrezselyem levelet . Nagyon jó a honlapod,gratulálok!
Szép hétvégét!
Üdv: Sirokiné Teri
Gasztrozseni mondta
Kedves Teri,
Ha van itthon sáfrányom én is teszek bele kicsit, de ha szép a színe a levesnek akkor elhagyom. Nagyon örülök, hogy tetszik az oldal.
Bauer Mariann mondta
Kedves Dia!
Én ha igazán finom húslevest akarok akkor három féle húsból főzöm – marha, pulyka és sertés. Rengeteg zöldséggel igazi eszencia lesz.
Gasztrozseni mondta
Kedves Mariann,
Ez tényleg így van, hogy minél több fajta húsból van a húsleves, annál finomabb.
Laca+Jenőfi mondta
Kedves Dia !
Nagyon jó a recept, Nagyanyám is ilyenformán csinálta, azzal a különbséggel, hogy a vöröshagymát héjjastul tette a levesbe és
előtte félbevágva platnin megsütötte… Szép színt és kellemes mellékízt
ad a levesnek. Állítólag csillogóan tiszta lesz a lé tőle… Próbáld ki,
érdemes. Üdv. jlaca.
Gasztrozseni mondta
Kedves Laca,
Köszönöm a tippet, mindenképpen ki fogom próbálni.
Reszegi István mondta
Kedves Dia ! Most nagyon szép csirke far-hátat kaptunk és abból csináltunk levest . Kelbimbót is teszünk bele . Végül is mindenféle zöldség csak javíthat rajta ! üdvözlettel : István
Gasztrozseni mondta
Kedves István,
Így van, minden zöldség jó a húslevesbe, finomabb ízt adnak neki.