Életem első gasztronómiai élménye a polippal nagyon meghatározó volt. De negatív értelemben. Még gyerek voltam és vettünk gyorsfagyasztott, előfőzött tengergyümölcse mixet. Úgy készítettük el, ahogy a csomagoláson állt. Kicsit főztük, majd forró olajban megsütöttük. Borzalmasan rágós volt. De azóta megtanultam jól elkészíteni, és imádom.
Hozzávalók:
- 1 db 80-90 dkg súlyú polip, lehet fagyasztott is
- 2 db citrom leve vagy 2 dl citromlé
- 2 dl fehérbor
- 2 db babérlevél
- 1 fej vöröshagyma
- 4 dl víz
- 1 csipet só
- 4-5 tekerés tarka bors
A polipot tisztítsd meg. Én csak a karokat szoktam felhasználni. Tehát a karokat tedd bele egy lábosba, öntsd rá a vizet, a citromlét és a fehérbort. Add hozzá a megtisztított vöröshagymát és a fűszereket. A sóból ne tegyél többet, mint egy csipet, majd a sütés előtt fűszerezd.
Lefedve, lassú tűzön körülbelül 45 percet főzd. Akkor jó, ha a villát könnyedén bele tudod szúrni.
Ezután csepegtesd le, tedd ki egy tányérra. Sózd, borsozd bőségesen.
A sütést én grillen javaslom, mert ilyenkor már csak az a lényeg, hogy ropogósra süljön, és ha még párosul hozzá egy kis füstös íz, különösen finom lesz.
Ha nincs lehetőséged grillezni, kevés olívaolajon is megsütheted. Mi a tavalyi nyaralás alkalmával így készítettük, grillezési lehetőség híján.
Itthon nagyobb hipermarketekben általában fagyasztott formában lehet kapni, de néhány exkluzívabb halboltban frissen is beszerezheted.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Anikó mondta
Kedves Dia! Ezt biztos nem fogom kipróbálni. Nem szeretem a tenger gyümölcseit, bármennyire egészségesek is. Egyszer ettem Londonban scampit, nem tudtam mi az, (azt mondták hal-:) ), az finom volt, de a polipot nem tudnám megenni.
Slashy mondta
Én viszont ki fogom próbálni, mert imádom. Jól hangzik a recept.
Gasztrozseni mondta
Kedves Slashy,
Szerintem nem fogod megbánni, nálunk nagyon-nagy sikere szokott lenni!
Lalibámindigjó mondta
Kedves Anikó, akkor dugd fel magadnak a véleményed!
Én kipróbálom, köszi Dia!