Vásároltam két csomag gesztenyemasszát. Az első csomag még aznap elfogyott, gesztenyepüré készült belőle. A második csomag pedig a fagyasztóban pihent. Minden alkalommal, amikor kihúztam a fagyasztó azon fiókját, amiben a gesztenyemassza volt, megállapítottam, hogy kellene csinálni belőle valamit. De mit?
Eszembe jutott, hogy gyerekkoromban Anyukám szokott készíteni gesztenyés kiflit, és hogy azt, hogy szerettem. Viszont rákeresve a receptre már nem voltam olyan lelkes. Kicsit macerásnak találtam, és túl sok minden kellett volna hozzá. Én valami gyorsan elkészíthető nem túl kalóriadús desszertre vágytam. Aztán a sok recept nézegetése közben kialakult bennem, hogy mit is szeretnék pontosan. Így több receptet összemixelve megalkottam a gesztenyés karika receptjét.
Hozzávalók nagyjából 25-30 db 5 cm-es átmérőjű karikához:
- 25 dkg felengedett gesztenyemassza
- 5 dkg puha vaj
- 1 evőkanál tönköly finomliszt
- 1 egész tojás
- 2 teáskanál rumaroma
Hozzávalók a csoki borításhoz:
- 10 dkg étcsoki (legalább 60 % kakaótartalmú)
A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.
Egy gáz tepsit bélelj ki sütőpapírral.
A gesztenyemasszát egy villa segítségével törd össze. Keverd hozzá a puha vajat. Ha már szép homogén mehet bele a tojás, a rumaroma és végül a liszt. Az egészet keverd jól össze. Egy közepesen lágy masszát fogsz kapni.
A masszát tedd nyomózsákba. (Én a nagyobbik csillagos fejet tettem rá.) Nyomj nagyjából 5 cm átmérőjű karikákat a sütőpapírra, egymástól körülbelül 2 cm távolságra. Ha megvagy mehet a sütőbe 10 percre. 10 perc elteltével kapcsold rá a légkeverést és süsd még 10 percig ugyanazon a hőfokon. Amikor egy kis pirosas színt kapnak a karikák, már biztosan elkészültek.
Vedd ki őket a sütőből és hagyd teljesen kihűlni őket.
A csoki borításhoz a csokit gőz fölött olvaszd fel és a már kihűlt karikák egyik felét mártsd bele. Én a tetejét mártottam bele, de akár az alját is márthatod. Tedd őket rácsra vagy vissza a sütőpapíros tepsire. Most már csak azt kell kivárnod, hogy a csoki megszilárduljon.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Ili mondta
Kedves Dia!
Nem vagyok nagy levelező, de szeretném megköszönni Neked a sok jó receptet. Mivel Én cukros vagyok, nagyon meggondolom, hogy milyen ételeket egyek. Ezért szeretem a Te receptjeidet. Továbbiakban is kívánok Neked minél több energiát és kitartást munkádhoz!
Gasztrozseni mondta
Kedves Ili,
Örülök, hogy a segítségedre lehetek.
ani_79 mondta
Megcsináltam. Mivel nem szeretem a csokit nem tettem a tetejére. De raktam bele felaprított meggybefőttet. Nekem nem ízlett, de a családom többi tagjának igen. Csokival biztos finomabb…..
Gasztrozseni mondta
Kedves Ani,
Sajnálom, hogy neked nem ízlett a gesztenyés karika. Nekem csoki nélkül is ízlett, és annak örülök, hogy a családodnak is.
Borisszáné Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Nagyon jónak néz ki a gesztenyés csokis karika, karácsony előtt megcsinálom dupla adagban.
Köszönöm a sok finom receptet.
Üdvözlettel Gabriella
2014.11.30
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabriella,
Bízom benne, hogy ízleni fog!