Amikor a gesztenyére gondolunk, szerintem sokunknak a téli hidegben parázson sütkérező gesztenye jut eszünkbe. Vagy egy tejszínhabbal gazdagon megrakott gesztenyepüré. Ezek olyan tipikus téli finomságok. De van ám egy gesztenyés desszert, amely hidegben és melegben is épp ugyanolyan jól esik. Ez a gesztenyemisu. Már évek óta készítem és ritkán marad belőle másnapra.
Az eredeti tiramisuval szemben nem kerül bele nyers tojás és alkohol sem. Így gyermekek számára is biztonsággal fogyasztható.
Hozzávalók a krémhez:
25 dkg gesztenye massza (ha olyat használsz amelyben van cukor nem kell a krémhez adni pluszban)
25 dkg mascarpone
4 dl habtejszín
Hozzávalók a piskóta áztatásához:
5 dl tej
2 evőkanál rumaroma
4 teáskanál cukrozott kakaópor
Hozzávalók még:
20 dkg babapiskóta
natúr kakaópor a rétegek közötti szóráshoz
A krém elkészítése az első lépés. Ehhez a mascarponét a habtejszínnel verd fel egy gépi habverő segítségével. Néhány perc alatt egy szép stabil krémet fogsz kapni. A gesztenyemasszát egy villával nyomkodd össze, majd add a krémhez és rövid ideig ismét keverd a gépi habverővel. Amikor szép homogén az állaga, el is készült a krém.
A babapiskóta áztatásához keverd össze a tejet a kakaóporral és a rumaromával. Válassz egy megfelelő méretű tálat és kezd el rétegezni a gesztenyemisut.
A babapiskótákat 2-3 darabonként tedd a kakaós rumaromás tejbe. Amikor már látod, hogy kicsit megszívta magát, mehet át a tálba. Ha tele a tál alja, jöhet rá a krém 1/3-a. Ezt hintsd meg egy kis natúr kakaóporral. Ismét következhet egy piskóta réteg, majd a krém második harmada és kakaó. Az utolsó réteg is pont ugyanígy készül. Krém legyen legfelül, amire natúr kakaópor kerüljön.
Mehet is a hűtőbe minimum 3 órára, de legjobb lenne egy éjszakára, mert minél több ideig kibírod, hogy ne fald fel, annál ízletesebb lesz.
Jó étvágyat hozzá!
Bálványosné Zsuzsa mondta
Kedves Dia!
Nagyon jó ötletet adtál a” Gesztenyemisuval” Karácsonyra el is fogom készíteni. A síma tiramusut felváltva belopom a családom repertoárjába.
Az ötleted, a nagyon sok többivel, hálásan köszönöm.
Meghitt, békés adventi, karácsonyi készülődést kívánok: Zsuzsa
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsuzsa!
Nagyon örülök, hogy szereted a receptjeimet! Boldog ünnepeket kívánok!