Az a tapasztalatom, hogy a magyarok egy része nagyon elutasító az ázsiai konyhával kapcsolatban. Vagy eleve teljesen kívül esik ezen emberek érdeklődési körén, vagy egy negatív élmény miatt inkább úgy döntenek, hogy nem kísérleteznek vele többet. Pedig az ázsiai konyha nagyon összetett és sokszínű, nem érdemes egy rossz tapasztalat miatt kimaradni valami jóból.
Éva és András a Funky Pho tulajdonosai hosszú éveken át dédelgették az álmukat, hogy ázsiai éttermet nyissanak Budapesten. Mire minden összeállt, szűkítették kicsit a kört és a vietnámi konyha mellett döntöttek. Hogy valóban tudásuk, és a vietnámi konyha legjavát nyújthassák vendégeiknek, Éva 2011-ben Vietnámban a legnevesebb főzőiskolákban sajátította el az ételek elkészítésének módját. A kint megszerzett tudását átadta csapatuknak, és közel 2 hónappal ezelőtt megnyitották ételbárjukat a Mozsár utcában.
A hely egyszerű, mégis nagyon fiatalos, vidám. Nekem kifejezetten tetszettek a plafonról lelógó papír darvak, és a falfestések is. Az egyszerűség nem csak a dizájnra jellemző. Bármilyen meglepő mindösszesen ötféle étel az amit folyamatosan variálnak, és elég. Nincs szükség 15 oldalas étlapra ahhoz, hogy ide vonzzák a célközönséget. Ami nagyon tetszett még, hogy a pult egyben a munkaasztal is, ugyanis az ételek nagy része a vendégek előtt készül, kivéve magát a pho (vietnámi marhahúsleves, kiejtése: fő) alapját adó alaplevet, amit több mint 4 órán át főznek. A Funky Pho-ben a pho dél-vietnámi stílusban készül, ami annyit tesz, hogy az észak-vietnámi pho-vel szemben több fűszert használnak, és a levest gazdagítják zöld fűszerekkel is.
Na de mitől más ez a marhahúsleves, mint a mi húslevesünk? Van benne többek között gyömbér, csillagánizs, szegfűszeg, vietnámi fahéj, és még néhány titkos hozzávaló. A pho történelme 200 évre nyúlik vissza, ezért az 1900-as évek elején felfedezett ízfokozó, a nátrium-glutamát, távol-keleten már automatikusan belekerül ebbe az ételbe is. Szerencsére a Funkyban, megkímélik a vendégeket a nátrium-glutamát okozta kellemetlen mellékhatásoktól, és nem teszik bele a pho-be. Na de, hogyan is lesz ez a leves ilyen gazdag és mutatós?
Először is el kell döntened, hogy mivel kérded a levest, forrázott marhahúspogácsával, forrázott hátszínnel vagy főtt lábszárral. Én Éváék specialitása a forrázott marhahús pogácsa mellett döntöttem, aztán elkezdődött a leves „készítés”. A tányér aljára került a már megfőtt rizstészta, erre tette rá Éva a vékonyra lapított, nyers (!) marhahúspogácsát, majd rámerte a forró húslevest, és végül belekerültek a friss zöldfűszerek és a mungobab csíra. A nyers húspogácsa tányérba kerülésénél komolyan megijedtem egy pillanatra, hogy esetleg nyersen kell majd megennem, de annyira forró a leves amit ráöntenek, hogy a hús pár perc alatt tökéletesen átfő. És milyen finom! Annyira más mint a mi megszokott húslevesünk. A mungóbab csíra és a zöld fűszerek hersegnek a fogad alatt, miközben a tészta és a hús puhán omlik a szádban. Hogy az ízek még tökéletesebbek legyenek érdemes a levesbe csepegtetni egy kis friss citromlét. Bátrabbak ehetik extra erős chilivel is, amit én most nem vállaltam be, ellenben megkóstoltam hozzá a halszószban pácolt sárgarépát, amely egészen meglepő, hihetetlenül intenzív ízű volt. Nagyon megnyerte a tetszésem ez az étel, és most ahogy írom róla a tapasztalataimat még élénken élnek bennem az ízei, és őszintén szólva, ha tudnám az összes hozzávaló pontos arányát most azonnal neki is állnék készíteni.
Úgy terveztem, hogy a pho után még megkóstolom a nyári tekercseket is, de ez a fél adag pho annyira eltelített, hogy már sajnos nem maradt kapacitásom rá. Legalábbis most nem, mert, hogy jövök még a Funky Pho-be az biztos. Az itt töltött másfél óra alatt folyamatosan jöttek a vendégek. A legtöbbjüket Éváék már jól ismerik, hiszen már ez alatt a két hónap alatt is jó néhány visszatérő vendégre tettek szert. Jó volt látni, hogy milyen nagy érdeklődés övezi ezt az újdonságot, ami annyira nem is újdonság, csak a magyar közönség számára nem ismert annyira.
Én kívánom, hogy maradjon meg a csapat lendülete, és továbbra is ilyen hozzáértéssel és elhivatottsággal folytassák amit elkezdtek, mert szerintem nagyon jó úton járnak.
Jelentem nekem bejött a vietnámi konyha, és nem érem be ennyivel, visszajövök, hogy a többi ételt is megkóstoljam.
Értékelés
Az ételek minősége: | |
Az ételek mennyisége: | |
Választék: | |
Ár-érték arány: | |
Kiszolgálás: | |
Hangulat: | |
Összhatás: |
Sándor Zsóka mondta
Örülök,hogy általad új helyet fedezhettem fel.Eddigi tapasztalataim aztbizonyítják,hogy teljesen megbízhatok az ízlésedben,tehát “Várj,Vietnám,jövök!”
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsóka,
Ennek nagyon örülök!
MikiKarcsi mondta
Kedves Dia! Itt is hozzá kell szólnom! Volt szerencsém kínában és thaiföldön élvezni az ázsiai konyhát! Azt tudni kell, hogy az átlag kínai gyorséttermek magyarországon felejtők! De ha valaki nézi a TV Paprika azon adásait, ahol nemzetközi mesterszakácsok főznek ázsiai ételeket, akkor fogják látni, na ez nem az, amit eddig gondoltunk az ázsiai konyháról. Elôször is, ázsiában nem divat, a lesütöm, kifôzöm reggel, és edd meg magyar mikrózva! Ott mindent frissen csinálnak, elképesztô zödlségválasztékkal,a hatalmas acél vokban, mogyoró olajjal, finom fûszerekkel, stb. Egyszer voltam egy sajtófogadáson Sanghai-ban, ahol 300 féle étel volt feltéve az asztalra! Nincs rá szó, micsoda ízek egészséges köntösben! Alaposan meg kell nézni a fórumokat, miket írnak, és fognak találni olyat, ami kitûnô!
Gasztrozseni mondta
Kedves MikiKarcsi,
Nagyszerű lehetett ezeket az ízeket ott megkóstolni, ahonnan származnak. Akinek nincs rá lehetősége, hogy elutazzon ezekre a helyekre, azért talál itthon is olyan színvonalas helyet, ahol megkóstolhatja az ázsiai ízeket. Ilyen hely a Funky Pho is.